Ön araştırmalar deney aşamasındaki bir kanser aşısının farelerde prostatı iyileştirebileceğini gösteriyor.
Daha önceki kanser aşılarından farklı olarak bu yeni aşı prostatı zekasıyla alt ediyor, ancak uzmanlar araştırmanın hala emekleme aşamasında olduğu, henüz insanlarda denenmediği uyarısını yapıyor.
Kanserin aşıyla tedavisi konusunda onlarca yıldır araştırma yapılıyordu ve değişen derecelerde başarılar elde edildi. Ancak bu yeni aşı diğerlerinden açık bir biçimde farklı.
Yeni aşı, eski aşılar gibi kanser yapan birkaç proteini ve tümördeki antijenleri hedef almak yerine daha geniş bir kapsama sahip. Yeni kanser aşısının amacı, vücudun bağışıklık sisteminin tümörü bir işgalci gibi görüp ona saldırmasını sağlamak.
Araştırma sırasında insan prostat doku hücrelerinin alınan DNA’lara bir virüs enjekte edildi. Sonrasında bu ürün farelere enjekte edildi, farelerin bağışıklık sistemi antijenleri tanıdı ve uygun bir bağışıklık tepkisini harekete geçirdi. Araştırma 19 Haziran’da Natural Medicine dergisinde yayınlandı.
Bu aşıda hiçbir yan etki görülmediği gibi daha önceki aşılarda görülen bağışıklık sistemi hastalıklarına da rastlanmadı.
Araştırmanın yöneticisi olan Mayo Clinic’ten Bağışıklık Uzmanı Profesör Richard Vile, “Birçok kanser aşısında bir iki antijen bulunur, bunlar bağışıklık sistemini alarma geçirmede başarılı olsa da, tümör sonunda daha akıllı davranarak kendini yeni ortama adapte ediyor.” Yeni aşıda belli bir antijen bulunmuyor, bunlar aşıda klonlanıyor ve bağışıklık sistemi istediğini seçiyor. Bununla birlikte aşının bu farklı özelliği, ilaç içindeki aktif proteinlerin kesin bir şekilde tanımlanmasını isteyen Amerikan Yiyecek ve İlaç İdaresi’nin onay vermesini güçleştirebilir.
Tümörün bağışıklık sisteminin art arda gelen saldırılarından kaçmasını, yeni ortama adapte olmasını zorlaştıran bu yeni aşının insanlarda işe yarayıp yaramayacağını kesin olarak görmek için daha çok araştırmaya ve deneye ihtiyaç var. Araştırmacıların umudu bu deneyleri 5 yıl içinde tamamlamak, bize düşen ise kulaklarımızı açıp beklemek.
Kaynak: http://www.healthline.com/healthday/experimental-vaccine-seems-to-cure-prostate-cancer-in-mice
Dünya Prostat Haftası
Uzm. Dr. Gül TAN ÇETMELİ
sn.Gültan Hanım sol kolumdaki aşım bi kaç gün önce şişti ve kaşınmaya başladı daha sonra patladı şindi ise ağrıyor ve biraz iltihap yaptı napmalıyım... devamı
Prostat Kanserine Ses Dalgalarıyla Ameliyatsız Tedavi
Kör Köstebek Faresi Kanserle Savaşta Yeni Umut
Kanser Riskini Azaltan Hastalık
Diyabetle Kanser İlişkisi
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?