- İçindekiler
- Kilo Artışı
- Erkek Androjen Hormonları
Kilo Artışı
Bir kadında bir yıl veya daha uzun bir süre regl olmazsa veya yüksek seviyelerde LH veya FSH hormonları (LH ve FSH, beynin ortasındaki hipofiz bezinde üretilen gonadotrofin adlı hormonlardır) görülürse menopoza girdiği söylenir. Bu genellikle 45 ila 55 yaşlarında olur, ama büyük bir çeşitlilik de söz konusudur. Kadınlar genellikle ailedeki daha yaşlı kadınların izinden gider. Menopoz birçok belirti ve sorunla ilişkilidir, çoğu kadın için en önemlisi istenmeyen kilo artışıdır.
Yumurtlama ve Düzensiz Regl Dönemi
Bir kadının FSH ve LH seviyeleri, menopoz öncesinde her ay yumurtalar olgunlaştıkça ve yumurtalıklarından salındıkça artar ve azalır. Normal yaşlanma süreci, vücuttaki diğer tüm organlar gibi yumurtalığı da etkiler. Sorunun özü, yumurtalıkların normal yaşlanma sürecidir. Yumurtalıkların işlevi azaldıkça, yumurtalar her ay salınmaz ve düzensiz regl olmaya başlanır. Perimenopoz adı verilen menopozdan hemen önceki bu dönem birkaç yıl sürebilir. Kadınlar sıcak basmaları, gece terlemeleri, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri ve kilo artışı yaşamaya başlar. Yumurtalıklar giderek gonadotrofinlere (cinsiyet bezlerini uyarıcı hormon) yanıt vermemeye başlar ve yumurtlamalar durur.
Azalan Hormonlar: Östrojenler, Androjenler, Progesteron ve Kilo Artışı
Dişilik hormonu olan östrojen, aslen yumurtalıklarda üretilir ve yumurtalık işlevinin azalmasıyla beraber azalmaya başlar. Bu, regl olunmayan periyotlara, yumurtlamamaya, nihayetinde tam menopoza yol açar. Östrojenler kadınlarda yağ dağılımından, yağın çoğunun karın etrafında olduğu ‘elma şeklinden’ ziyade, kalçalarda ve uyluklarda olduğu ‘armut şeklinden’ sorumludur. Ciddi tıbbi sorunlara neden olan göbek etrafındaki artan yağ dağılımı, son reglden çok önce perimenopozda başlar. Yıkılan yağ moleküllerinin normal döngüsünden estradiol (bir östrojen) sorumludur. Düşük estradiol seviyeleriyle beraber, yağ hücreleri gittikçe daha fazla yağla dolarak kilo almaya yol açar. Östrojen azalmasıyla beraber, menopoz belirtilerinin ve kilo almanın başka bir sebebi olan progesteron düşüşü de başlar.
Kadın vücudu imdada yetişiyor (“Pes etmeyeceğim!”)
Çoğu kadının vücudu (en azından bir süreliğine) yaşlanma sürecine teslim olmayı reddeder ve vücudun farklı bezlerinde üretilen hormonların tamamı, mevcut durumu korumak üzere akın eder.
Hipofiz bezi, yumurtalıkların tekrar işlev göstermesi için daha fazla FH ve LSH üreterek bu süreçleri tersine çevirmeye çalışır. Bu, daha fazla şikayete ve kilo almaya yol açar. Sıcak basması, kaygı, depresyon, yorgunluk ve gece terlemesi belirtileri, hormonlarda bu yıllarda gerçekleşen düzensiz dalgalanmalarla açıklanabilir. Kaygı, uyku sorunları ve hormonları kilo almaya yol açar.
Vücuttaki yağ hücrelerinin östrojen üretme becerisi bulunur ve daha fazla östrojen üretebilmek için büyümek üzere uyarılırlar, sonuçsa kilo alımıdır.
Erkek Androjen Hormonları
Erkek Androjen Hormonları
Östrojenler ve androjenler hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur ve her biri normal vücut süreçleri tarafından kontrol altında tutulur. Menopoz esnasında östrojenler azaldıkça bu denge tamamen bozulur, androjenlerin kollarda ve yüzde tüylenme, saçta incelme ve en önemlisi karın çevresinde yağlanma ve bunun sonucunda kilo alma gibi etkileri artar.
Testosteron
Başka bir erkeklik hormonu olan testosteron, kadınlarda düşük miktarda bulunur. Bu durumda, östrojenler azaldıkça yumurtalıklarda üretilen testosteron da azalır. Testosteron kas kütlesi oluşumuna yardımcı olduğundan, kas kütlesinde azalma ve metabolizmada yavaşlamayla kilo alımı görülür.
İnsülin Direnci
İnsülin (pankreasta üretilen, kan şekerini düzenleyen hormon, diyabetin temel sebebi) eksikliği de menopozla ilişkilidir. Bu, vücudun olabildiğince fazla kaloriyi yağa çevirmesine neden olur. Karbonhidrat bakımından zengin, glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketmek, süreci vücut için kolaylaştırır, sonuçsa kilo alımıdır.
Beraber hareket eden bu hormonların tamamı beklenen ‘normal’ kilo alımından ve menopozda çok yaygın olan vücut şekli değişiminden sorumludur. Menopozdaki kadınların yaklaşık yüzde 93’ü 35 ve 55 yaşları arasında 4,5 kilogramdan 35 kilograma kadar değişebilen oranda kilo alır.
- 1. Kontrolü Elden Bırakmak: Kadın ya da erkek herhangi birinin, vücudunda kontrol etmesi pek mümkün olmayan değişikliklerin gerçekleştiğini kabul etmesi çok zordur.
- 2. Menopozda kilo almak doğaldır: Menopozla ilişkili kilo alımını tersine çevirmenin ilk adımı, hormonlar açısından nasıl gerçekleştiğini anlamaktır.
- 3. Çılgına dönmeyi, kendinizi hırpalamayı ve başarısız olduğunuzu düşünmeyi kesin. İkinci adım budur.
Bazı hassas değişiklikler yapmak
Beslenmenizi değiştirmek, fiziksel aktivite, yemek yeme zamanları, östrojen yenileme yapabileceğiniz birçok değişikliğin yalnızca birkaç tanesidir.
Adet Döneminde Kilo Alma
Op. Dr. Deniz ALGÜN
merhaba hocam 3 ay önce dizde problem yaşadım mr çektirdim fiziğe başladım sonra yine mr çektirdim mr da sagittal planda TSE T1 TSE T2 ve PD koronal ... devamı
Vajinal Kuruluk İçin Östrojen Kremi
Menopozda Saç Kaybı İçin Doğru Tedavi
Progesteron Dengesizliği
Sıcak Basmaları Ve Düşük Kemik Yoğunluğu
Menopoz Akıntısı Nedir?