- İçindekiler
- Kulak Tüpü Ameliyatı
- Ameliyattan sonra neler olur?
- Neden tüp takılır?
- Ne kadar işe yarar?
- Riskleri
- Aklınızda bulunsun
Kulak Tüpü Ameliyatı
Kulak tüpleri plastiktir ve içi boş bir makara gibidir. Doktorlar sık kulak iltihabı geçiren veya kulak zarının arkasında sıvı olan çocuklara tüp takmayı önerebilirler. Bir KBB uzmanı kulak zarında minik bir delik açar ve tüpü bu deliğin içine yerleştirir. Bu ameliyatta çocuk genel anestezi alır.Tüpler kulak iltihabını engellemeye yarar çünkü:
• Orta kulağa hava girmesini sağlar
• Orta kulaktaki sıvının tüpten geçerek doğru kulak kanalına akmasını sağlar
• Orta kulaktaki sıvıyı yok edip duymayı arttırır.
• Orta kulakta bulunduğu yerde ileride yeniden sıvı toplanmasını engellerler.
• Kulaktaki basıncı azaltıp ağrıyı azaltır.
Ameliyattan sonra neler olur?
Tüpler sağlık ocağında takılır. Çocuklar genelde çok çabuk iyileşirler, ameliyattan sonra ağrıları veya şikâyetleri çok az olur. Ameliyattan sonra genelde 1-2 saat içinde eve gönderilirler. Çocuğunuz muhtemelen ertesi gün okula veya yuvaya geri dönebilir.Çocuğa tüp takıldıktan sonra doktorun tüpün durumunu takip etmesi çok önemlidir. Doktor tüpün çalışıp çalışmadığını, çocuğun duymasının iyiye gidip gitmediğini kontrol eder.
Tüpler yerindeyken çocuğun ek ilgiye ihtiyacı vardır. Duşta, banyoda, havuzda, denizde çocuğunuzun kulağına su kaçmamasına çok dikkat edin. Sudaki mikroplar kulağa ulaşırsa kulak mikrop kapabilir. Doktorunuz onaylarsa çocuğunuz kulak tıkacı kullanabilir. Ya da doktorunuz başka tavsiyelerde bulunabilir. Size kulak zarının ne zaman iyileştiğini ve ne zaman suda normal hareket edebileceğini bildirir.
Tüpler genelde kulakta 6-12 ay arası kalır. Genelde kendi kendine düşer. Eğer kendi kendilerine düşmezlerse çocuğunuzun tüplerin alınması için yeniden ameliyat olması gerekebilir. Tüpler çıktıktan sonra çocuğunuzun kulak iltihabı geçirip geçirmediğini veya kulağında su olup olmadığını takip edin.
Neden tüp takılır?
Kulağa tüp yerleştirmek kulaktaki sıvıyı dışarı çıkartır ve orta kulağın hava almasını sağlar. Tüpler yerinde kaldığı sürece kulağın iltihaplanmasını önler. Ayrıca kulak zarında su toplanmasını önlerler. Doktorlar tüp takmayı aşağıdaki koşullarda önerebilir:• Çocuğun her iki kulağında da üç aydan fazla bir süredir sıvı toplanması varsa ve her iki kulağında da duyma kaybı görülüyorsa
• Çocuk sık sık kulak iltihabı geçiriyorsa
Ne kadar işe yarar?
Kulak tüpleri genelde duyma kaybını ortadan kaldırır. Tüpler yerindeyken orta kulakta hava basıncını ve sıvı toplanmasını engellerler. Ve ağrıyı azaltabilirler. Tüpler yerinde kaldığı sürece kulak iltihabını engellerler ama çıktıktan sonra kulak iltihabı tekrarlayabilir.Riskleri
Tüp takılan çocukların yarısına yakınında ufak tefek komplikasyonlar görülmüştür. Yaygın komplikasyonlar şunlardır:• Zamanla kulak zarının kalınlaşması. Kulak zarındaki bu değişiklikler çok az sayıda çocukta duymayı etkiler.
• Kulaktan akıntı gelebilir. Bu çok yaygındır ve bazı çocuklarda sürekli bir soruna dönüşebilir.
Diğer olası komplikasyonlar:
• Tüp tıkanabilir, sıvı ve iltihap geri dönebilir.
• Tüp yerinden kayabilir, orta kulağa kaçabilir.
• Kulak zarının arkasında doku oluşabilir ama bu da çok nadir görülen bir durumdur.
Aklınızda bulunsun
Bazı çocuklara tekrar tekrar tüp takılması gerekebilir.Tüpler kulak zarını zedeleyebilir. Zedelenme ufak duyma kaybına yol açabilir.
Ameliyattan sonra tüplerin işe yarayıp yaramadığının anlaşılması için çocuğun sürekli kontrol edilmesi gerekir. Bazı vakalarda iltihabı engellemek veya tedavi etmek için çocuğun antibiyotik kullanması gerekebilir.
İltihabi Kulak Ağrıları Tedavisi
Op. Dr. Mircan MİROĞLU
2013 yılında burun ameliyatı oldum.sonra bas dönmesi ve burnumdan nefes alamama başladı.2016 yılında ayni hastanede 2.ameliyatı yaptılar.sonrasinda te... devamı
Kulak Enfeksiyonu Tedavisi
İç Kulağın Sebep Olduğu Baş Dönmeleri
Kulak İltihabı (Akut Orta Kulak İltihabı)
İç Kulak İltihaplanması
Kulak Yolu Enfeksiyonu