Anadolu Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, yayılmış meme kanseri hastalığının Türkiye'de de son derecede az görüldüğünü, ancak hala alınması gereken yol olduğunu söyledi.
Büyükberber, Kayseri Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Meme Kanserinde Tartışmalı Konular Çalıştayı'' öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de meme kanseri konusunda hala yeterli bilinç olmadığını, bunu da meme kanserinin erken tanı metodu sayılan mamografi tetkikine yaklaşımdan anladıklarını kaydetti.
Türkiye'de mamografi çektirmesi gerekenlerin yılda sadece yüzde 7-8'inin bu tetkiki yaptırdığına dikkati çeken Büyükberber, bunun da erken tanıyı geciktirdiğini belirtti. Buna rağmen son 3-4 yıl içerisinde meme kanserinin daha erken dönemde tespit edildiğini ifade eden Büyükberber, ''Amerika'dan 10 yıl kadar geride seyreden bir oranımız var. Artık, yayılmış meme kanseri hastalığı ülkemizde de son derece az görülüyor. Hastalarımız erken dönemde başvuruyor. Ancak, hala alınması gereken yolumuz var'' dedi.
Bir gazetecinin ''Dizi oyuncularının meme kanserine yakalanması, halkın bilinçlenmesine katkı sağlıyor mu?'' şeklindeki sorusu üzerine Büyükberber, şöyle konuştu:
''Tabi şöhret her zaman daha cazip. Yıllardır Sağlık Bakanlığı kanser erken teşhis merkezleri bu konuda uğraşmasına rağmen, bu kadar bile olmadı. Hakikaten iki dizi oyuncusu meme kanseri olunca, bizim poliklinikler doldu taştı diyebilirim. Birkaç gün içinde binlerce insan mamografi için başvurdu. Tabi bu tip medyanın körüklediği kampanyalar gelip geçici oluyor. Bunların eğitim yoluyla kalıcı olması lazım. Kısa dönemde, birkaç ayda oluşan bilinç genelde kalıcı olmuyor. Bu da çok yararlı olmuyor ama her şey bir katkıdır. Onun da büyük katkısı olduğuna inanıyorum.''
Meme kanserinin yayılmış bile olsa tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, tedavi için yeni geliştirilen ilaçlar bulunduğunu ifade eden Büyükberber, ''Meme kanseri diğer kanser türlerine göre yaygınlığından dolayı üzerinde biraz daha fazla araştırma yapılan bir tür. Bu nedenle de tedavi edilebilirliği diğer kanserlerden daha iyi'' diye konuştu.
''Her 8-9 kadından birinde meme kanseri görülüyor''
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özkan da meme kanserinin en sık görülen kanser türleri arasında yer aldığını söyledi.
Meme kanseri tedavisinde son yıllarda çok ciddi gelişmeler olduğunu ifade eden Özkan, bu sayede erken dönemde tespit edilen meme kanserinin daha etkin bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydetti.
Özkan, bir toplumda kanser yaygınlaştığında bunun ünlü-ünsüz birçok insanı etkilediğini ifade ederek, ''Bu nedenle herkesin bilinçli olması gerekiyor. Bunlar önemli faktörler, fakat basın yayın yoluyla halkın bilinçlendirilmesi çok önemli'' dedi. Türkiye'deki meme kanseri istatistiklerinde ''sorun'' olduğunu söyleyen Özkan, şunları kaydetti:
''Bu açıdan yüzde olarak net bir şey söylemek mümkün değil. Bunların istatistikleri daha çok Amerika'dan geliyor, biz o rakamlara göre konuşuyoruz ama şunu söyleyebiliriz, her 8-9 kadından birinde meme kanseri görülmekte. Bu oldukça sık bir oran olarak kabul edilebilir. Türkiye'de de aynı oranlara yakın olduğumuzu düşünüyoruz. Son yıllarda kayıt konusunda gelişmeler var. Önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı verilerin elimize ulaşacağını düşünüyoruz. Bizim kliniğimizde yaptığımız çalışmada yüzde 25'lere yakın bir oranda meme kanseri en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, kanserden ölümlerde akciğer kanseri meme kanserinin önüne geçiyor.''
Yarın sona erecek çalıştaya, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden ve hastanelerden 100 onkolog katılıyor.
Meme Kanseri Tedavisinde Başarı Oranları
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı
Meme Başı Akıntısı
Manda Yoğurdu, Kanser Riskini Azaltıyor
Silikon Meme Protezi İle Kanser İlişkisi
Meme Kanseri Riskini Arttıran Faktörler
Meme Kanseri Tedavisi