Menenjit Aşıları: Ailelerin Bilmesi Gerekenler
Birçok üniversite, yurtta kalacak öğrencilerin, yurda yerleşmeden önce meningokok aşısı yaptırmalarını istiyor.
Meningokok hastalığı, gençlerde bakteriyel menenjitin başta gelen nedenidir. Genel olarak virüslerden veya bakterilerden kaynaklanan menenjit, beyni ve omuriliği saran zarların tehlikeli bir şekilde iltihaplanmasıdır. Aşı yaptırmakla, tüm menenjit türlerinin önüne geçilemez. Neyse ki bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, meningokok hastalığının dört türüne karşı da koruma sağlar.
Genç çocukların meningokokal aşıya neden ihtiyaçları vardır?
Her yıl meningokok hastalığına yakalanan insanların üçte biri, genç çocuklar ile genç yetişkinlerdir. Bu hastalıktan hasta düşenlerin yüzde 10 ila yüzde 15'i, antibiyotik tedavisi alsalar bile ölüyorlar. Yüzde 20 kadarında ise, işitme kaybı veya beyin hasarı gibi kalıcı yan etkiler oluyor. O nedenle, meningokok hastalığına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, bu ölümcül hastalığı önlemeye yardımcı olabilir.
Menenjit aşıları meningokok hastalığının dört türünü de önleyebilir.
MCV4, yaşları 2 ila 55 arası değişenler için tercih edilen bir aşıdır. Çünkü daha kalıcı bir koruma sağlar ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilecek meningokok bakterilerinin taşınma oranlarını azaltır. Doktor veya hemşire kaslara bir doz enjekte eder. Eğer MCV4 mevcut değilse, MPSV4 kullanabilirsiniz. Doktor veya hemşire derinin altına bir doz enjekte eder. Bazı insanlara ikinci bir doz gerekebilir.
Kimin meningokok aşısına ihtiyacı vardır?
- Yaşları 11 ila 18 arası değişen tüm çocuklar veya yaşları 2 ile 10 arası olan yüksek risk taşıyan çocuklar
- Bir salgın sırasında menenjitle temas etmiş olan herkes
- Menenjitin yaygın olduğu - Afrika gibi- bir yere giden veya orada yaşayan herkes
- Askere alınanlar
- Belli bir bağışıklık sistemi bozukluğu olan veya dalağı hasarlı veya eksik olan insanlar
Kimler meningokok aşısı olmamalıdır?
Guillain-Barre sendromu teşhisi konmuşsa veya orta seyirde veya şiddetli hastaysa (aşı yapılacak tarihin tekrar belirlenmesi gerekebilir), herhangi bir aşı bileşenine veya daha önce yapılan meningokok aşısına karşı ciddi, ölümcül bir alerjik reaksiyon göstermişse, çocuğunuzun meningokok aşısı yaptırmaması gerekiyor.
Hamile kadınlar meningokok aşısı olabilir, ama kullanımı açıkça belirtildiği gibi yapılmalıdır. Hamile kadınlarda MPSV4 aşısına kıyasla, daha yeni bir aşı olan MCV4 aşılarıyla ilgili çok fazla çalışma yapılamadı.
Meningokok aşıların olası yan etkileri nelerdir?
Hafif yan etkileri, aşı yaptıranların neredeyse yarısında görülür. Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık ve ağrı ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler, bir veya iki günden daha uzun sürmez.
Aşıların ciddi yan etkileri çok seyrek görülür ve yüksek ateş, güçsüzlük ve davranışlarda farklılık gibi belirtiler içerir. Ciddi alerjik reaksiyonlar, aşı yaptırdıktan sonraki birkaç dakika veya saat içinde ortaya çıkabilir. Alerjik reaksiyon belirtileri şunlardır:
- Nefes alma güçlüğü
- Ses kısıklığı veya hırıltı
- Kurdeşen
- Renk solgunluğu
- Güçsüzlük
- Kalbin hızlı çarpması veya baş dönmesi
Eğer bu işaretler ortaya çıkıyorsa, çocuğunuzun hemen doktora gitmesi ve reaksiyonu tarif etmesi gerekiyor. Doktor bu soruna yardımcı olabilir.
Guillain-Barre sendromu, MCV4 aşısı olan bazı insanlarda ortaya çıkan ciddi bir sinir sistemi bozukluğudur. O kadar seyrek görülür ki, doktorlar bile aşı ile kesin bir bağlantısı olduğundan emin değillerdir.
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Menenjiti Önleyin: Genç Çocuğunuzu Koruma Yolları
Ensefalit Ve Menenjit - Fark Nedir?
B Tipi Menenjit Aşısına Abden Onay
Menenjit Kızarıklığına Dair Önemli Gerçekler
Afrikada Menenjiti Ortadan Kaldırmak İçin Aşı Kampanyası Başlatıldı