Eğer hastalarda titreme önde gelen ve tek bulguysa ve bütün tıbbi tedavilere rağmen düzelmiyorsa. ya da başta ilaç tedavisine iyi cevap veren hastalar zaman içinde hastalığın ilerlemesi ya da ilaçlara tolerans gelişmesi veya ilaç yan etkilerinin sık görülmesi nedeniyle artık tıbbi tedaviyi kullanamıyor ya da tedaviden yeterli cevabı alamıyorlarsa, o zaman bu hastalara cerrahi müdahale uygulanır.
Uygulamanın yapılışı
Beyin pili bu cerrahi yöntemlerden biridir. Hastalar uyanıkken, kafatasına tek ya da iki taraflı küçük birer delik delerek ve bazı cerrahi teknikleri kullanarak hastanın beyninin içine iki tane elektrot yerleştirilir. Bu iki elektrot cilt altından iki tane uzatmayla gelerek, göğüste kalp pili gibi cilt altına yerleştirilen bir pile bağlanır.
Bu sistem, dışarıdan telemetrik olarak bilgisayar aracılığıyla çalıştırılıp programlanabilir. Bu programlama sonucunda hastanın şikâyetleri ve hastalıkla ilgili bulguları azaltılabilir ya da düzeltilebilir.
Uygulanan cerrahi yöntemlerin hiçbiri, her şeyin ortadan kaldırılması ve hayat boyu bir daha hastanın karşısına çıkmaması anlamına gelmez. Yapılan cerrahi girişimler, örneğin 10 yıllık bir hastayı, ameliyat sonrasında hastalığının 2.-3. yılındaki haline getirebilir.

Dr. Emel GÖKMEN

Emel hanım babam parkinson hastası yutma problemi var.şu anda hastahanede burnundan sonda taktılar.beynin tomografisini çektiler.kendisi bayağı zayıfl... devamı