Nedir
Nedir?
“Sadece progesteron içeren doğum kontrol hapı” olarak da bilinen minipiller, progesteron hormonu içeren ve ağız yoluyla kullanılan doğum kontrol haplarıdır. Karışık doğum kontrol haplarının aksine, minipill östrojen hormonu içermez. Bir minipill içinde bulunan progesteron dozu, ağız yoluyla kullanılan diğer herhangi bir karışık doğum kontrol hapında bulunan progesteron dozundan daha düşüktür.
Minipill, uterus (rahim) girişindeki mukusu (sümüksü rahim salgısını) kalınlaştırarak spermin rahim içerisine geçişini engellemek yoluyla hamileliği engeller. Ayrıca rahmin iç dokusunu değiştirir ve gebeliğe elverişsiz hale getirir. Minipill bazen yumurtlama sürecini de engeller.
Maksimum etkinliğin sağlanabilmesi için, her gün minipill kullanılması gerekir.
Niçin Yapılır
Neden Uygulanır
Minipill doğum kontrolünün yaygın olarak kullanılan bir türüdür. Doktorunuz şu durumlarda minipill kullanmanızı önerebilir:
- Emzirme dönemindeyseniz: Östrojen hormonu içeren birleşik doğum kontrol haplarının, süte karışabildiği biliniyor.
- Eğer kalp hastalığı, kan pıhtılaşması, yüksek kan basıncı ya da migren gibi bazı sağlık sorunlarınız varsa ya da yüksek risk grubundaysanız.
- Östrojen içeren doğum kontrol haplarının yan etkileri konusunda endişeleriniz varsa.
- 35 yaşını aştıysanız.
Minipill kolayca tersine çevrilebilir bir doğum kontrol yöntemdir. Minipill kullanımını durdurmanızın hemen ardından, doğurganlık durumunuz normale dönebilir.
Doktorunuz ayrıca adet döngüsüyle bağlantılı olarak ortaya çıkabilecek, demir eksikliğine bağlı kansızlık, orak hücreli kansızlık veya deride rastlanan iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olmak amacıyla minipill kullanmanızı önerebilir.
Ama minipill kullanımı herkes için uygun değildir. Doktorunuz şu durumlarda minipill kullanmamanızı önerebilir:
- Göğüs kanseri durumunda.
- Açıklanamayan rahim kanaması durumunda.
- Nöbet veya tüberküloz önleyici ilaçlar kullanması durumunda.
Riskler
Riskler
Minipill yan etkileri şunlar olabilir:
- Adet kanamalarında düzensizlik
- Yumurtalık kistleri
- Depresyon
- Kilo alımı veya kaybı
- Cinsel istek azalması
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Memelerde hassasiyet
- Yorgunluk
- İltihaplı sivilce
Minipill cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz ve karışık doğum kontrol haplarına oranla daha az etkili olabilir.
Minipill kullanımı yoluyla doğum kontrolü uygulayan yüz kadından takriben bir veya ikisinin, takip eden bir yıl içinde hamile kalma riski vardır. Progesteron hormonunun düşük seviyelerde oluşu göz önünde bulundurulduğunda, yüksek doğurganlık çağındaki kadınlarda minipill kullanımının başarısızlık oranı, diğer hormon içerikli doğum kontrol yöntemlerine göre daha yüksektir.
Eğer minipill kullanırken hamile kalırsanız, hamilelik belirtilerinin tanımlanması daha zor olabilir. Ayrıca, minipill kullandığınız dönemde hamile kalmanız durumunda, ektopik (dış) gebelik oluşma riski yüksektir. Bu döllenen yumurtanın rahim dışında (genellikle bir fallop tüpünde) yerleşmesi anlamına gelir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Minipill edinebilmeniz için doktorunuzun bir reçete yazması gerekir. Hamile olmadığınız sürece, istediğiniz zaman minipill kullanmaya başlayabilirsiniz. Adet dönemizin ilk günü başlangıç için ideal bir zamandır. Doktorunuz tedbir olarak, siz minipill kullanmaya başladıktan sonraki ilk yedi gün için, eşinizin prezervatif kullanması gibi ekstra bir doğum kontrol yöntemi kullanmanızı önerebilir. Eğer minipill kullanmaya şu durumlarda başladıysanız, yedek doğum kontrol yöntemi uygulamanıza gerek kalmayabilir:
- Adet döneminizin ilk beş günü boyunca
- Doğumdan sonraki altı hafta ila altı ayda sütünüz hala çok bolsa ve adet görmediyseniz.
- Eğer emzirmiyorsanız, doğumdan sonraki ilk 21 gün içinde.
- Bir diğer hormonal doğum kontrol yöntemini kullanmayı bıraktıktan hemen sonraki gün.
- Kürtajdan hemen sonra.
Eğer karışık doğum kontrol hapı kullanımından minipill kullanımına geçiş yapmak isterseniz, karışık doğum kontrol hapını aktif olarak kullandığınız günü takip eden gün içerisinde, minipill kullanmaya başlamanız gerekir.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz
Minipill kullanmak için:
- Başlangıç tarihi hakkında sağlık kuruluşuna danışın. Eğer gerekirse, tedbir olarak ikinci bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya özen gösterin.
- Haplarınızı düzenli sürelerle kullanmak için bir zaman seçin. Minipilli her gün aynı anda kullanmanız önemlidir. Eğer ilacınızı her zamanki süresinden üç saatten fazla olacak şekilde geç aldıysanız, en az iki gün boyunca cinsel ilişkiden kaçının ya da ek olarak bir diğer doğum kontrol yöntemi kullanın.
- Haplarınızı unutmamak konusunda dikkatli olun. Minipill kullanımını unutmanız durumunda, aklınıza geldiği anda, bir gün içinde iki hap almak anlamına gelse bile unutulan hapı kullanın. Tedbir olarak, en az iki gün boyunca ek doğum kontrol yöntemi kullanın. Eğer korunmasız cinsel ilişki yaşadığınızın farkına varırsanız, acil durum doğum kontrol yöntemleri konusunda bilgi almak üzere doktorunuza danışın.
- İlaç paketleri arasında molalar vermeyin. Elinizdeki paket bitmeden, her zaman bir sonraki paketi hazır bulundurun. Kombine doğum kontrol haplarının aksine, minipill paketleri bir haftalık haplar içermez.
Eğer minipill kullanırken antibiyotik alırsanız, kusma veya ishal durumuyla karşılaşırsanız, tedbir olarak ikinci bir doğum kontrol yöntemini kullanın. Eğer adet döneminiz sıra dışı biçimde ağır geçer ya da sekiz günden fazla sürerse sağlık uzmanınıza danışın.
Essure Sistemi
Doğum Kontrol Hapları Kılavuzu
Vajinal Halka
Birleşik Doğum Kontrol Hapları
Yeni Bir Doğum Kontrol Yöntemi