Nedir
Meme İltihabı
Meme iltihabı (Matitis) memelerin bir enfeksiyon yüzünden iltihaplanmasıdır. Her kadının başına gelebilse de meme iltihabı genellikle emzirmenin ilk 6 ayında görülmektedir. Yeni annenin kendini çok bitkin ve yorgun hissetmesine neden olabilir. Bebeğin taleplerine eklenen hastalık sorunları yüzünden birçok kadın emzirmeyi tümüyle bırakmaktadır. Oysa bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Aslına bakılırsa emzirme enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olur ve emzirme bebeğinize zarar vermez.
Meme iltihabı her ne kadar cesaret kırıcı ve ağrılı olsa da, genellikle ilaç tedavisiyle kolayca iyileşir.
Sebepleri
Sebepler
Meme iltihabı genellikle meme ucundan bakteri girmesi yüzünden olur. Emziren annenin meme ucunda çatlak veya yara varsa böyle bir şey meydana gelebilir.
Emzirmeye uzun aralar vermek veya memeyi tümüyle boşaltamamak da meme iltihabına katkıda bulunmaktadır. Farklı emzirme teknikleri kullanıp bebeğinizin emzirme sırasında memeyi iyi kavramasını sağlamak memeyi boşaltmaya yardımcı olarak meme çatlaklarını engeller.
Belirtileri
Belirtiler
Meme iltihabı genellikle göğüste ağrılı bir bölge olarak başlar. Kızarık olabilir, dokununca sıcak hissedilebilir. Ayırca ateşiniz olabilir, titreme ve vücut ağrıları görülebilir.
Meme iltihabının kötüleştiğini gösteren işaretler, hastalıklı göğse yakın olan koltuk altındaki lenf düğümlerinin şişmesi ve ağrılı olması, kalp atış hızının artışı, kötüleşen grip benzeri belirtilerdir. Meme iltihabı meme apselerine neden olur, bu apseler ele gelen sert, ağrılı kütlelerdir.
Risk Faktörleri
Riskinizi Artıran şeyler
Emzirme döneminde meme iltihabı riskinizin artması şu nedenlere bağlıdır:
- Daha önce meme iltihabı olmak.
- Emzirme veya pompalama seanslarını kaçırmak veya geciktirmek. Memenizi düzenli ve tam olarak boşaltmadığınız zaman, memeniz büyür veya fazla dolu olur ki bu durum meme iltihabına yol açabilir.
- Meme uçlarınız çatlamış veya tahriş olmuşsa. Bunun nedeni bebeğin pozisyonunun kötü olması veya memeyi ağza tam oturtamama olabilir.
- Aneminiz varsa. Anemi daha kolay yorulmanıza neden olarak meme iltihabı gibi enfeksiyonlara direncinizi azaltır.
- Emzirme sırasında kullandığınız sutyen çok darsa.
- Süt üretimini bastırmak için kullanılan meme bağlayıcı kullanıyorsanız.
Emziren anneler her zaman meme iltihabı olabilir; ancak ilk 2 ay risk daha fazladır. İkinci aydan sonra emzirme düzeni yerine oturur, bu da meme iltihabını engeller.
Teşhisi
Teşhis
Doktorunuz meme iltihabı teşhisini sizinle belirtileriniz hakkında konuşarak ve sizi muayene ederek koyar. Genellikle teste ihtiyaç duyulmaz.
Tedavi
Tedavi
Antibiyotikler genelde meme iltihabını iyileştirirler. Doktorunuz antibiyotik reçete ederse, ilacı tam reçete edildiği gibi kullanın. Kendinizi daha hissettiniz diye ilaç almayı bırakmayınız. Hapların tümünü kullanmanız gerekir. Antibiyotikler bebeğe zarar vermezler. Tedavi ilk başta işe yaramazsa, doktorunuz enfeksiyona neden olan bakteriyi tespit etmek için sütünüzü bir laboratuara gönderebilir.
Daha fazla dinlenerek, sıvı tüketerek ve ağrılı göğsünüze sıcak ve soğuk kompres uygulayarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Bebeğinizi emzirmeden yaklaşık 15 dakika önce hastalıklı göğsün üstüne ılık, ıslak bir bez koyun. Bunu günde en az 3 kez deneyin. Bu uygulama memedeki süt akışını artırır. Hastalıklı memeye masaj yapmak da süt akışını hızlandırabilir.
Ağrınız için Tylenol almanızda bir sorun yoktur. İltihaplanmayı azaltmak için Tylenol ile birlikte ibuprofen (Anvil) kullanabilirsiniz.
Hastalıklı memenizden emzirmek bebeğiniz için güvenlidir ve meme iltihabından kurtulmanıza yardımcı olur. İltihaplı memeyle başlamak sizin için fazla ağrı anlamına geliyorsa, öteki memede emzirmeye başlayın ve sütünüz kolayca akmaya başlayınca hastalıklı memeye geçin. Meme uçlarınız emziremeyecek kadar çatlak ve ağrılıysa memedeki sütü boşaltmak için pompa kullanın. Emziremediğiniz vakitler pompa kullanın.
Böyle bir zamanda bir laktasyon (emzirme) danışmanına başvurabilirsiniz. Bu kişi genellikle emzirme konusunda kadınlara yardım etmede uzmanlaşmış bir hemşiredir. Konum değiştirmeyi ve bebeğinizin meme ucunu ağzına tam olarak almasını sağlamayı unutmazsanız, daha az ağrıyla daha etkili emzirme yapabilir ve gelecekteki meme iltihaplarını önleyebilirsiniz.
Meme iltihabı için tedavi şarttır. Tedaviyi geciktirmek meme apselerine neden olur ki apselerin iyileştirilmesi zordur.
Prof. Dr. Ahmet TÜRKÇAPAR
hocam merhaba. 3 hafta önce memede ağrı şikayeti ve şişlikle genel cerrahi servisine muayene gittim. orda acil ultrasonum çekildi, kanallarda genişlem... devamı
Göğüs Büyütme
Meme Kireçlenmesi, Kalsifikasyon
Ülkeler Arası Kıyaslama Mamografiyi Kenara Kaldırıyor
Meme Rekonstrüksiyonu: Ameliyatı Öncesi Bilmeniz Gerekenler
Meme Başı Akıntısı Neden Olur?