Stresi Azaltmak

Eğer prostat kanseriniz varsa geleceğinizin belirsizliği, kanserin gidişatının öngörülemez olması, engelli olma olasılığı ve finansal zorluklar gibi nedenlerle stres yaşayabilirsiniz.

Stresin genel göstergeleri arasında bozuk uyku düzeni, yorgunluk, vücut ağrıları, kaygı, çabuk öfkelenme, gerilim ve başağrıları vardır.

?

Nasıl Azaltabilirim

Stresi Nasıl Azaltabilirim

Şu etmenler faydalı olabilir:

  • Olumlu bir tutum takının.
  • Kontrol edemeyeceğiniz olaylar olduğunu kabul edin.
  • Saldırgan olmak yerine kendinize güvenin. Öfkeli, kavgacı ya da pasif olmak yerine duygularınıza, düşüncelerinize ya da inançlarınıza güvenin.
  • Rahatlamayı öğrenin.
  • Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel olarak zinde olursanız vücudunuz stresle daha iyi savaşabilir.
  • Dengeli beslenin.
  • İyi dinlenin ve uyuyun. Vücudunuzun stresli durumları atlatmak için zamana ihtiyacı vardır.
  • Stresi azaltmak için alkole ya da uyuşturuculara yönelmeyin.

?

Nasıl Başa Çıkabilirim

Stresle Nasıl Başa Çıkabilirim

Stresle başa çıkmanın yorgunlukla savaşmakta önemli bir rolü vardır. İşte yararlı olabilecek birkaç öneri:

1. Beklentilerinizi düzenleyin. Örneğin, bugün başarmak istediğiniz 10 şey varsa bunu ikiye indirin ve kalanları başka günlere bırakın. Başarma duygusu stresi azaltmakta uzun bir yol almanızı sağlar.

2. Başkalarının sizi anlamasına ve desteklemesine yardımcı olun.  Aileniz ve arkadaşlarınız kendilerini sizin yerinize koyup yorgunluğun sizin için ne demek olduğunu anladığında size yardım edebilirler. Kanser grupları da bir destek kaynağı olabilir. Diğer kanserli insanlar neyin içinden geçtiğinizi anlayabilir.

3. Derin nefes almak ya da hayalinizde bir şeyi canlandırmak gibi rahatlama tekniklerini  öğreten ses bandları stresi azaltmaya yardım edebilir.

4. Dikkatinizi yorgunluğunuzdan başka bir yere çeken aktiviteler de işe yarayabilir. Örneğin, okumak ya da müzik dinlemek çok az fiziksel enerji fakat dikkat gerektirir.

?

Rahatlamayı Nasıl Öğrenebilirim

Rahatlamayı Nasıl Öğrenebilirim

Bir kaç egzersiz rahatlamanıza yardımcı olabilir. Bunlar arasında nefes alma, kas ve zihin rahatlatma, müzikle rahatlama ve biyogeribildirim vardır. Deneyebileceğiniz bir kaç yöntem aşağıda sıralanmıştır.

Öncelikle dikkatinizin dağılmayacağı sessiz bir ortam seçin, rahat bir vücut pozisyonu alın (bir kanepe ya da bir sandalyede oturun ya da uzanın) ve ruh haliniz iyi olsun. Endişeleri ve rahatsız eden düşünceleri engellemeye çalışın. 

  • İki dakika rahatlama. Düşüncelerinizi kendinize ve nefesinize yoğunlaştırın. Yavaşça verecek şekilde birkaç derin nefes alın. Zihinsel olarak vücudunuzu gözden geçirin. Gergin ya da kasılmış bölgeleri bulun ve hemen gevşetin. Geriliminizi olabildiğince salın. Başınızı düzgün ve dairesel bir hareketle bir ya da iki defa çevirin. (Ağrıya sebep olan herhangi bir hareketi durdurun) Omuzlarınızı ileriye ve geriye doğru bir kaç kez döndürerek hareket ettirin. Bütün kaslarınız tamamen gevşesin. Bir kaç saniye boyunca aklınıza hoş bir düşünce getirin. Bir kez daha derin nefes alın ve yavaşça verin. Daha rahatlamış olmalısınız.
  • Zihin rahatlatma. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan normal nefes alın. Nefesinizi verirken bir kelime (huzur gibi kısa bir kelime) ya da “huzurluyum” gibi kısa bir cümle söyleyin. Buna 10 dakika devam edin. Eğer zihniniz başka şeylere kayarsa, kendinize usulca nefes alış verişinize ve seçtiğiniz kelime ya da cümleye yoğunlaşmanız gereketiğini hatırlatın. Nefesiniz yavaş ve sürekli olsun.
  • Derin nefes ile rahatlama. Göbeğinizde bir nokta hayal edin. Bu noktaya doğru nefes alarak karın bölgenizi havayla doldurun. Havayı karnınızdan yukarıya ve sonra yavaşça dışarıya bırakın. Verdiğiniz her yavaş ve uzun nefeste daha da rahatlamış hissedeceksiniz.

 

?

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı