- İçindekiler
- Nedir
- Belirtiler
- Teşhis
- Tedavi
Nedir
Miyofasiyel ağrı sendromu, kas ağrısının daha karmaşık bir adıdır. Vücudun yumuşak dokularında ağrı ve yangı anlamına gelir.Miyofasiyel ağrı, fasyayı (kasları kaplayan bağlayıcı dokuyu) etkileyen kronik bir durumdur. Miyofasiyel ağrı sendromu tek bir kası veya kas grubunu içerebilir. Bazı vakalarda, kişinin ağrıyı deneyimlediği alan miyofasiyal ağrı üreticisinin olduğu yer olmayabilir. Uzmanlar, yaralanma veya zorlanmanın gerçek bölgesinin sonuçta başka bölgelerde ağrıya neden olan bir tetik noktanın gelişmesini desteklediğine inanıyorlar.
Sebepler
Miyofasiyel ağrı, bir kas yaralanması ya da belli bir kas veya kas grubunda, bağdoku veya tendonda aşırı ağrıdan meydana gelebilir. Diğer sebepler şunlardır:- İntervertebral diskte yaralanma
- Genel yorgunluk
- Tekrarlayan hareketler
- Tıbbi durumlar (örneğin kalp krizi, hazımsızlık)
- Hareketsizlik (örneğin askıdaki kırık bir kol)
Belirtiler
Miyofasiyel ağrı belirtileri genelde belli “tetik” noktaları veya “hassas” noktaları olan kas ağrısını içerir. Ağrı etkinlik veya stresle kötüleşebilir. Miyofasiyel ağrı sendromuyla ilişkili yerel veya bölgesel ağrıya ilaveten, bu hastalığı olan insanlar depresyon, yorgunluk ve davranış bozukluklarından da şikayetçi olabilir.Teşhis
Tetik noktalar, kişinin vücudunda bir ağrıya baskı uygulandığında ortaya çıkan ağrıyla tanımlanır. Miyofasiyel ağrı sendromunun teşhisinde, dört tür ağrı noktası ayırt edilebilir:- Etkin tetik noktası, genelde iskelet kasında bulunan ve yerel veya bölgesel ağrıyla ilişkili olan aşırı hassasiyet bölgesidir.
- Potansiyel tetik noktası, potansiyel olarak bir tetik noktası rolü oynayabilecek etkin olmayan bölgedir.
- İkincil tetik noktası, bir kasta başka bir kastaki tetik noktası ve aşırı kas yüküne bağlı olarak meydana gelebilen yüksek ölçüde hassas bir noktadır.
- Uydu miyofasiyel nokta, bir kasta o kas başka bir tetik ağrı bölgesinde olduğu için etkisiz hale gelen yüksek ölçüde hassas noktadır.
Tedavi
- Fizik tedavi
- “Esne ve püskürt” tekniği: Bu tedavi, kasa ve tetik noktaya soğutucu püskürtüp kası yavaşça esnetmeyi kapsar.
- Masaj terapisi
- Tetik nokta enjeksiyonu
İLGİLİ MAKALE
Diz ağrısında egzersiz tedavisi etkilidir
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Radyofrekans Ablasyon Operasyon Sonrası Daha Az Ağrıya Neden Oluyor
Sırt Ağrısı Mitleri
İbuprofen 50 Yaşında
Miyofasiyel Ağrı Sendromu
Skleroderma