Eğer şiddetli asit reflüsü probleminiz varsa beslenmenizde önemli değişiklikler yapmanız gerekebilir. Kahvaltı zamanında reflü belirtilerinin tetiklenmesi tüm günü kötü etkileyebilir dolayısıyla reflü hastaları için kahvaltı dikkat edilmesi gereken bir öğündür. Herkesin farklı gıdalara toleransı farklı olacağından, bireysel olarak kötü gelen gıdaların tespit edilmesi ve öğünün buna göre düzenlenmesi önerilir. Ancak Türk sofralarında yer alan bazı klasik besinlerin reflü hastaları için kahvaltı sırasında problem yaratması daha olasıdır.
Sabahları kahve veya çay içmeyi seviyorsanız ve bunlar reflünüzü kötüleştirmiyorsa şanslısınız. Ancak bu içecekler genellikle, mide ile yemek borusu arasındaki kasları rahatlatarak belirtilerin kötüleşmesine yol açarlar. Bu kaslar mide ile yemek borusu arasında bariyer görevi gördükleri için rahatladıklarında midenin sindirim salgıları yemek borusuna tırmanır, enflamasyona ve tahrişe yol açar. Nane çayı, sıcak çikolata, kafeinli içecekler ve alkollü içecekler benzer sorunlara yol açabilecek diğer içeceklerdir. Papatya gibi bitki çayları iyi bir alternatif olabilir. Süt de genellikle iyi bir şekilde tolere edilir ancak yağsız süt, yağlıdan daha doğru bir tercih olacaktır. Badem ve soya sütleri de mide asiditesini azaltabilir ancak bu konuda araştırmalar sürmektedir.
Meyveler ve meyve suları, asidik içeriğe sahipse reflü hastaları için kahvaltıda yer almamalıdır. Turunçgillerin suları ve domates suyu, asidik içeriğe sahip olduğundan zaten tahriş olmuş yemek borusunu daha kötü hale getirebilirler. Ayrıca bu besinlerdeki asit, pepsin adlı protein sindirici enzimi aktif hale getirebilir ve yemek borusunda aktif hale gelen pepsin yemek borusunun iç tabakasına zarar verecektir. Elma, muz, avokado, karpuz ve armut suları daha iyi ve az asidik alternatifler olabilir.
Genel olarak ekmek ve mısır gevrekleri asit reflüsü belirtilerini kötüleştirmezler. Ancak çok yağlı olan açmalar, poğaçalar ve tatlı hamur işleri midenin boşalma sürecini yavaşlatırlar. Mide dolu olursa, içeriğinin reflüyle yemek borusuna tırmanması da daha olası olacaktır. Bunların yerine yüksek lif içeriği olan gıdaları tercih etmek doğru olabilir. Reflü hastaları için kahvaltıda yenilecek proteinlerin de az yağlı olması veya az yağla pişirilmesi bu sebeple önerilir. Yağlı sosisler yerine, yağsız et türleri, az yağla pişirilmiş yumurta veya haşlanmış yumurta tercih edilebilir. Bitkisel bazlı yer fırstığı ezmesi, soya sosisi veya tofu da tüketilebilir.
Merhabalar Ben günboyu oturarak çalışıyorum sabah yarım saat spor yapıyorum kahvaltıyı geç yapıyoruz Öğle yemeği yemiyoruz geç kahvaltı yaptığımız içi... devamı
Asit Reflü Rahatlatıcı Çözümler
Veziko Üreteral Reflü
Bebeklerde Asit Reflü Tedavileri
Mide Kapağı Ameliyatı
Ülser Ve Reflü Hastalarına Ramazan Uyarıları