Gastroözofajial Reflü Hastalığı Ağrısı (GÖRH)
GÖRH’ün ciddi bir sağlık sorunu olduğu hissini verdiği, çok şiddetli ortaya çıktığı zamanlar olabilir.
GÖRH, gastroözofajiyal reflü hastalığının kısaltmasıdır. Aynı zamanda asit reflü hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalık genelde mideyi, özofagusu (yemek borusunu) ve gırtlağı etkiler. Normal sindirim sürecinde yediğimiz yiyecekler özofagus veya yemek borusu yoluyla mideye iner. Yiyecekler oradan sindirim bölgesine ilerler. Özofagusun alt tarafının mideyle buluştuğu noktada bir kapak gibi hareket eden ve yiyecekleri sadece mide içinde tutan yemek borusu büzücü kas demeti vardır. Bir takım nedenlerden dolayı bu kaslar gevşerse veya zayıflarsa kapak açılır ve mide asidi ve yiyeceklerin özefagusa tekrar gitmesine izin vererek asit reflü hastalığına neden olur. GÖRH ağrısı kronik bir ağrı türüdür ve vücudun değişik taraflarında hissedilebilir. GÖRH’ün tam nedeni bilinmemektedir. Ancak baharatlı veya yağlı yiyeceklerin yenmesi, obezite, hamilelik, bel fıtığı, sigara içme gibi belli durumlar GÖRH belirtilerini kötüleştiren nedenlerin bazılarıdır.
GÖRH Ağrısını Hafifletmek
Genelde GÖRH ağrısı iki veya üç saat sürer ve bazı ciddi vakalarda daha uzun saatler devam edebilir. Zaman zaman tekrar etme eğilimi gösterir. Şiddetli GÖRH ağrınız tekrarlıyorsa veya daha uzun sürüyorsa doktorunuza danışmalısınız. GÖRH ağrısını hafifletmek üzere ağrıya neden olan hastalığı tedavi etmek için reçeteli ilaçlar verilebilir. Mide ekşimesine karşı ilaçlar, mide asidi pompalanmasını durduran ilaçlar ve H-2 alıcısını engelleyen ilaçlar GÖRH tedavisinde kullanılan en yaygın ilaç türleridir. Bazen ilaçlar alt yemek borusu büzücü kasları sıkılaştırmak için de yazılır. Eğer ilaçlar rahatlatamıyorsa ve özefagusa aşırı bir zarar veriyorsa o zaman mide büzücü kasları yenilemek için ameliyat gerekebilir. GÖRH ağrısı hafif olduğunda o zaman asit reflüye yönelik alternatif tedavileri deneyebilirsiniz.
GÖRH ağrısının tekrarlaması, yaşam tarzı değişikliklerinin yardımıyla ve GÖRH diyeti uygulanmasıyla önlenebilir. Asitli yiyeceklerin, yağlı veya kızarmış yiyeceklerin herhangi bir çeşidi bu diyetten çıkarılmalıdır. Büyük porsiyonlar yerine daha küçük porsiyonlarla yemek GÖRH ağrısından kaçınmanızı sağlar. Akşam yemeğini yatmadan en az iki saat önce yiyin. Eğer geceleri çok sık GÖRH ağrısı çekiyorsanız yatağın başucunu 15 santimetre yükselterek uyuyun. Bu asidin yukarı çıkmasını önleyecektir. Sigara içenlerin veya alkol tüketenlerin bu alışkanlıklarını bırakması gerekir.
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
İyi günler ben 18 yaşındayım ve 4 yıldır gastroptoz hastasıyım doktor midemde sarkma oldugunu söyledi neyden kaynaklandığını bilmiyordum ve geçen yıl ... devamı
Stres Ve Gastroözefageal Reflü Hastalığı Arasında Bir Bağlantı Var Mı?
Bebeklerde Asit Reflü Tedavileri
Bebeklerde Asit Reflü Tedavileri
Asit Reflüden Kaynaklanan Hastalıklar
Mide Kapakçığı Ameliyatı