Parfümler hoş kokmamızı, kendimizi iyi hissetmemizi sağlarlar. Ancak eğer içindeki bir maddeye alerjiksek ya da hassasiyetimiz varsa kızarıklık, döküntü, hapşırma, öksürük gibi şikayetlere yol açabilirler. Bu da amaçladığımızın tam tersi olacaktır. Peki parfüm alerjisinin tedavisi var mıdır?

Öncelikle parfümün içindeki hangi maddeye alerjik reaksiyon oluştuğu önemlidir. Tedavi buna ve ortaya çıkan belirtilere göre olacaktır. Parfüm alerjisi nadiren ciddi şikayetlere yol açar. Genellikle ciltte kızarıklık, pul pul olma, yanma hissi gibi işaretler görülür. Parfüm hassasiyeti ise biraz daha farklıdır. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı gibi belirtileri çok uzun sürmez. Geçmeden önce vücut, tahriş yaratan maddeyi dışarı atmak adına hapşırma isteği geliştirebilir.

Parfüm alerjisinin tedavisinde ağızdan alınan antihistamin ilaçlar kullanılır. Böylece kaşıntı ve burun tıkanıklığı şikayeti giderilebilir. Doktorunuz hangi antihistamin ilacın sizin için daha doğru olduğuna karar verecektir. Eğer alerji kaşıntıya ya da döküntüye yol açmışsa topikal olarak uygulanan kortikosteroid kremler faydalı olur. Hidrokortizon ya da benzer steroid kremleri bu bölgeye sürebilirsiniz.

Bir diğer daha doğal yöntem yulaf ezmesi banyosuna girmektir. Bunun için yulaf ezmesini toz olana kadar çekmeli, sonrasında 1 buçuk bardağı geçmeyecek kadar banyo suyuna eklemeli ve içine girmelisiniz. Bu çok zahmetli geliyorsa yulaf ezmesini kompres olarak da kullanabilirsiniz. Suda beklettiğiniz yulaf ezmesini külotlu çorap gibi ince bir kumaşın içine koyup sonrasında kaşıntılı ve kızarık bölgenin üstünde bekletin.

Parfüm alerjisinin tedavisinde nemlendirici losyon ve kremler de faydalı olur. Ancak bunların narin içeriğe sahip olan, yapay katkı maddesi ve kimyasal içermeyen türlerini tercih edin. Böylece yeni bir reaksiyon ya da hassasiyet ile karşılaşmazsınız. 

Işık terapisi de parfüm alerjilerine karşı kullanılmaktadır. Mavi veya kırmızı ışık uygulanarak cildi tahriş eden bakteriler azaltılmakta, bağışıklık sistemi tepkisi hafifletilmekte, cilt yatıştırılarak dokular tamir edilmektedir. 

Bunlar daha hafif etkilerken bazı şikayetler acil bir şekilde doktora gitmeyi gerektirebilir. Eğer çok ağrılı veya kaşıntılı çıbanlar ya da döküntüler oluşuyorsa, bitkin veya bayılacak gibi hissediyorsanız, kafa karışıklığı varsa, başınız dönüyorsa, mideniz bulanıyorsa veya kusuyorsanız, kalp atışlarınız normal dışı bir şekilde hızlanıyorsa, yüksek ateş, enfeksiyon belirtileri varsa, döküntüler vücudunuza yayılmaya devam ediyorsa, nefes almada zorluk çekiyorsanız bir an önce doktora gitmeniz önemlidir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Kizimin Kornea dikleşmesi var.Dr.bey tedavisi mumkunmu.Başlangicta oldugunu soylemisler damla vermisler.Alerjisi var nedeni olabilirmi.... devamı