Nöral terapi veya nöral tedavi tanımlaması iyileşme için sinir sistemine etki edilmesi anlamında kullanılmaktadır.

Nöralterapi, otonom sinir sistemi üzerinde düzenleyici ve uyarıcı etki yaparak iyileşmeyi sağlamaktadır.

Hastalıklarımızın ve geçmeyen ağrılarımızın temelinde otonom sinir sisteminde biriken hasarlar yer almaktadır. Bu duruma yaşamımız boyunca geçirdiğimiz mikrobik hastalıklar, ameliyatlar, kazalar, fiziksel ve psikolojik travmalar neden olmaktadır.

Bademciklerimiz iltihaplandığında, dişimiz çürüdüğünde ve diş tedavisi olduğumuzda veya sezaryen ameliyatı sonrası o bölgedeki iletişim ağı etkilenir. Yaşam boyu kalıcı olabilen hasarlar bırakır. Bu hasarlar sonradan gelişen hastalıklarımızın temelini oluşturmaktadır. Hasarlı bölge cildine yapılan nöral terapi ile iletişimdeki bozukluk düzeltilmektedir. Nöral terapide local anestezik maddenin anestezik etkisi kullanılmaz. Otonom sinir sisteminin oluşturduğu enerji yükseltici (hiperpolarize edici) uyarı ile tedavi sağlanır. Uygulama genelde cilde yapılır sinirlerin kendisine yapılmaz.

Nöral terapi vücudumuzda çok geniş bir elektriksel ağ (network) yapısında olan otonom sinir sisteminin uyarılması ve düzenlenmesini (regulasyonunu) sağlar. Beyin, omurilik ve vücuda uzanan kablolar benzeri sinirlerden oluşan sinir sistemimiz vardır. Ancak ikinci ve çok önemli olan otonom (nörovegetataif) sinir sistemimizdir. Otonom sinir sistemi her hücreye ulaşan, her hücrenin bilgisini tüm vücuda anında ulaştıran ve çalışmalarını kontrol eden bir biyoelektriksel ağdır. Bir insandaki bu ağı ucuca eklediğimizi varsayarsak dünyanın etrafını 12 defa dolaşabilir uzunluktadır. Bu ağdaki bozukluklar tüm hastalıklarımızın temelini oluşturur.

Nöral terapi bu bozuklukları düzelttiği için tüm hastalıklarda etkili tedavi sağlar. İlaçlarla sağlanamayan bu etkiyle hastalığı kaynağından tedavi etmek mümkündür.

Ancak nöral terapiyi bir enjeksiyon tedavisi olarak algılamak nöral terapi uygulayan hekimlerin sık yaptığı hatadır. Nöral terapi yaklaşımı hekime hastalığın kaynağını bulmak konusunda ciddi yol gösteren bir perspektif kazandırır. Hastalığı bu şekilde çözümlersek bazen enjeksiyonlara gerek kalmayabilir. 

 

 

Füsun YILMAZ

Merhaba,ben bu hafta üniversite tercihi yapıcam ama fiyoterapi ve rehabiilitasyon bölümü ile dil ve konuşma terapisi arasında kaldım.Bana yarcımcı ola... devamı