Parkinson hastalarında, hastalık bulgularına göre değişik cerrahi yöntemler uygulanır. Bunları genellikle lazere benzeyen bir yakma yöntemi ve beyin pili takma yöntemi olarak iki başlık altında incelemek mümkündür.

Eğer hastalarda hastalık bulguları tek taraflıysa ve belli özellikler taşıyorsa, kafatasına küçük bir delik delinerek, beyindeki hastalıktan sorumlu hücrelerin yeri bulunduktan sonra lazere benzeyen bir yakma yöntemiyle orada bir lezyon oluşturularak, aşırı aktifleşip hastalığa neden olan hücreler kalıcı olarak baskılanabilir.

Bu girişimler genellikle bulguların tek taraflı olduğu ya da hastalarda ilaçların yan etkisi olarak istem dışı hareketlerin ön planda olduğu durumlarda uygulanır.

Bazı hastalık gruplarında hastalık bulguları iki taraflı ve oldukça ileri düzeyde olabilir. Hastalar adeta pilleri bitmiş gibi oturdukları yerden kalkamaz ve adım atamazlar. İki taraflı hastalık şiddetli bulgularla ortaya çıkar. Böylesi durumlarda hastaların beyinlerine iki taraflı müdahale etmek ön planda gelir. Yanı sıra beyin pili takma yöntemi uygulanır.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam kolay gelsin ben albinizim hastasıyım ve nistagmusum var acaba gözüme no touch lazer veya başka bir tedavi yöntemi uygulanır mı... devamı