Tüm organik gıdalar aynı şartlarda yetiştirilmezler. İşte etiketin arkasındaki gizli gerçekler.

Organik gıda çevre için daima iyi midir?

Organik tarım uygulamalarında gübre ve toprak, zehirli ilaç kalıntıları ve kimyasallar içermez. Fakat burada da beklenmeyen bir dezavantaj vardır: Organik tarımda elde edilebilen mahsul, geleneksel tarımla elde edilebilecek miktarın yarısı kadardır. Bu ise, aynı miktarda mahsül elde edebilmek için çok daha geniş bir tarım arazisinin kullanılmasını gerektirir. Uzmanlar, yüksek verimli modern tarım uygulamaları sayesinde, 15 milyon metrekare kare orman ve vahşi yaşam alanının tahrip edilmesinin engellediğini ve eğer tamamen organik tarıma geçmeye karar verilirse, 10 milyon metrekarelik orman alanının tarım alanına çevirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Aynı zamanda verim düzeyi düşük tarım, dünyada yetersiz beslenme oranlarının daha da artmasına yol açabilir.

Organik gıdalar daha mı besleyicidir?

Bu konuda yapılan çalışmalar, çift yönlü olarak devam etmektedir: Yapılan bir araştırmada, organik yöntemlerle üretilen domateste daha fazla C vitamini bulundu, bir diğer araştırmada ise, organik mısır ve çileklerde kanserle mücadele eden etken maddelerin daha yüksek oranda olduğu ispatlandı. Fakat bu konuda yapılan başka çalışmalarda, organik ürünlerin daha besleyici olduğu henüz kesinlik kazanmadı. Besinlerin besleyicilik oranlarını belirleyen, büyük ölçüde tüketilmeden önce rafta geçirdikleri süredir. Örneğin ıspanak, rafta durduğu bir hafta içerisinde besleyici yapraklarının yarısını kaybeder.

Organik gıdalar daha mı lezzetlidir?

Elmalar üzerinde yapılan bir çalışma dışında hiç kimse, organik gıdalarla standat uygulamalar arasındaki tat farkını ayırt edememiştir. Ahududulardan ahududu tadı alabilmek istiyorsak, mevsiminde ve yakın bölgelerde yetiştirilmiş ve rafta uzun süre beklememiş ürünleri tercih etmemiz yeterli olur. Şunu kabul etmeliyiz ki, üzeri ilaçlarla kaplanarak dünyanın yarısını uçakla dolaşan ve ardından bakkal raflarında bir hafta beklemek zorunda kalan hiçbir besin, size sahip olduğu en güzel lezzeti veremez.

Organik gıdaları yıkarken diğerleri kadar dikkat etmemize gerek var mı?

Bir bakkaldan, süper marketten, pazardan ya da organik gıda sağlayıcılarından aldığımız tüm ürünler, E. Coli gibi bazı zararlı bakteriler üretebilmeye uygundur. Gübre ve hayvan dışkısı temas etmiş toprak ve su, özellikle kavun, marul, lahana, domates, ıspanak ve yeşil soğan gibi ürünlere bakteri bulaşmasına sebep olabilir. En iyi korunma, aldığınız her ürünü akan su altında güzelce yıkamakla mümkündür.

Organik olan her ürün size yararlı mıdır?

Hayır değildir! Eğer kızarmış patates, soda veya çerezler sağlığınız için zararlıysa, bu ürünlerin organik olanları da aynı etkiyi yapacaktır. Şeker kamışı hala şeker ve patates kızartması yine kızartma. Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanmadığınız sürece, kullandığınız yağ veya ürünün organik olması sağlığınıza çok büyük faydalar sağlamayacaktır.

Organik gıdanın iyilikle alakası nedir?

Organik gıda daha insancıldır. Organik tarım uygulanan çiftliklerde yetişen hayvanlara, diğer uygulamalara oranla hareket edebilmeleri için daha fazla alan açılmış ve doğal şekillerde beslenmeleri sağlanmıştır.

Organik gıda, deli dana hastalığına yakalanma riskini azaltabilir mi?

Üretim şeklinden dolayı organik et, deli dana hastalığının başlangıç tetikleyicisi olan herhangi bir yem ya da yan ürün içermez.

Alışverişlerimde organik ürünlere nasıl kolay ulaşırım?

Artık birçok markette organik gıda ile ilgili özel bölümler var. Küçük bir araştırmayla yakın çevrenizde yalnızca organik gıdalar satan dükkanlar bulmanız mümkün. Hatta internet üzerinden sipariş vereceğiniz ve ürünleri evinize kargo ile gönderen tedarikçilerden yararlanabilirsiniz.

Organik gıda nasıl anlaşılır?

Bir ürüne organik diyebilmemiz için, belli tarım uygulaması standartlarına uyulmuş olması gerekir. Satın alacağınız ürünü seçmeden önce etiketini dikkatle okuyun.

Prof. Dr. Sinan ZEREN

Doktor Bey Merhaba penisim ereksiyon haline yakınken sağa doğru büktüm penisimden birses geldi morarma şişme olmadı fakat ereksiyon halinde sağa dogru... devamı