Araştırmaya göre B vitamini kullanımıyla felç riski %7 oranında azalsa da felç şiddeti veya ölüm oranı etkilenmiyor. Geçmişte yapılan araştırmalar B vitamini takviyelerinin felç ve kalp krizine olan etkisiyle ilgili karşıt fikirler sunmuştu. Hatta bazı çalışmalar B vitamini takviyelerinin felç riskini artırabileceği yönünde sonuçlara ulaşmıştı. Güncel bir araştırmada yaklaşık 55,000 katılımcıyı içeren toplam 14 klinik deney birlikte gözden geçirildi. Tüm deneyler B vitamini takviyesini, plasebo veya çok düşük B vitamini kullanımıyla karşılaştırmaktaydı.
Katılımcılar en az 6 ay boyunca takip edildi. Çalışmalarda katılımcıların arasından toplam 2,500 kişi felç geçirdi. Tüm çalışmalarda B vitamini alımının çeşitli faydaları gözlendi.
Toplamda B vitamini takviyeleri felç oranını %7 düşürdü fakat felç şiddetini veya ölüm oranını değiştirmedi. Araştırmacılara göre folatın (B9 vitamini) bir türü olan folik asit B vitamininin faydalı etkisini azaltmakta. Ayrıca B12 vitamini de felç riskiyle alakasız görünüyor.
Sonuçlara göre B vitamininin felci önleme yeteneği vücutta emilme oranı, kandaki folik asit veya B12 vitamini oranı, böbrek ve tansiyon hastalığına göre değişiyor. Ayrıca B vitamini alınmadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiği belirtiliyor.
Araştırmacılara göre iskemik felçlerin tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara, obezite gibi birçok sebebi olabilir. Bazı hastalar ise vitamin ve enzim eksikliğinden dolayı felç geçirir. Felç geçiren kişilerde vitami eksikliklerine de bakılması uygundur.
Rapor hem halihazırda tüketime sunulmuş olan bir maddenin felç riski konusundaki faydalı etkisini hem de insanların felci diyet takviyeleriyle önlemeye olan isteğini gözler önüne seriyor.
Sağlıklı Gözler İçin Beslenme
Dr. Emel GÖKMEN
Merhaba hocam 78 yaşında babam bir kaç gün aralıkla 2 defa felç atlattı sağ taraf ilk felç şah damarı tıkanıklıgından olmuş anjıyo ve stend takıldı st... devamı
Arginin
Arginin (L-Arginin)
D Vitamini Eksikliği Meme Kanserini Kötüleştirir Mi?
Meyve Suyu Diye Kimyasal İçirmeyin
Abur Cubur Ve Fast Foodun Her Lokması Damarlarınıza Zarar Veriyor