Pirinçteki arseniğin özellikle anne karnındaki bebekler için risk oluşturduğu bildirildi.
ABD'nin Hanover kentindeki Dartmouth tıp fakültesi bilim insanları, Diane Gilbert Diamond başkanlığında yaptığı ve sonuçları Amerikan Bilim Akademisinin dergisi PNAS'ta yayımlanan araştırmada, hamile kadınların idrarındaki arsenik oranını inceledi.
Günde yarım fincan pişmiş pirinç tüketen hamilelerin idrarında arsenik oranının belirgin olarak arttığını belirten bilim insanları, arseniğin doğmamış bebeğe ciddi zarar verebilen bir madde olduğuna dikkati çekti.
229 hamile üzerinde yapılan araştırmada, pirincin içerdiği arsenik miktarına değil, deneklerin idrarındaki arsenik oranına bakıldı.
İçme suyunun arsenik zehirlenmelerinin potansiyel kaynağı olarak bilindiğini anımsatan bilim insanları, yiyeceklerin de giderek artan oranda arsenik içerdiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) arsenik için içme suyunda litrede en fazla 10 mikrogram sınırı koyduğunu kaydeden bilim insanları, ancak ABD veya AB'de pirinç için böyle bir sınırın bulunmadığını bildirdi.
Pirincin farklı oranlarda arsenik içerdiği uzun zamandır biliniyor. Bitki, bu ağır metali topraktan alıyor ve tohumlarında yani pirinç tanelerinde topluyor. Pirinç türleri arasında arsenik oranı olarak farklılıklar bulunuyor. Aynı zamanda pirincin ekildiği bölge arsenik muhteviyatını etkiliyor. Bu nedenle bilim insanları için pirinçle ilgili genel değerlere ulaşmak zor oluyor.
Çölyak hastalarının pirinç ağırlıklı beslendikleri için özellikle tehdit altında olabileceğini ifade eden bilim insanları, Çin'in yaptığı gibi Avrupa ve ABD'nin de pirinçteki arsenik miktarına üst sınır getirmesi gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Kaan AYDOS
slm hocam benim sorum penisimin sol tarfında damarın içinde pirinç tanesi kadar beze gibi bir şey var saglıgım açısından sorun varmı teşşekkür ederim ... devamı
Vücudunuzu Dinleyin
Kilo Vermenizi Yavaşlatan 8 Hata
Kötü Bir Gün İle Başa Çıkmanın Yolları
Yaz Güzelliği İçin Aydınlanın
Ginseng Bitkisinin Mucizevi Faydaları