- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Teşhisi
- Tedavisi
Nedir
Konjenital Hidrosefali nedir?
Konjenital hidrosefali, doğuştan, beyin omurilik sıvısının (BOS) beyinde aşırı birikmesidir. Fazla sıvı, bebeğin beynindeki basıncı artırarak beyin hasarına, zihinsel ve fiziksel sorunlara sebep olabilir. Hastalığı erken belirlemek ve hızla tedavi etmek, uzun vadeli sorunların azalmasına yardımcı olabilir. Ama uzun dönemli etkiler çoğunlukla sıvı birikiminin sebebine, ne kadar kötüye gittiğine ve bebeğin tedaviye nasıl tepki verdiğine bağlıdır.
Bu hastalık nadir görülür. 1000 bebekten yaklaşık biri bu hastalıkla doğar. Yani, 1000 bebekten yaklaşık 999’u bu hastalığa sahip değildir. Hidrosefali, yaşamın ilerideki dönemlerinde oluşursa buna edinsel hidrosefali denir. Ancak bu konu doğumsal (konjenital) hidrosefaliyle ilgilidir.
Sebepleri
Konjenital hidrosefalinin sebepleri nelerdir?
Bu hastalık, beynin ürettiği beyin omurilik sıvısı (BOS) miktarı ile vücudun bunu işleme kapasitesi arasındaki bir dengesizlikten kaynaklanır.
Normalde BOS, beyinde ventrikül adı verilen boşluklardan geçer ve daha sonra beynin ve omuriliğin etrafında dolaşır. Bu sıvı daha sonra beyin ve omuriliğin etrafındaki ince doku tarafından emilir. Ama hidrosefali durumunda, bu sıvı, gitmesi gereken yere gidemez ya da gerektiği gibi emilemez. Ayrıca nadir vakalarda, beyin aşırı sıvı üretir.
Konjenital hidrosefali aşağıdaki nedenlerden dolayı oluşabilir:
• Doğumdan önce fetüste kanama
• Annede toksoplazmoz ya da sifiliz gibi bazı enfeksiyonlar oluşması
• Spina bifida gibi diğer doğum kusurları
Belirtileri
Belirtiler nelerdir? Hidrosefalinin en açık belirtisi, başın normalden büyük olmasıdır. Siz ve doktorunuz bu durumu doğum sırasında ya da bebeğiniz doğduktan sonra ilk birkaç ay içinde fark edebilirsiniz. Ama bebeklerin başının ilk yılda çok fazla büyüdüğünü unutmayın. Başın boyutu, bir bebeğin boyuna ve kilosuna göre normalden daha hızlı bir şekilde büyüyorsa, doktorunuz bir sorun olduğunu düşünebilir.
Bu durum bebeğinizin başındaki yumuşak noktanın (bıngıldak) sertleşmesine ya da şişmesine sebep olabilir. Eğer beyinde basınç oluşursa bebeğinizde şunlar görülebilir:
• Huzursuzluk
• Aşırı uyku
• Kusma
• Çok az yemek yemek
Teşhisi
Konjenital hidrosefali nasıl teşhis edilir? Bebeğinizin başı normalden büyük ise, doktorunuz bebeğinizde konjenital hidrosefali olduğundan şüphelenebilir. Doktorunuz doğumdan hemen sonra fiziksel bir muayene sırasında bu sorunu kontrol edebilir.
Bebeğinize, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ya da ultrason gibi beynin daha detaylı görüntüsünü sağlayabilecek görüntüleme testleri yapılması gerekebilir. Doğumdan önce, bebek rahimdeyken fetüs ultrasonu yapılması bazen bu sorunu gösterebilir.
Tedavisi
Nasıl tedavi edilir? Bebeğin 3. ya da 4. ayında erken tedavi yapılması, beyin hasarını azaltmak ya da önlemek açısından önemlidir. Tedavinin amacı, basıncın giderilmesi için beyindeki sıvının miktarını azaltmaktır.
Birçok vakada, doktor, sıvıyı boşaltmak için beynin içine esnek bir tüp (şant) yerleştirir. Şant, beyinde devamlı olarak kalabilir. Ama bir sorun olduğunda şantın düzeltilmesi ya da değiştirilmesi gerekebilir.
Tedaviden sonra, sıvının boşaldığından emin olmak için çocuğunuzu yakından izleyin. Enfeksiyon belirtilerinin ya da aşağıdaki gibi başka sorunların olup olmadığını takip etmeniz gerekecektir:
• Huzursuzluk
• İştah kaybı
• Çok uyumak
• Sık sık kusmak
• Ateş ve şant sisteminin ya da valfin etrafında kızarıklık
Konjenital hidrosefalisi olan bir çocuk, gelişim sorunları açısından risk altındadır ve fiziksel terapiye ya da konuşma terapisine ihtiyaç duyabilir.
Belirtilerin tekrarlayıp tekrarlamayacağını görmeyi beklemek zor olabilir. Ayrıca eğer çocuğunuzun özel ihtiyaçları varsa, onun bakımıyla meşgul olmak zor olabilir. Kendinize iyi bakmaya çalışın. Ayrıca size ve çocuğunuza yardımcı olabilecek destek grupları ve kuruluşlar hakkında doktorunuzdan bilgi edinin.
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU
hocam annem 80 yasinda normal basinçli hidrosefali teshisi konuldu sant istemiyor nöroendoskopik ameliyat olma sansi varmi... devamı
Bebeklerde Ani Sıçramanın Nedeni Epilepsi Olabilir
Yetersiz Uyku Çocuklarda Obeziteye Yol Açar
Elektronik Aygıtların Bebekler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Aşırı Hijyenin Bağışıklık Sistemine Etkileri
Okul Fobisi Nasıl Aşılır?