Müdürlükten yapılan açıklamada, mantar zehirlenmesinin, doğal alanda yetişen ve yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluştuğu belirtildi.
Mantar zehirlenmesinin ölümle sonuçlanabileceği ifade edilen açıklamada, zehirli olup olmadıklarını mantarların şekline ve rengine bakarak anlamanın mümkün olmadığı vurgulandı.
Açıklamada, sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishalin mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileri olduğu belirtilerek, daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları ile koma durumunun ortaya çıkabileceği, bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda acilen sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği kaydedildi.
Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesinin, pişirilmesinin, sirkeli veya tuzlu suda bekletilmesinin ya da kaynatılmasının, taze, konserve veya kurutulmuş olmasının, zehrinin yok edilmesi için yeterli olmadığı vurgulanan açıklamada, ''Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir'' denildi.
Isınırken Canınızdan Olmayın
Op. Dr. Naci ÇELİK
merhabalar piercing yaramın etrafı mantara benzer pıtır pıtır beyaz tomurcuklar oldu.bu nedir ?... devamı
Favizm (Bakla Zehirlenmesi)
Yiyecekleri Güvenli Bir Şekilde İşlemek Ve Hazırlanmak İçin Öneriler
Sıcak Havalarda Gıda Güvenliği İçin Öneriler
Yiyecekleri Güvenli Hale Getirmek İçin Öneriler
Abur Cubur Ve Fast Foodun Her Lokması Damarlarınıza Zarar Veriyor