Sıcak Havalar
İlkbaharın gelmesiyle bahçede barbekü partileri başlar. Şanssız bazı kişiler için, bozulmuş patates salatası ya da az pişmiş hamburger yemekten kaynaklanabilecek karın ağrıları, kusma, hatta hastaneye yatırılma gibi bazı ciddi sonuçlar olacaktır.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, her yıl gıda zehirlenmesinden dolayı 325.000 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve 5000 kişinin öldüğünü tahmin ediyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri araştırmacıları, hastalık oranının sıcak aylarda piknikler ve barbeküler nedeniyle artma eğiliminde olduğunu söylemektedir.
Yeni bir araştırma, gelişmiş ülke sakinlerinin riskli gıdalar tüketmenin etkileri hakkında bilgi sahibi olmaya başladıklarını gösteriyor. 1998 ve 2002 yıllarında telefonla iki anket yapılmıştır. Anketlerde insanlara bir önceki hafta ne yedikleri sorulmuştur. Bu anketlerin ardından, araştırmacılar riskli görülen besinlerden biri ya da birkaçının, bir önceki hafta yenilme oranının 1998 yılında %31’den, 2002 yılında %21’e düştüğünü gördüler.
Medya
Medya Kampanyaları
Kaliforniya sağlık hizmetleri bölümünde araştırmacıları, bu düşüşün sebebinin halk sağlığı kampanyaları ve hastalık salgınlarının medyada yer alması olabileceğini söylüyor.
Ama bazı grupların bu konuda hala bilgilendirilmeye ihtiyacı vardı. Riskli gıdaları tüketme oranı, Asyalılar ve Avustralyalılar arasında %32’ydi. Araştırmacılar, araştırmada bu grubun çiğ balık ya da kabuklu çiğ deniz ürünü tüketme olasılığının daha fazla olduğunun görüldüğünü söylüyor.
Ayrıca bağışıklık sistemi bozuk olan çocuklar arasında riskli gıda tüketimi, sağlıklı çocuklara göre daha fazla görülmüştür. Bu bulgu endişe vericidir, çünkü sağlıklı bir kişide sadece karın ağrısına sebep olabilecek bir enfeksiyon, bağışıklık sistemi bozuk olan kişilerin hastaneye kaldırılmasına, hatta ölmesine neden olabilir.
Bu bulgunun sebebi araştırılmamıştır. Araştırmacılara göre, belki hasta çocuklar, yaşıtlarının yedikleri şeyleri yemek isterler. Bu bulgu, araştırmanın özelliğinden dolayı ortaya çıkmış da olabilir. Çünkü bu araştırmada ebeveynler çocukları yerine sorulara cevap vermişlerdir, hasta çocukların ebeveynleri, çocuklarının yedikleri şeyleri yakından takip ediyor olabilirler.
Riskli Besinler
Dikkat Edilmesi Gereken Riskli Besinler
Araştırmacılar “riskli” besinler listesini son salgınlarla ilgili araştırmalara dayanarak hazırlamışlardır. Liste şöyledir:
- Pembe renkli hamburger
- Pembe renkli dana kıyması
- Çiğ balık
- Çiğ istiridye
- Çiğ ya da pastörize edilmemiş süt
- Yonca filizleri
- Rafadan yumurta
Az pişmiş yumurta en sık tüketilen riskli besindi. Buna, tavaya kırıldıktan sonra tek tarafı pişirilen yumurta ve holandez sos, beze (mereng), Sezar salata sosu gibi ürünlerin hazırlanmasında kullanılan çiğ yumurtalar da dahildir.
Gıda güvenliği yetkilileri, uzun zamandır insanlara, tavaya kırıldıktan sonra tek tarafı pişirilen yumurta ya da az pişmiş yumurta tüketmemelerini söylüyorlar. Bunların tümü salmonella riski taşır. Eğer rafadan yumurta yemeniz ya da yemek yapmak için bunları kullanmanız gerekiyorsa, pastörize yumurta almanız öneriliyor. Pastörize yumurtalar, bakterilerin ortadan kaldırılması için kısa süre pişirilme işlemine tabi tutulmuştur. Bunlar birçok süpermarkette (biraz daha pahalı bir fiyatta) bulunabilir. Eğer bir lokantada tek tarafı pişirilen yumurta sipariş ederseniz, yumurtaların pastörize olup olmadığını sorun.
Hazır Yiyecekler
Riskli Hazır Yiyecekler
Gıda güvenliği uzmanları, yiyecek tüketiminde bazı endişe verici akımlara dikkat ediyorlar. Bunlardan biri, pazarlarda satılan işlenmemiş, “doğal” besinlere artan taleptir. Uzmanlara göre, bu gıdaların çoğu çok sağlıklı olabilmesine rağmen, pastörize edilmemiş süt ürünleri ve meyve sularının çeşitli zararlı bakteriler taşıma olasılığı daha fazladır. Uzmanlar şöyle diyor: “Taze olan ve yerel olarak üretilmiş gıdalar güvenli olabilir. Süt ve meyve suyunun pastörize edilmiş olması gerekir.”
Bir başka akımsa süpermarketlerden hazır gıda alıp bunu eve götürmektir. Bir uzman şöyle diyor: “Çabuk bozulan yiyecekleri iki saatten fazla oda sıcaklığında tutmak tehlikelidir. Sıcaklıklar daha yüksek olduğunda bu süre oldukça kısalır. Tıpkı, hazır bir yemeğin sıcak bir arabaya konulması gibi. Bu yüzden, hazır gıdayı, satın aldıktan hemen sonra tüketin.”
Açık Havada Gıda Güvenliği
Açık Havada Gıda Güvenliği
Bahar mevsimini çok cazip hale getiren sıcak hava aynı zamanda yiyeceklerde bulunan bakteriler ve diğer patojenler için ideal bir üreme ortamı yaratır. Gıda güvenliği konusunda verilen bazı tavsiyeler şunlardır:
- Temiz Olun: Yemek hazırlamadan önce ve sonra ellerinizin yanı sıra mutfak aletlerini, kesme tahtalarını ve tezgah üstlerini sıcak sabunlu suyla yıkayın. Ayrıca ürünleri de yıkayın, bunlar zararlı bakteriler taşıyabilir. Uzmanlara göre, bazen mutfaktayken bile bunlara dikkat etmediğimize göre dışarıda köpeğinizle ya da yeğeninizle şakalaşırken veya frizbi oynarken bunların ihmal edilmesi kolaydır. Dikkatli olun!
- Ayrı Tutun: Çiğ hamburgerleri ya da tavuk kanatlarını marine etmek için kullandığınız sosu pişmiş yemeğin üstüne dökmek elbette daha kolay gelebilir. Pişmiş yemeği, çiğ etlerin bulunduğu tabağa koymak da öyle. Çiğ eti ve suyunu, pişmiş yemekten daima ayrı tutun. Eğer sosu tekrar kullanmak istiyorsanız ilk önce kaynatın.
- Pişirin: Bu, zararlı mikropları yok etmenin en iyi yoludur. Izgara yapmadan önce, ızgaradaki kömürleri 20-30 dakika ya da kömürler hafifçe külle kaplı olana kadar ısıtın. Hamburgerlerin ve kırmızı etlerin 160 derecede ve tavuk kıymasının 165 derecede piştiğinden emin olmak için termometre kullanın. Tavuk göğsü 170 derecede, daha koyu renkli etler (kanat ve butlar) ise180 derecede pişirilmelidir. Tavuğun suyu temiz görünmelidir. Balıklar mat ve pul pul olmalıdır.
- Dondurucuya koyun: Bakteriler oda sıcaklığında hızla çoğalır, sıcak güneşin altındaysa daha da hızlı çoğalır. Bu yüzden etler marine olurken bunları buzdolabına koyun ve patates salatasını buz torbalarıyla dolu bir soğutucuya yerleştirin.
Sadece soya değil, bütün filizler tehlikeli!
Prof. Dr. Atilla BİTİGEN
Hicam öncelikle bize vakit ayirdiginiz icin tesekkür ederim. Hocam benim sol gögsümde sıcak inne batmalari gibi agrilar var 3 aydır devam ediyor.sol k... devamı
Hamilelikte Bebeğin Zeka Ve Organ Gelişimi İçin Hangi Yiyecekler Tüketilmelidir?
Çağımızın Hastalığı D Vitamini Eksikliği
Depresyonu Tetikleyen Gıdalar
10 Gündelik Süper Gıda
Çocuğunuzun Fazla Kilosu Olduğunu Kabul Edin