Verilen genel tavsiye, ağrı dönemlerinde dinlenmek ve ağrıyı arttıracak aktivitelerden uzak durmaktır. Bu "bekle ve gör" yaklaşımı normal bakımın bir parçasıdır.
Son zamanlarda yapılan bir çalışma, fizyolojik iyileşme için birbiriyle çelişen bulgular varken, ağrının azalmasına yönelik egzersiz tedavisinin etkinliği için sadece kısıtlı miktarda bulgu olduğunu belirtiyor.
Bu nedenle Hollandalı araştırmacılar, patellofemoral ağrı sendromu olan ve yaşları 14 ile 40 arasında değişen 131 hasta üzerinde, normal bakımla kıyaslamalı olarak, gözetimli egzersiz tedavisinin etkinliğini incelediler.
Söz konusu 131 hastadan 65'i (müdahale grubu) gözetimli bir egzersiz tedavisine alındı. Kalan 66 hasta (kontrol grubu) ise, normal bakıma alındı. Her iki grup da sendroma dair yazılı olarak bilgi aldılar. Aynı zamanda, ağrı yapan aktivitelerden uzak durmaya ve evde yapılacak egzersizlere dair de benzer talimatları aldılar.
Hastalar, iyileşmelerini, dinlenirken hissettikleri ağrıyı, faaliyet halindeyken hissettikleri ağrıyı ve hareket yeteneklerini çalışmanın başında, üç ay sonrasında ve 12 ay sonrasında tekrar puanladılar.
Üç ay sonra, kontrol grubuna oranla müdahale grubu önemli ölçüde daha az ağrı yaşadığını ve daha iyi hareket edebildiğini bildirdi. 12 ay sonra müdahale grubu, hareket yetenekleri hariç dinlenirken hissettikleri ağrı ve faaliyet halindeyken hissettikleri ağrı açısından kontrol grubundan daha iyi sonuçlar vermeye devam etti.
Egzersiz grubundaki hastaların kontrol grubundan daha yüksek bir oranda (3 ay sonra yüzde 42'ye karşın yüzde 35 ve 12 ay sonra yüzde 62'ye karşın yüzde 51) iyileşme gösterdiği bildirildi, ama bu sonuçlar iki grup arasında önemli ölçüde bir fark yaratmıyordu.
Araştırmacılar bu çalışmanın; 3 ve 12 ay sonrasında dinlenirken hissedilen ağrı, faaliyet halindeyken hissedilen ağrı ve hareket yetenekleri açısından sağladığı sonuçlara bakarak, patellofemoral ağrı sendromu için verilen gözetimli egzersiz tedavisinin normal bakımdan daha etkili olduğuna kanıt sağladığını söylüyorlar. Ancak gözetimli egzersiz tedavisinin algılanan iyileşme üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı ortaya çıktı.
Araştırmacılar, egzersiz tedavisinin nasıl daha iyi sonuçlanabileceğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği sonucuna vardılar.
Diz Ağrısında Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Op. Dr. Deniz ALGÜN
hocam ön diz kapağı ağrısına bağlı olarak 8 ay önce yapılan diz artroskopi ameliyatında patellanın altındaki kıkırdak üzerindeki 7mm.boyutundaki pilik... devamı
Ön Diz Ağrısı
Total Diz Proteziyle Ayakta Durmaya Geçiş
Dizde Kıkırdak Tahribatına Robotik Cerrahi
Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz
Unikondiler (Yarım) Diz Protezleri