Bazı çalışmalar organik gıdaların daha besleyici olmadığını iddia ederken, diğerleri aksini gösteriyor.
Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre, konu ürünün içerdiği önemli besin miktarı olduğunda, organik yöntemler kullanılarak yetiştirilmiş ürünler standart tarım uygulamalarıyla elde edilen ürünlerden daha fazla besleyici değil.
Uzmanlar, yapılan çalışmalarda, "Organik gıdaların, beslenme açısından geleneksel olarak yetiştirilen gıdalara göre üstün olduğunu gösteren herhangi bir kanıt var mıdır?” sorusunu cevaplamayı hedeflediklerini belirtiyorlar. Ancak araştırma sonuçlarına göre, bu sorunun cevabı hayır. Organik gıda besleyicilik açısından geleneksel gıdadan üstün değildir.
Klinik merkezli incelemenin sonuçları, gıda araştırmacılarından güçlü tepkiler aldı.
Organik gıda sektöründe, küresel pazarda her yıl milyarlarca lira para akışı olmaktadır. Diğer uygulamalardan farklı olarak organik yiyecekler, hayvansal üretimde hormon ve suni yem, bitkisel üretimde ise zehirli kimyasalların kullanımına izin vermeyen standartlar altında üretilmektedir.
İnceleme: Organik gıda, klasik tarım uygulamalarına karşı
Organik tarım uygulamaları ve klasik tarım uygulamalarıyla yetiştirilen gıda ürünlerinin besin değerleri konusunda yapılan karşılaştırmalı araştırmalar, 1958’den başlayıp günümüze kadar süren uzun bir süreç boyunca yürütülmektedir.
Uzmanlar, uzun yıllar boyunca yürütülmüş bu çalışmaların 1958 yılından 2004 yılına kadar olan bölümünü tekrar gözden geçirerek, aşağıda listesi verilen besin maddeleri ile ilgili tatmin edici sonuçlara sahip 55 araştırmaya ulaştılar:
- Azot
- C vitamini
- Fenolik bileşikler (yaşlanmayı geciktirme, kanser önleme gibi etkileri olan önemli türde bileşikler)
- Magnezyum
- Kalsiyum
- Fosfor
- Potasyum
- Çinko
- Suda çözünebilen toplam kuru madde
- Bakır
- Asidik içerik
Bu araştırmalarda, organik ürünlerde daha yüksek fosfor ve asit içeriği ile karşılaşılırken, klasik tarım uygulamaları ile bitkilerin azot içeriği bakımından daha zengin olduğu anlaşıldı. Diğer bitkisel besin kategorileri üzerinde yapılan araştırmalarda tatmin edici herhangi bir farklılığa rastlanmadı. Hayvansal gıdalar üzerinde yapılan araştırmalarda da, her iki uygulamadan elde edilen ürünlerin benzer oranlarda besin değerine sahip olduğu sonucuna varıldı.
Tüm bu incelemelerde, zararlı kimyasal kalıntıları ile ilgili iki yetiştirme yöntemi arasındaki oran farklılıklarına bakılmadı.
Diğer Görüşler: Organik gıda klasik tarım uygulamalarına karşı
Organik gıda endüstrisi yetkilileri arasındaki bazı uzmanların yaptığı araştırmalar ise süpriz olmayacak biçimde farklı iddialarda bulunuyor.
Bu uzmanlar, bilimsel şüphelerin aksine, organik ürün yelpazesinin vitamin ve mineral oranlarının önemli derecede yüksek olduğunu, ayrıca çok daha az zehirli ilaç kalıntısı içerdiğini ve bu yüzden milyonlarca müşterinin, daha pahalı olmasına rağmen organik tarım ürünlerini tercih ettiklerini iddia ediyorlar.
Tüketici birliği ve gıda güvenlik uzmanları, bilim adamlarının, geçmişten günümüze yapılan araştırmaları derleyerek yaptıkları açıklamalarda kullandıkları kaynaklar güncel olmadığı için bu tip sonuçlara ulaştığını söylüyorlar ve ekliyorlar: "Yeni araştırmalar, besin içeriği konusunda organik ve organik olmayan ürünler arasında önemli farklılıklar olduğunu açıkça göstermiştir."
Organik gıda uzmanlarına göre, 1980 yılından önce yayınlanmış çalışmaların çoğu, "kusurlu metodoloji” dahil olmak üzere bir takım nedenlerle yanlıştır.
Ancak geçmişten gelen araştırmaları derleyen karşıt görüşlü bilim adamları, eleştirilere yanıt olarak, klasik tarım uygulamalarına karşı yapılan araştırmaların birçoğunun bireysel çalışmalar olduğunu ve kendi çalışmalarında gözden geçirilen sonuçların büyük çoğunluğunun 2000 yılından bu yana yayınlanan araştırma sonuçlarından edinildiğini söylüyorlar.
Organik tarım merkezi adına araştırmalar yapan bilim adamları ise, yaptıkları çalışmalarda farklı sonuçlara vardıklarını, daha çağdaş ve kaliteli çalışmaların, organik gıdaların geleneksel olarak yetiştirilen gıdalara göre beslenmeye büyük ölçüde daha yararlı destek sağladığını açıkça gösterdiği konusunda ısrarlı.
Ulaşılan sonuçlardaki farklılıklara ek olarak, organik olarak yetiştirilen gıdalarda antioksidan ve polifenollerin yaklaşık yüzde 25 daha yüksek bulunduğu yönündeki bulgularının da gözardı edildiğini iddia ediyorlar.
Organik Gıdalar Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı
13 Meyvenin Kanıtlanmış Yararları
Organik Gıdalar Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler
Evde Organik Bebek Maması Nasıl Yapılır?
Organik Gıdalar Daha Fazla Besleyici Değil
Her Kadının Tüketmesi Gereken Beş Organik Gıda