Parkinson ameliyatları genellikle hasta uyanıkken, konuşa konuşa, hastalarla karşılıklı iletişim ve yardımlaşma içinde yapılan ameliyatlardır.
Bu ameliyatlar sırasında hastalar genellikle tamamen uyanık olurlar ve toplam 5 tane iğnenin batmasının acısını duyarlar. Çünkü hesaplamalar için hastanın başına bir çerçeve takılır. Bu çerçeve dört vidayla vidalanır. Hasta canının yanmaması için yapılan dört tane uyuşturucu iğneyi duyar.
Eğer cerrahi müdahale tek taraflıysa bir, iki taraflıysa iki tane uyuşturucu iğne duyarlar. Bunun dışında başka herhangi bir ağrı ya da sızı duymazlar.
Uyanık olmak önemli
Hastaların uyanık olmaları önemlidir. Çünkü hem uyanık hastada beyindeki aktiviteleri dinlemek ya da düşük düzeyde elektrik akımı verilerek hastalarının verdiği cevapları yorumlamak mümkün olur. Hem de hastaların her bir elektrot trasemisi sırasında hangisinden daha çok yarar gördüğü, hangi vücut bölgesinden daha fazla randıman alındığı gibi sorulara yanıt oluşturarak ameliyat sırasında aydınlatıcı olabilir.
Sadece beyin pili takılan hastalar, ameliyatın son 1-2 saatinde pil yerleştirilirken canlarının yanmaması için, beyin ameliyatı bittikten sonra uyutulurlar. Böylece pil hastaya yerleştirilebilir.

Dr. Emel GÖKMEN

Emel hanım babam parkinson hastası yutma problemi var.şu anda hastahanede burnundan sonda taktılar.beynin tomografisini çektiler.kendisi bayağı zayıfl... devamı