Parkinson hastalığında gen tedavisi, bugün henüz deneysel aşamada olan bir tedavi yöntemidir. Dolayısıyla klinik uygulamadaki geçerliliği ve yararlılığı henüz ispatlanmış ve hastalara önerilen ve uygulanan bir tedavi değildir.

Bu tedavi yöntemindeki prensip, belli bir geni içeren zararsız bazı virüsleri beynin belli bir bölgesinin içerisine enjekte etmek, bu gen aracılığıyla orada glutamik asit dekarboksilaz denilen bir enzimin üretimini arttırmak, bu enzim üretimi paralelinde de beynin koruyucu fonksiyonlarını ön plana getirmektir. Böylece hastalık bulgularını kontrol etmeye ya da düzeltmeye çalışmaktır.

Deneysel çalışmalar faz fazdır. Bazı aşamalarda güvenlik kontrolü geçirir. Yani hastaya bir zararı var mı, bunu verince hasta menenjit geçirir mi, tümör olur mu, başka zararları dokunur mu diye bakılır.
Söz konusu çalışma bu aşamaları geçmiştir. Birkaç sene içerisinde gen tedavisinin klinik olarak önerilip önerilmeyeceği ve başarılı olunup olunamayacağı görülecektir.

Dr. Emel GÖKMEN

Emel hanım babam parkinson hastası yutma problemi var.şu anda hastahanede burnundan sonda taktılar.beynin tomografisini çektiler.kendisi bayağı zayıfl... devamı