Nedir
Konfüzyonel uyanma bozuklukları, anormal bir uyanma mekanizması nedeniyle meydana geldiği düşünülen parasomni bozukluklardır.
Bu uyanmalar, kişi, uyku ile uyanıklık arasındayken, genellikle rüyasız uyku durumunun en derin safhasında meydana gelir.
Yani kişi, karmaşık davranışlarda bulunacak kadar uyanıktır, ama yine de uyumaktadır ve bilinçli değildir ya da bu hareketleri hatırlayamaz.
Belirtileri
Saldırgan Davranışlar
Konfüzyonel uyanmalar sırasında davranışlar şiddetli ve saldırgan hale geldiğinde, bu bozukluk önemli bir sorun olmaya başlar. Bu durumdaki kişilerin, hiç sebep yokken insanlara saldırdığı bilinmektedir ve bu kişiler, konfüze olmuş bir durumda etrafta dolaşırken kendileriyle iletişimde bulunmaya çalışan sevdiklerine bile saldırabilirler. Genellikle, bu bozukluğu olan kişileri tedavi görmeye zorlayanlar eşleri olur; çünkü eşler bu bozukluğa sahip bir kimsenin ne kadar saldırgan olabileceğini ilk elden yaşarlar.
Bazı kimseler, uyanma saatlerinde nispeten iyi ve uysal olan eşleri, konfüzyonel bir uyanma durumunda aniden öfkeli bir saldırgana dönüştüğü zaman kendi güvenlikleri için endişe bile edebilir.
Sebepleri
Konfüzyonel Uyanma Bozukluklarının Sebepleri
Konfüzyonel uyanma bozukluklarının aileden gelen bir rahatsızlık olması muhtemeldir ve çocuklarda daha sık görülür. Aşırı yorgun olmak, ateşin olması ya da bazı ilaçları kullanmak bu durumu daha da kötüleştirebilir.
Konfüzyonel uyanma bozuklukları yetişkinlerde daha az görüldüğü için bir değerlendirme yaptırılması önemlidir. Bazı vakalarda, uyku apnesi, reflü ya da uykuda periyodik bacak hareketleri gibi başka durumlar konfüzyonel uyanma bozukluklarını tetikleyebilir.
Konfüzyonel Uyanma Bozukluklarının Diğer Sebepleri
- Psikotropik ilaç kullanımı
- Uyuşturucu suiistimali
- Alkol tüketimi
- Uyku yoksunluğunun normale dönmesi
- Uyanmaya zorlanmak
Teşhisi
Konfüzyonel Uyanma Bozukluklarının Teşhisi
Konfüzyonel uyanma bozukluklarının teşhisi için hastanın gece uykusu incelenir. Buna polisomnogram (uyku testi) denir. Polisomnogram, beyin dalgalarını, uyku sırasında nefes alıp verişinizi ve kalp atışınızı gösterir.
Ayrıca kol ve bacaklarınızın hareketlerini de kaydeder. Bu, uyku sorunlarınıza sebep olan başka bozukluklar olup olmadığını gösterir. Bu bozukluklar için iki örnek, periyodik bacak hareketleri ve uyku apnesidir.
Tedavisi
Konfüzyonel Uyanma Bozukluklarının Tedavisi
Anormal davranışın sebebi olabilecek başka uyku bozukluklarının tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca her zaman iyi bir gece uykusu almanız önemlidir. Yaralanmaya yol açan, şiddet içeren, partneri ya da aileyi rahatsız eden ya da aşırı yemenin olduğu ciddi bir vaka durumunda bir uyku uzmanı tarafından tedavi gerekli olabilir.
Tedavi, reçeteli ilaçlarla tıbbi müdahaleyi ya da hipnoz ya da gevşeme/zihinsel imgeleme aracılığıyla davranışın değiştirilmesini içerebilir. Tedavi için kullanılan ilaç türleri antidepresanlar ve uyku haplarıdır. Bu ya da herhangi başka bir tedavi türü hakkında bilgi almak için doktorunuza başvurun.
Önlemler
Konfüzyonel Uyanma Bozukluklarında Alınacak Önlemler
- Düzenli uyku alışkanlıkları edinmek, nöbet ihtimalini azaltmaya yardımcı olur.
- Gecenin ilerleyen saatlerinde davranışsal uyanma nöbetleri, gecenin erken saatlerinde konfüzyonel uyanmaları daha da kötüleştirebilir; bu yüzden bu uyanmaları ortadan kaldırmak, konfüzyonel uyanmaları azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
- Eğer uyanmalar çok sık ise ve başkalarını rahatsız ediyorsa, ilaç tedavisi denenebilir. Klonazepam adlı sakinleştirici, bu sorun için yatma zamanında en sık kullanılan ilaçtır (0.125-0.5 mg). Bu ilaç birkaç hafta verilir, sonra kesilir ve genellikle nöbetler tekrar başlamaz.
Uyku bozuklukları: Yaşlanmak uykuyu nasıl etkiler?
Dr. Belgin ERDOĞAN
8 aylık kızım,4.aydan beri geceleri çok sık uyanmaya başladı. Gündüz 2 ya da 3 tane toplam 2-3 saatlik uyku uyuyor. Akşam da 8-9 arası uyutuyorum faka... devamı
Şizoaffektif Bozukluk
Deprem Sonrası Psikolojik Travma
Davranım Bozukluğu
Başka Türlü Adlandırılamayan (Bta) Dissosiyatif Bozukluk
Dönüşüm Bozukluğu