Tedavi
Opioid bağımlılığının tedavisi üç aşamalı bir süreçtir:
- Opioidin fiziksel yoksunluğu
- Başlangıçtaki istek için akut tedavi
- Maddeden uzak kalmak için uzun dönemli tedavi
Fiziksel yoksunluk
En iyi yatarak tedavi esasına göre uygulanan üç ila beş günlük bu dönem, bağımlının yoksunluk tedavisi belirtileriyle baş etmesini sağlarken, kişinin madde kullanımını durdurulur. Var olan belirtileri yönetmek ve azaltmak için ilaç tedavisi uygulanabilir.
Akut evre
Danışmanlık ve davranışsal terapiyle yürütülen, 3 aya kadar süren rehabilitasyon tarzı bakım en yüksek başarı sağlar. Bu dönem bağımlının, bağımlılığa neden olmuş olan sorunların üstesinden gelmesine ve ayık kalmayı öğrenmesine yardım ederek iyileşmesini sağlar. Bu evrede maddeden uzak kalmak çok önemlidir ve ideal olanı hastane yatmak olacaktır. Ne yazık ki çoğu bağımlı tedavinin maliyetini karşılayamaz, yine de bu hassas dönemde ayakta tedavi esasına uygun olarak yardım aramalıdır.
Uzun dönem
Opioid bağımlılığı kronik bir durum olarak kabul edilmediğinden, ayıklığın sürdürülmesi ve yeniden kullanımın önlenmesi için uzun dönemli tedavi şarttır. İster 12 adımlı bir programa katılım yoluyla, ister terapiyle ya da daha az resmi olan bir yöntemle edinilsin, bağımlı iyileşmiş kalmayı sadece farklı yaşamayı öğrenerek umabilir.
İnternet ortamındaki destek gruplarına ücretsiz olarak katılabilir ve sizinle aynı zorluklarla yüzleşen kişilerle konuşabilirsiniz.
Dikkat edilecek diğer hususlar
Şiddetli opioid bağımlılığı için ayakta tedavi seçeneklerine yeni ilaçlar ve tedaviler eklenmiştir. Metadonun eroin kullanıcılarına yardımcı olduğu görülmüştür, buprenorfin ise diğer opiat bağımlılıklarında reçete edilir. Ancak tam faydanın sağlanması için bunlar diğer tedavilerle birleştirilmelidir.
Bazen ayakta tedavide, temiz kalmaya yardımcı olarak bir opioid antagonisti (etkileri engelleyen bir ilaç) verilir. Bu ilaçları kullanırken opioid almak kullanıcıya olağandışı keyif ve haz vermeyeceği için kişilerin opioid kullanımından kaçınmalarına yardımcı olur.
Nedir
Opioidler, haşhaştan elde edilen bir ilaç grubudur. Öncelikle analjezik (ağrı kesici) olarak kullanılırlar. Ağrı kesici özelliğinin yanı sıra çoğu opioidler; öfori (mutluluk, coşku) ve sedasyon (yatışma) hissi verir. Yan etkiler, uyuşturucu kullanımında ilaçları popüler hale getirir.
Diğer yan etkileri; öksürük baskılama ve kabızlıktır – opioid bağımlıları maddeyi genellikle bu rahatsızlıkları iyileştirmek için kullanırlar.
Doğrudan haşhaştan elde edilen ilaçların yanı sıra opioid terimi vücuttaki aynı reseptörlerde etkili olan ve hemen hemen aynı etkilere neden olan diğer sentetik ağrı kesiciler için de kullanılmaktadır. Tam anlamıyla doğru olmasa da sentetik ve yarı sentetik ilaçlar bazen opiatlar olarak da anılmaktadır. Bunların uyumak, uyuşukluk veya sersemlik anlamına gelen “narko” kökünden gelen narkotikler olarak adlandırılması daha uygundur.
Gerçek opiatlar
Morfin, kodein
Yarı sentetikler
Hidrokodon, Oksikodon, Eroin
Tam sentetikler
Fentanil, Metadon
Hidrokodon Bağımlılığı
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
Merhaba Dr. Hanim. Benim 8 aylik oğlum var ve çalışıyorum. Annem bakıyor kendisine ve anneannesinde yatılı kalıyor. Pazartesi akşamı bırakıyorum, cuma... devamı
Ritalin Bağımlılığı
Ritalin Yoksunluğu
Hidrokodon Bağımlılığı
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?