- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Teşhis
- Tedavi
Nedir
Migren Baş Ağrıları
Migrenler çok ağrılı, zonklayan baş ağrılarıdır ve 4 ila 72 saat arasında sürerler. Migren olduğunuzda öyle ağrılar oluşabilir ki normal rutininizi takip edemeyebilir ve her zamanki işlerinizi yapamayabilirsiniz. Fakat sizin kendinizi o an için kötü hissetmenize sebep olsalar da migrenler uzun dönemli hasarlara sebep olmazlar.
Migrenler bir hastalıktır. Onlardan iradenizle kurtulamazsınız. Migren şikayetlerinizle ilgili olarak doktorunuzla konuşun. Migrenle baş etmenize yardımcı olacak tedaviler mevcuttur.
Sebepleri
Sebepler
Uzmanlar migrene neyin sebep olduğuna emin değiller.
Migren genelde aynı aile üyelerinde görülmektedir, ama bazı insanların migreni varken ötekilerin neden migreni olmadığı bilinmemektedir.
Belirtileri
Belirtiler
Migrenin ana belirtisi başınızın bir yanında zonklayan ağrıdır. Ayrıca mideniz bulanabilir ve kusabilirsiniz. Hareketlilik, ışık, ses ve kokular migreni kötüleştirebilir. Ağrı başınızın bir yanından öteki yanına dolaşabilir veya ağrıyı aynı anda her iki tarafta hissedebilirsiniz. Belirtiler insandan insana değişebilir.
Bazı insanlar migren başlamadan önce bir aura yaşayabiliyor. Bir aura gördüğünüzde ilk olarak noktalar, dalgalı çizgiler, yanıp sönen ışıklar görebilirsiniz. Elleriniz, kollarınız veya yüzünüz iğnelenebilir veya uyuşabilir. Aura genellikle baş ağrısından 30 kadar önce başlar. Bununla birlikte birçok insan aura tecrübe etmez.
Teşhis
Teşhis
Doktor genellikle belirtileriniz hakkında sorular sorarak ve sizi muayene ederek migreniniz olup olmadığını söyleyebilir. Muhtemelen laboratuar testlerine ihtiyacınız olmaz, fakat doktorunuz belirtilerinize başka bir hastalığın sebep olduğunu düşünürse bazı testler isteyebilir.
Tedavi
Tedavi
Genellikle migrenle birlikte yaşamayı öğrenebilirsiniz. İlk olarak reçetesiz ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.
Eğer reçetesiz ilaçlar işe yaramazsa doktorunuzdan migreni başladığı anda dindirecek daha güçlü bir ilaç yazmasını isteyebilirsiniz. Hamilelik, kalp problemleri, tansiyon gibi başka problemleriniz varsa bazı ilaçları kullanamayabilirsiniz.
Bir migrenin geldiğini hissettiğinizde:
- Yaptığınız işi bırakın ve ilacınızı alın. Migrenin kötüleşmesini beklemeyin. İlacınızı tam olarak doktorun tarif ettiği gibi alın.
- Telaşlanmayın. Sessiz ve karanlık bir odada dinlenin. Gözlerinizi kapatın, gevşemeye veya uyumaya çalışın. TV seyredip kitap okumayın. Ağrılı yerin üstüne buz tutun veya soğuk bir kumaş koyun.
Eğer denediğiniz ilk tedavi işe yaramazsa, başka bir şeyi deneyip deneyemeyeceğinizi doktorunuzdan öğrenin. Sizin için en etkili yöntemi bulmak biraz zaman alabilir.
Bazı insanlar akupunktur gibi başka tedavi yöntemlerini kullanmaktadır. Bunlar ağrıyı azaltabilir veya migren ataklarının sayısını azaltabilir.
Migren ilaçları kullanırken dikkatli olun. İlaçları çok sık almak, ilaçları bıraktığınız zaman baş ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Buna yansıma baş ağrısı denir. Haftada iki günden fazla baş ağrısı hapı alıyorsanız ve ayda 3 kereden fazla baş ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Migren sayısını azaltabilir misiniz?
Migreninize neden olan şeylerden uzak durarak migren atağı sıklığını azaltabilirsiniz. Migrene sebep olan şeylere ‘tetikleyiciler’ denir. Yaygın tetikleyiciler çikolata, kırmızı şarap, peynir, güçlü kokular, yemek yememe veya kötü uyku alışkanlıklarıdır. Tetikleyicilerinizi belirleyip yazmak sizin için faydalı olabilir. Bu sayede tetikleyicilerden ve daha fazla migrenden kaçınabilirsiniz.
Eğer migrenleriniz sıksa, doktorunuz onları önleyen ilaçlar reçete edebilir.
Başın Sol Tarafında Ağrının Nedenleri
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı
Dopamin Hafızayı Güçlendirir
Santral Pontin Miyelinozis
Sinir Sisteminin Gelişimi
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Sinir Sıkışması