- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Panik ataklarla evde başa çıkmak mümkündür ancak kalp krizi gibi bir başka ciddi hastalığa meydan vermemek şartıyla. Gerçekte, insanlarda panik olduğunda doktorlar bunların hastanelerin acil servislerine mi yoksa kliniklerine mi getirilmeleri konusunda bir ikilemle karşı karşıya kalırlar.
- Kişiye geçmişte panik atak teşhisi konmuşsa ve kişi bunun işaret ve belirtilerine alışkınsa, aşağıdaki yollar ona paniğin durdurulmasında yardımcı olabilir. Şayet panik belirtileri yaşıyorsanız, bunu kendi başınıza da deneyebilirsiniz.
- İlk önce omuzlarınızı gevşetebilir ve kaslarınızda hissettiğiniz herhangi bir gerilimin farkına varabilirsiniz.
- Daha sonra yavaş hareketlerle geniş kas gruplarını gerebilir ve gevşetebilirsiniz. Derin nefes alarak sol bacağınızı sıkıştırın, mesela tutun ve bacağı sonra serbest bırakın ve sonra nefes alın. Sonra diğer bacağa geçin. Her seferinde bir kas grubunu hareket ettirebilirsiniz.
- Nefesinizi yavaşlatın. Bunu yapmanın en iyi yolu, nefesi mum söndürür gibi büzülen dudaklardan dışarı vermektir. Aynı zamanda nefesinizin hızını hissetmek için ellerinizi karnınıza koyun. Bu size, belirtilerinizi daha iyi kontrol etme imkanı sağlar.
- Kendinize (ya da şayet bu teknikleri bir başkasıyla birlikte deniyorsanız ona) çıldırmayacağınızı söyleyin. Nefes alamayacağınızı düşünüyorsanız, konuşabiliyorsanız o zaman nefes alabiliyor olduğunuzu hatırlayın.
- Bir kişiye herhangi bir tıbbi hastalık, özelikle de kalp hastalığı teşhisi konmuşsa, evde tedavi uygun değildir. Kişinin bir panik atak geçmişi olsa bile, yeni ya da kaygılandırıcı bir hastalığı varsa evde bakım uygun değildir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Panik ataklar genellikle içi rahatlatma ve gevşeme teknikleriyle tedavi edilir. Panik ataklar tanım gereği bir saatten daha az sürer, kişi çoğu zaman doktor muayenehanesine ulaştığında zaten kendini daha iyi hissetmiş olur. Bununla beraber, teşhis daha tehlikeli nedenleri de kapsadığı için kişilere ataklar esnasında ilaç verilebilir. Doktorlar atakları tedavi etmek için sıklıkla dil altından lorazepam tavsiye ederler.
- Doktor kalp hastalığından şüphelenirse aspirin ve kan basıncı ilaçları verilebilir. Damardan verilen bir ilaca başlanabilir ve sıvı verilir. Bazı doktorlar değerlendirme sırasında diyazepam ya da lorazepam gibi çeşitli antianksiyete ilaçları tavsiye edeceklerdir.
- Panik atak teşhisi konulmuş kişiler herhangi bir tıbbi tedavi verilmemesine şaşırabilirler. İlaç tedavisine başlamadan önce başka rahatsızlıklar bulunup bulunmadığının anlaşılması için, ruh sağlığı uzmanlarınca daha ileri bir değerlendirme yapılacaktır. Olası rahatsızlıklarsa anksiyete, depresyon veya panik rahatsızlık (panik ataktan farklı bir durum) olabilir.
- Şayet ilaç tedavisi verilirse birkaç seçenek vardır. Sertralin, fluoksetin, paroksetin ve fluvoksamine gibi selektif seratonin inhibitörler (SSRI) genellikle ilk seçeneklerdir. Klinikler denemeler SSRI lerin panik atakların ortaya çıkma sıklığını %75 ila 85 lere kadar azalttığını göstermiştir. SSRI ler panik atakları azaltmada etkili olduğu 3 ila 6 hafta önce ve günde bir defa olarak alınmalıdır. Benzodiazepineleri ihtiva eder.
- Diğer ilaç tedavisi seçenekleri diazepam, klonazepam, lorazepam ya da diazepam gibi benzodiazepinesleri ihtiva eder. Bunlar panik atakları nerdeyse hemen %70-75 e kadar azaltır fakat bunlar günde en fazla 4 defa alınmalıdır. İlave sorunlarsa durgunluk, hafıza kaybı, birkaç hafta sonra etkilerine karşı tolerans ve çözülme belirtilerinin meydana gelebilmesidir.
- İmipramin gibi trisilik antideprasanlar ve fenelzin gibi MAO inhibitörler de kullanılmış fakat pek çok kişide dayanılması zor yan etkiler meydana getirmiştir.
Panik Atak Nedir?
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
panik atak hastasıyım 11 yıllık evliyim eşim son zamanlarda üzerimde çok baskı oluşturuyor ne yapmalıyım... devamı
Genel Kaygı Bozukluğu
Supraventriküler Taşikardi
Kalp Ritmi Bozukluğu (Aritmi)
Prematür Karıncık Kasılmaları
Akut Stres Bozukluğu Nedir?