Panik atak sizi mutsuz etmek için gelmiyor siz mutsuz olduğunuz için geliyor.
Panik atak nedir?
Panik bozukluk kısaca sıkıntının, korkunun ya da kaygının ataklar halinde ve çoğunlukla beklenmedik biçimde gelmesidir.
Hepimizde zaman zaman sıkıntı atakları olur ancak buradaki fark belirgindir ; kişi sonunun geldiğini düşünür ve tabloya ölüm ya da çıldırma korkusu eşlik eder
Yukardaki korkulara ek olarak şimdi sayacağım fiziksel ve psikolojik belirtilerden 4 tanesi varsa tanıyı kendinize koyabilirsiniz. Kalp çarpıntısı, terleme, nefes alamama ya da solunum güçlüğü, titreme, sarsılma, göğüs ağrısı, iç sıkıntısı, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi- sersemlik, düşecek gibi ya da bayılacak gibi olma, gerçekdışılık duygusu, benliğinden ayrılacak gibi olma, kontrolü kaybetme hissi, çıldıracak gibi olma, ölüm korkusu, uyuşma karıncalanma, üşüme ürperme ateş basması
Genelde kişi sonunun geldiğini düşünerek ilk acil servise gider, bir süre sonra yalnız kalamama ve dışarı çıkma korkusu olaya eklenebilir. Kişi tedirgindir atak geçirme korkusuyla birçok şeyden kaçınmaya başlar, panik atağın geldiği yerlerden uzak durma , uçağa binememe su, xanax taşıma yalnız kalamama gibi belirtiler yaşanır.
Panik atak, panik bozukluk farkı nedir?
Panik atak tek bir atağı ifade eder, panik bozukluk ise bu atakların sık sık gelmesi ya da sürekli olarak "atak gelecek” korkusu ile yaşananları ifade eder. Tek bir panik atak tiroid hastalıklarında, kalp hastalıklarında , fobi karşılaşmalarında ve bazı ilaçlara bağlı ortaya çıkabilir.
Panik atak tedavisi: ilaçmı? Psikoterapimi? Kesin ve kalıcı tedavisi varmı?
Panikle mücadelede yaygın yaklaşım maalesef yalnızca ilaç yaklaşımıdır. Doğrudur ilaç faydalıdır ama farkındalık olmadan ilaç hem kısıtlı hemde geçici fayda sağlar.
Öncelikle paniğin felsefesini anlamak gerekir. Söylemek istediğim panik aslında bir sonuçtur. Hayatta bir şeyleri ters yaptığınızın bir göstergesidir. Ya bir şeyleri abarttınız örneğin çok verici karşı odaklı koşturan bir yapınız var, ya da fazlaca maddi fiziksel ve manevi yük taşıyorsunuz. Aslında panik bir anlamda sizi taşıdığınız fazlaca yüklerden korumak için size gelir, düşünün yoruldunuz kalbiniz çarpıyor aslında kalbinin söylemek istediği kendini çok yoruyorsun yeter diyor yani size dostça şeyler söylüyor siz ise gidip acilde sustur şu kalbi doktor diyorsunuz aslında yapmamız gereken kalbimizin sesini dinlemek.
Evet bunun dışında paniğin oluşunun analizi, kötü nefesin katkıları gibi konuları danışanlarımızla paylaşıyoruz. Doğru nefes alabilme tekniklerini öğretiyoruz. Panik atak sırasında yapılması gerekenleri bilmek kişiye güven ve rahatlık sağlıyor. Ancak ben her panik ataklıya psikoterapi öneriyorum. Psikoterapide panik bozukluğu ortaya çıkaran kişilik özellikleri (verici olmak, karşı odaklı olmak gibi), yaşamın yoğunluğunu fiziksel ve manevi yükleri azaltma yollarını, ve yaşamla ilgili diğer farkındalıkları öğretmek kişide kesin ve kalıcı olarak panik atağın iyileşmesine yardımcı olur.
Tabiki uygun vakalarda ilaç tedavisini geçici bir biçimde tedavi ediyoruz. Örneğin yarın çok önemli bir iş toplantınız var ya da 15 gün sonra askere gidiyorsunuz ilaçtan faydalanmak akılcı.
Benim deneyimlerime göre panik doğru yönetildiğinde üstesinden gelinebilecek abartılı bir beden savunması.
Daha fazla bilgi isteyenler beni arayabilirler.
Mehmet Levent Soylu
Panik Atak, Kişiyi Yalnızlığa İtiyor
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
panik atak hastasıyım 11 yıllık evliyim eşim son zamanlarda üzerimde çok baskı oluşturuyor ne yapmalıyım... devamı
Cinsel Yönelim
Yaşamdan Doyum Almak Kalbe İyi Geliyor
Stressiz Bebeklerde Alerji Riski Daha Az
İş Yerinizde Mobbing Mi Var?
Şizofreni Tedavisinde En Etkili Yöntem İlaç