Bağırsak Bakterileri
Bağırsağınızda yaşayan bakteriler var. Kimisi sizi hasta edebilir ama aslında faydalı olan bakteriler de vardır. Bu “dost” bakteriler, kötü bakteri ve mayaların bağırsak yolunuzda gelişmesini engellemeye yardımcı olur. Bakteriler K vitamini üretmeye ve bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına da yardım eder.
Normalde bol bol dost bakteriniz bulunur ama antibiyotik tedavisi, stres ve kötü beslenme tercihlerinin hepsi, kötü bakteri ve mayanın aşırı çoğalmasından kaynaklanan bakteriyel bir dengesizlik olan bağırsak disbiyozuna neden olabilir.
Disbiyoz
Kötü bakteri ve maya bağırsağınızda aşırı çoğaldığında disbiyoz denen durumu yaşarsınız. Disbiyoz, maya enfeksiyonu, huzursuz bağırsak sendromu ve romatoid artrit gibi rahatsızlıklarla bağlantılıdır. Disbiyozun yaygın bir nedeni antibiyotik tedavisidir. Enfeksiyonu kurutmak için aldığınız antibiyotikler, sindirim yolunuzdaki sağlıklı bakterileri de öldürür.
Prebiyotikler ve Probiyotikler
Prebiyotikler ve probiyotikler, sindirim yolunuzdaki bakteri dengesini düzenleyebilir. Probiyotikler çeşitli gıdalarda bulunabilen faydalı bakterilerdir. Probiyotik yediğinizde bu yararlı bakterileri sindirim yolunuza eklersiniz.
Prebiyotikler, sindirim sisteminden geçerek iyi bakterilerin büyüyüp gelişmesini destekleyen, sindirilemeyen gıdalardır. Prebiyotikler faydalı bakterilerin sağlığını korur.
Beslenmede Prebiyotikler
Bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler genelde, oligosakkarit denilen karbonhidrat liflerinden gelir. Onları sindirmezsiniz, o yüzden oligosakkaritler sindirim yolunda kalır ve faydalı bakterilerin gelişimini destekler. Oligosakkarit kaynakları arasında meyveler, baklagiller ve tam tahıllar bulunur. Frukto-oligosakkaritler takviye olarak alınabilir veya gıdalara eklenebilir. Bifidobakteriyle yapılmış yoğurt oligosakkarit içerir.
Beslenmede Probiyotikler
Lactobacilli gibi probiyotik bakteriler, lahana turşusu ve yoğurt gibi mayalı yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Bazı gıdalara sağlıklı besinsel malzeme olarak probiyotik eklenir ve etikette belirtilir.
Probiyotikler ve Çocuklar
Probiyotikler çocuklar için genelde güvenlidir; fakat onları çocuklarınıza vermeden önce çocuk doktorunuza danışmalısınız. Sindirim şikayetleri ve ishale iyi gelebilirler ama araştırmalar bunun ötesinde faydaları net bir şekilde göstermedi.
Diyet Yapmadan Kilo Vermenin 24 Yolu
Süt Tartışması Kızışıyor
İdeal Kilo Veya Mutlu Olduğunuz Kilo?
Gripken Yenilmesi Gereken 10 Gıda
Temel Reis Haklı Çıktı