Yeni Doğanlarda
Yeni Doğan Bebeklerde Yaygın Görülen Döküntüler
- Pembe kabarcıklar (neonatal akne), çoğunlukla bebeğin rahimde annenin hormonlarına maruz kalmasından kaynaklanır. Hiçbir tedaviye gerek yoktur, sadece zaman... Haftalar ya da belki aylar boyunca bebeğin cildinde kalabilirler.
- Eritema toksikum, yeni doğan bebeklerde yaygın görülen bir başka döküntü şeklidir, sivrisinek ısırığı ya da kurdeşene benzer. Nedeni bilinmemektedir ve tedavi gerektirmeksizin birkaç gün ya da hafta içinde iyileşir.
- Kuru ve pullanan cilt, genellikle bebeğin biraz geç doğmasından kaynaklanır. Alttan gelen deri tamamen normal, yumuşak ve nemlidir.
- Yüzde ve burunda oluşan küçük beyaz yumrular (milia), nedeni tıkanmış yağ bezleridir. Birkaç gün ya da hafta içinde bebeğin yağ bezleri genişleyip ve açıldığı zaman bu beyaz yumrular kaybolur.
- Somon lekeleri, (boynun arka kısmında olanlara “leylek ısırığı”, gözlerin arasında olanlara “melek öpücüğü” denir) yuvalanmış kan damarlarıdır (muhtemelen annenin hormonlarından kaynaklanır) ve birkaç hafta ya da ay sonra kendiliğinden kaybolur. Leylek ısırığının nadiren de olsa hiç kaybolmadığı görülür.
- Sarılık, bebeğin cildinin ve gözlerinin sararmasıdır. Aşırı bilirubinden (kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sonucu açığa çıkan bir madde) kaynaklanır. Eğer bilirubin seviyesi önemli derecede artarsa, bebeğin cildine mavi ve beyaz ışıklar odaklanarak (ışık tedavisi) seviye düşürülebilir çünkü aşırı bilirubin bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir.
- Moğol lekesi, koyu tenli bebeklerin vücudunda herhangi bir yerde yaygın olarak görülür. Düz, gri-mavi renklidir (bir morartı gibi görünür), küçük ya da büyük olabilir. Bebeğin derisi şekillenirken en üst katmandaki bazı pigmentler tarafından oluşturulur. Zararsızdır ve genellikle okul çağına kadar kaybolur.
Birkaç gün ya da hafta (hatta birkaç ay) sonra yeni döküntüler ortaya çıkabilir.
İlk Aylar
Bebeğin Hayatının İlk Birkaç Ayında Yaygın Görülen Döküntüler
- Konak (sebore), sıklıkla 1-2 aylık bebeklerde ortaya çıkar. Bebeğin kafa derisinde (aşırı yağ salgılanmasından dolayı) yağlı ve sarımtırak kabuklar ortaya çıkar ve buna yüzünde, kulaklarının arkasında, boynunda ve hatta koltuk altında kırmızı, kaşıntılı döküntüler eşlik edebilir. Doktorunuz bu yaygın durumun, bebeğinizin belirtilerine bağlı olarak en iyi nasıl tedavi edileceğini söyleyecektir.
- Egzama, derideki kırmızı kaşıntılı lekelerdir, çoğunlukla bebeğin göğsünde, kollarında, bacaklarında, yüzünde, dirseklerinde ve dizlerinin arkasında görülür. Cildin kuru ve hassas olmasından ve bazen alerjilerden kaynaklanır (bu yaşlarda alerjenlerin neler olabileceğini bilmek zordur). Eğer döküntü egzamaya benziyorsa doktorunuz bunu tespit edip uygun bir tedavi sunabilir. Genellikle tedavi şunlardan oluşur:
- Çok hassas bir sabun kullanmak
- Bebeğin çamaşırlarında hassas bir deterjan kullanmak ve yumuşatıcı kullanmamak
- Eğer egzama geçmiyorsa bir steroid krem uygulamak (hidrokortizon ya da daha güçlü bir krem)
- İsilik, çoğunlukla boyun, ter bezi bölgesi ve koltuk altı gibi bebeğin vücudunda aşırı ısınmaya ve terlemeye yatkın bölgelerde küçük kırmızı yumrular şeklinde görünür. Tedavisi, bölgeyi kuru tutmaya çalışmak ve bol kıyafetler giydirerek aşırı ısınmayı engellemektir.
- Bir tür mantar enfeksiyonu olan kandidiyaz, bebeğinizde farklı yollarla ortaya çıkabilir. Dilde oluşanına pamukçuk denir ve kurumuş süt gibi görünür, fakat süt gibi kazıyarak çıkarılamaz. Bez bölgesinde kandidiyaz yoğun kırmızı bir döküntü gibi görünür ve etrafında çoğunlukla küçük tümsekler vardır. Mantar enfeksiyonu nemli ve karanlık bölgeleri sever, bu yüzden uyluklardaki kat yerlerinde buna bağlı kızarıklıklar görebilirsiniz. Kandidiyaz mantar önleyici ağız jeli ya da sıvı bir ilaçla (ağızdaki pamukçuk için), mantar önleyici bir kremle (bez bölgesi için) ya da ikisi birden kullanılarak tedavi edilir.
Tavsiyeler
İlgili Ebeveynler İçin Tavsiyeler
Bebeğin hayatının ilk birkaç ayında, diğer belirtilerle birlikte (ateş, iştahsızlık, letarji/uyuşukluk ya da öksürük gibi) ortaya çıkan döküntülerin derhal bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Ne Zaman Endişelenmelisiniz
Bebeğin Döküntüsü Hakkında Ne Zaman Endişelenmelisiniz
Birçok döküntü ciddi değildir, fakat az bir kısmı yoğun endişe gerektirir:
- Sıvı dolu kabarcıklar (özellikle saydam ve sarımtırak bir sıvıyla dolu olanlar) bakteriyel bir enfeksiyon ya da herpes gibi ciddi bir enfeksiyonun göstergesi olabilir.
- Vücutta küçük kırmızı ya da morumsu benekler (peteşi) viral bir enfeksiyondan ya da muhtemelen çok ciddi bir bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bunlar basınçla hafifletilemez. Vücudunda peteşi olduğundan şüphelenilen bir bebek acilen bir doktor tarafından muayene edilmelidir.
Op. Dr. Mircan MİROĞLU
mrb hocam benim 6 aylık bir oğlum var.suan cerrahpaşaya gidip gelmekteyiz doğuştan duymadığının bilgisi verildi testlerden geçemiyoruz.siz yeni doğan ... devamı
Pellegra
Kurdeşen Bulaşıcı Mıdır?
Bronzlaşma Kansere Davetiye Çıkarıyor
Güzel Cildin Sırları
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları