Nedir

Lizin, beslenmeniz yoluyla doğal olarak edinebileceğiniz bir aminoasittir. Yalnızca beslenmenizden veya lizin takviyelerinden alabileceğiniz aminoasitlerden biridir.
Yeterli dozlarda alındığında bu aminoasidin herpes virüsünün gelişmesini yavaşlatması veya durdurmasının yanı sıra virüs kopyalanmasını engellediği bilimsel olarak bilimsel olarak birçok deneyde kanıtlandı. Virüs kopyalanması, virüs geliştiğinde büyük sayılarda çoğaldığında olur.
Çalışmalar gösterdi ki lizin takviyeleri herpes ve uçuk nöbetlerinin sıklığını ve yoğunluğunu azaltabilir.
Lizin içeren bir takviye C vitamini, biyoflavonoid (kanama önleyici) ve çinko gibi başka besin maddeleriyle birlikte alınırsa sonucun daha somut olması muhtemel, klinik deneylerde bunların tedavi zamanını iyileştirip nöbetlerin sıklığını azalttığı kanıtlandı.
Bu besin maddeleri birlikte tutarlı bir şekilde etki eder ve lizinle nöbetleri bastırıp cildi güçlendirir. Biyoflavonoidleri atlamayın çünkü başka besin maddeleriyle sinerji oluşturup vücut tarafından daha etkin şekilde kullanılmasını sağlarlar. Biyoflavonoidlerin de nöbet başlamadan durdurmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Lizin Nasıl İşler

(Uçuk ve genital herpese neden olan virüs) Herpesi açık açık etkilediği bulunan iki aminoasit vardır, bunlar lizin ve argenindir.
Lizin nöbetleri azaltmada ve enfeksiyonu çabuk şekilde tedavi etmede değerli bir silahtır. Argininse nöbetleri tetikleyebilir ve herpes virüsünün kopyalanıp etkin hale gelmesi için ona ihtiyacı vardır.
Doku kültür çalışmaları gösterdi ki lizin, herpes virüsünün kopyalanıp belirtilere neden olması için gereken arginin metabolizmasını baskılıyor.

Lizin İçeren Yiyecekler

Lizin 8 temel aminoasitten biridir. Vücudun başka kaynaklardan sentezleyemediği, dolayısıyla beslenmeden edinilmesi gereken temel bir proteindir.
Lizin açısından zengin ve arginin yönünden zayıf bir beslenme herpes ve uçuk nöbetlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Lizin takviyesi almak vücudun doğru dengesini garantilemeyi sağlar.
Bunun için lizin yönünden zengin besinlerden, yani sebze, balık, tavuk, peynir, süt, bira mayası ve fasulye/bezelyelerden sağlıklı miktarda yemek ve arginin yönünden zengin besinlerden, yani fındık/fıstık, çikolata, tam ve beyaz tahıl, yulaf ve jelatinden kaçınmak gerekir.

Lizin Takviyesinde Ne Aranmalı

Hangi lizin markasını alacağınıza karar verirken sentetik değil saf lizinden üretilmiş ve çinko, C vitamini ve biyoflavonoid gibi başka yararlı besin maddeleri içeren bir takviye bulmaya çalışın.
Bu bileşikler birbirleriyle sinerji içinde işler (yani birlikte alındıklarında vücutta daha yararlı olur) ve yek bir kombine hapta alınırlarsa uzun vadede epey tasarruf etmenizi sağlar.
C vitamini ve çinko cildin onarılmasına, yeniden canlanmasına ve daha etkin biçimde iyileşmesine yardımcı olur, biyoflavonoidlerse C vitamini eğilimini iyileştirir. Bu takviyeler nöbetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
C vitamini ve çinkonun ikisinin de yara iyileştirici özelliği vardır ve C vitamini kolajen (cilt gibi bağlayıcı dokuyu bağlayıp güçlendiren bir lif) üretimi için şarttır. Biyoflavonoidler doğal bir antioksidan, serbest radikal yıkıcı ve bağışıklık kuvvetlendiricidir.

Yapay Besin Maddelerine Dikkat Edin

Birçok lizin takviyesi aminoasidin laboratuarda yapay olarak yapılan sentetik versiyonudur. Sentetik takviyeleri üretmek genelde daha ucuzdur ve vücudun işlemeye alıştığı doğal meydana gelen besin maddelerine kıyasla etkiliklerine dair tartışma vardır.
Bakılacak 3 bileşen:
Jelatin: Jelatin arginin aminoasidi yönünden zengindir ve herpes nöbetlerini tetikleme potansiyelinden dolayı kaçınılmalıdır. Aslında, lizini takviyede almanın amacı vücuttaki arginin düzeylerini azaltmaktır. O yüzden jelatin içeren bir lizin takviyesi önerilmez.
Dikalsiyum fosfat: Takviyelerde sıklıkla bulunan bir bileşen de dikalsiyum fosfattır. Bu, vücudun besin maddelerini, özellikle çinkoyu emmesine etki edebilir. Bu da potansiyel olarak vücudunuzun onlardan ve diğer besin maddelerinden yararlanmasını etkileyebilir, o yüzden multi-vitaminlerdeki ve lizin takviyelerindeki bu bileşenden kaçının.
Magnezyum sitearat:Magnezyum sitearat normalde sığır etinden çıkarılır. Hayvan ürünleri içeren veya hayvanlarda test edilen hiçbir takviyeyi önermiyoruz ama bu kişisel bir seçimdir.