Nedir
Orta Kulak İltihabı
Orta kulak, kulak zarınızın arkasında kulağınızın küçük bir parçasıdır. Burun ve boğazdan gelen mikroplar orada sıkıştığı zaman iltihap kapar.
Bu başlık, genelde kulak iltihapları adı verilen orta kulağın iltihabını kapsar. Dış kulak iltihapları üzerine bilgi edinmek için, lütfen “Kulak Yolu Problemleri (Yüzücü Kulağı)” başlığına bakınız. İç kulak iltihapları üzerine bilgi edinmek için lütfen “Labirent İltihabı” başlığına bakınız.
Sebepleri
Sebepler
Küçük bir boru, kulağınızı boğazınıza bağlar. Soğuk bir içecek, bu borunun şişmesine neden olur. Boru, engellenecek kadar şiştiği zaman, kulağınızın içindeki sıvıyı köşeye sıkıştırabilir. Bu, mikropların büyümesi için mükemmel bir ortam sunar ve iltihaplanmaya neden olur.
Kulak iltihapları, çoğunlukla genç çocukların başına gelir, çünkü boruları daha küçüktür ve daha kolaylıkla kapanabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Ana belirtisi, bir kulak ağrısıdır. Hafif şiddette olabilir veya çok fazla acıtabilir. Bebekler ve genç çocuklar, mızmız olabilirler. Kulaklarını çekebilirler ve ağlayabilirler. Uyku problemi yaşayabilirler. Aynı zamanda ateşleri de olabilir.
Kulaklarından gelen kalın, sarı sıvıyı görebilirsiniz. Bu, iltihabın kulak zarının patlamasına ve sıvının dışarı akmasına sebep olduğunda meydana gelir. Bu, ciddi bir şey değildir ve genelde ağrının azalmasına yardımcı olur. Kulak zarları, genelde kendi kendilerine iyileşirler.
Akıntı arttığında ve iltihaplanmadığında çocuklar çoğunlukla kulaklarını sadece tıkandığını söylerler. Duyma sorunu çekebilirler ama duymaları genelde akıntı bittikten sonra normale döner. Akıntının kuruması haftaları alabilir.
Teşhisi
Teşhis
Doktorunuz, çocuğunuzun belirtileri hakkında konuşacaktır. Sonra çocuğunuzun kulaklarının içine bakacaktır. Işıklı özel bir araç, doktorunuzun kulak zarını görmesine ve arkasında sıvı olup olmadığını söylemesine izin verir. Bu test, çok ender olarak rahatsızlık yaratır. Bu, diğer insanlardan daha çok çocukları rahatsız eder.
Tedavisi
Tedavi
Çoğu kulak iltihabı, kendi kendine geçer. Asetaminofen (Tylenol gibi) gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesiciyle, ılık bir bezle veya kulağın üzerine konan ısıtma yastığıyla ve dinlenmeyle çocuğunuzu evde tedavi edebilirsiniz. 20 yaşından küçük kimseye aspirin vermeyin. Doktorunuz, çocuğunuzun ağrısına yardımcı olabilecek kulak damlası verebilir.
Bir iltihap sonrasında bazen bir çocuk, bir süre iyi duyamaz. Eğer bu durum 3-4 ay sürerse doktorunuzu arayın. Çocuklar, nasıl konuşulacağını öğrenmek için duyabilmeye ihtiyaçları vardır.
Doktorunuz, çocuğunuza antibiyotik verebilir, ama kulak iltihapları çoğunlukla onlar olmadan da iyileşir. Bu durumu doktorunuzla görüşün. Onları kullanıp kullanmayacağınız, çocuğunuzun kaç yaşında olduğuna ve iltihabının ne kadar kötü olduğuna bağlı olacaktır.
Çocuğunuzun duyma problemleri varsa veya iltihaplar tekrarlıyorsa, kulaklarda boru yerleştirmek için küçük bir ameliyat yardımcı olabilir.
Önleme
Önlem
Kulak iltihaplarını önlemeye yardımcı olacak birçok yol vardır. Sigara içmeyin. Kulak iltihapları, sigara dumanı altındaki çocuklarda çok daha fazla sıklıkta meydana gelir. Saçlarınızdaki ve giysilerinizdeki tütün dumanından kaynaklanan is kokusu bile onları etkiler. El yıkama ve çocuğunuzun aşılanması da yardımcı olabilir.
Aynı zamanda çocuğunuzun biberondan süt emerken uyumadığından emin olun. Ve grup çocuk bakımını sınırlı kullanmaya çalışın.
Çocuklarda farenjit tedavisi nasıl yapılır?
Doç. Dr. İsmail KOÇAK
Merhaba hocam,neredeyse 4 hastane değiştirdim. Her ay bademcik iltihabı oluyorum. Kaç doktor kan tahilileri yaptı. Kanımda bademcik iltihabı görünmüyo... devamı
Lyme Hastalığı (Kene Isırması)
Grip Nedir?
Kedi Tırmığı Hastalığı
Anemi (Aplastik)
Kalp Hastalıkları Ve Perikardit