Nedir
Kokain Yoksunluğu
Kokain yoksunluğu, yoğun bir şekilde kokain alan bir kullanıcının uyuşturucuyu azaltması veya kesmesi halinde ortaya çıkar.
Belirtileri
Belirtiler
Birincil belirtiler şunlar olabilir:
- Kızgınlık, huzursuzluk ve yerinde duramama.
- Depresif ruh hali
- Yorgunluk
- Genel bir aksilik hali
- İştah artışı
- Canlı ve nahoş düşler
- Faaliyetlerin azalması
Uzun dönemli ağrı (özellikle gündelik) kokain kullanımın bırakılmasının ardından madde arzusu ve çökkün ruh hali aylarca devam edebilir. Yoksunluk belirtileri bazı insanlarda intihar düşünceleriyle ilişkili olabilir.
Yoksunluk sırasında kokain almak için çok güçlü, yoğun arzu hissedilebilir. Fakat sürekli kullanımdaki ''kafa bulma'' giderek daha nahoş bir hal alır ve aşırı sevinç (öföri) yerine korku ve aşırı kuşkuculuk yaratabilir. Aynı şekilde yeniden kullanma isteği eskisi kadar güçlü kalabilir.
Sebepleri
Sebepler
Kokain, beynin, bazı biyokimyasalları normalin üstünde üretmesini sağlayarak aşırı sevince sebep olur. Ne var ki kokainin vücudun diğer kısımları üzerindeki etkileri çok daha ciddi, hatta ölümcül olabilir.
Kokain kullanımı veya kokaine dadanma durumu sona erdiğinde neredeyse hiç vakit geçmeden bir çökkünlük, depresyon meydana gelir. Bu çökkünlüğe daha fazla kokain açlığı eşlik eder. Ayrıca yorgunluk, hiçbir şeyden zevk alamama, endişe, huzursuzluk, uykusuzluk ve bazen kızgınlık veya aşırı kuşkuculuk gibi belirtiler de ortaya çıkar.
Kokain yoksunluğunda, eroin veya alkol yoksunluğunda olduğu gibi kusma veya titreme gibi görünür fiziksel belirtiler pek olmaz.
Geçmişte insanlar, kokainin ne kadar bağımlılık yapıcı olduğunu görememişlerdir. Eğer bağımlılık olumsuz sonuçlarına rağmen uyuşturucu maddeye duyulan daha fazla açlık olarak tanımlanırsa, o zaman kokain bağımlılık yapıcı bir maddedir.
Kokain yoksunluğunun ürettiği kokaine duyulan açlık, gerginlik, gecikmiş depresyon ve diğer belirtiler başka yoksunluk sendromlarına rakiptir, hatta onları aşabilir bile.
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
- Depresyon
- Şiddetli özlem ve aşırı doz
- İntihar
Birçok kullanıcı birden çok madde kullandığı için alkol yoksunluğu gibi diğer yoksunluk belirtilerinin elenmesi gerekir.
Tıbbi yardım alma vakti
Kokain kullanıyor ve bırakmak için yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, doktorunuzu arayınız.
Muayenesi
Muayene ve Testler
Bu tıbbi durumu tespit etmek için fiziksel muayene ve kokain kullanım geçmişi yeterlidir.
Başka uyuşturucular da alınmışsa bir toksikoloji taraması yapılabilir.
Tedavisi
Tedavi
Kokain yoksunluğu, alkol yoksunluğu kadar istikrarsızlık içermek zorunda değildir. Bununla birlikte herhangi bir madde istismarından yoksunluk çok ciddi olabilir. İntihar veya aşırı doz riski vardır.
Belirtiler genelde zamanla kaybolur. Kokain yoksunluğu olan insanlar, belirtilerini tedavi etmek için genellikle alkol, sakinleştirici, hipnotik ilaçlar, diazepam gibi anksiyete ilaçları kullanabilir. Bu tür ilaçların kullanılması tavsiye edilmiyorr, çünkü tüm yapılan şey bağımlığın bir maddeden başka bir maddeye taşınması.
Kokaine bağımlı olan insanların en az yarısında ayrıca bir zihinsel bozukluk (özellikle depresyon veya dikkat eksikliği bozukluğu) vardır. Bu bozukluklar tedavi edilmelidir. Bu bozukluklar teşhis ve tedavi edilirse bağımlılığın tekrar nüksetme ihtimali azalır. Madde istismarı geçmişi olan hastalarda reçeteli ilaçların kullanımı dikkatle takip edilmelidir.
Destek grupları
Destek grupları kokain bağımlılığı olan birçok insana yardım etmiştir.
Yoksunluğun seyri
Kokain bağımlılığını tedavi etmek zordur ve nüksetme meydana gelebilir. Ne var ki istikrarlı bir duruma ulaşma oranı, şeker hastalığı ve astım gibi diğer kronik hastalıklardan daha kötü değildir.
Tedavi en az sınırlandırıcı seçenekle başlamalı ve bundan sonra gerek görüldüğünde sınırlama artırılmalıdır. Araştırmalar göre ayakta tedavi, en az hastanede tedavi kadar etkilidir.
Şu anda kokain arzusunu bastıracak etkili herhangi bir ilaç var olmasa da bazıları test edilmektedir. Bazı araştırmalar gösteriyor ki amantadin ve bromokriptin gibi bazı ilaçlar çok ciddi bağımlılığı olsa bile hastanın kokaine duyduğu açlığı azaltabilir, enerjisini artırabilir ve uykusunu normalleştirebilir.
Önleme
Önlem
Kokain kullanmaktan kaçının. Daha önce kokain kullanmış ve bırakmak istiyorsanız, uyuşturucuyla ilişkili insanlardan, yerlerden ve şeylerden uzak durmaya çalışın. Kendinizi kokainin ürettiği mutluluk üzerine düşünürken yakalarsanız, kokain kullanmanın ardından gelen olumsuz sonuçları düşünün. Birçok insan için bir bağımlılar grubuna katılmak çok faydalı olmaktadır.
Uykusuzluk
Uyku Yoksunluğu
Uyku Apnesi (Solunum Duraklaması)
Amfetamin Yoksunluğu
İlaç Yan Etkileri