Birinci grup ilaçlar, semptomatik tedavi ilaçları denilen, yani dopaminin eksikliğine yönelik değil hastanın şikayetlerini düzeltmeye yönelik ilaçlardır.
İkinci grup ilaçlar, dopaminetik ilaçlar denilen, dopaminin kendisi olmayan ama dopamin benzeri etki yapan veya vücudun kalan dopamini daha etkili kullanmasını sağlamaya yönelik ilaçlardır.
Üçüncü grup ilaçlar ise dopaminin kendisidir.
Dopamin tedavisi, hastalık bulgularını en iyi düzelten tedavidir. Ancak deneyimler göstermiştir ki, dopamin tedavisi ya da ilaç tedavisi alan hastalarda yaklaşık birkaç sene sonra, (ortalama dozunda ilaç alan hastalarda 4-5 yıl sonra) bu sefer ilaç tedavisine bağlı bir takım yan etkiler ortaya çıkmaya başlar.
Dopamin tedavisinin yan etkileri
Bu yan etkilerin başında istem dışı hareketler gelir. Hasta ilaç aldığında hastalıkla ilgili şikâyetleri düzelir ama bir süre sonra yerinde duramaz gibi, dans eder gibi ellerinde, kollarında, vücudunda, başında istem dışı hareketler ortaya çıkmaya başlar.Yıllar geçtikçe hastalar ilaçsız hareket edememek ya da hastalık bulguları ile ilacın yan etkilerinin arasına sıkışmaya başlarlar. Bu nedenle tıbbi tedavide dopamin savaş alanına mümkün olduğu kadar geç sürmeye çalışılır.
Bunun için erken dönemlerde semptomatik veya dopaminetik tedaviye başlanıp, hastalar mümkün olduğu kadar bu tedaviyle götürülmeye çalışılır. Bu tedavilerin yetmediği durumlarda diğer ilaçlar devreye sokulur.
Parkinson Hastalığında Gelişme
Dr. Emel GÖKMEN
Emel hanım babam parkinson hastası yutma problemi var.şu anda hastahanede burnundan sonda taktılar.beynin tomografisini çektiler.kendisi bayağı zayıfl... devamı
Parkinson Tedavisinde Beyin Pili Uygulaması
Parkinson Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Parkinson Ameliyatı
Parkinson Hastalarına Nasıl Yardımcı Olunur?
Parkinsonda Gen Tedavisi