Nedir
Romatizmal Faktör Testi
Bir romatizmal faktör testi, kanınızdaki romatizmal faktör miktarını ölçer. Romatizmal faktörler otoantikorlar, yani bağışıklık sisteminiz tarafından üretilip vücudunuzun sağlıklı dokusuna saldırabilen proteinlerdir. Bağışıklık sisteminizin neden romatizmal faktör ürettiği net değildir. Kandaki yüksek romatizmal faktör düzeyleri genellikle, romatoid artrit [eklem iltihabı] ve Sjögren sendromu gibi otoimmun hastalıklarla ilişkilidir. Ama romatizmal faktör bazı sağlıklı insanlarda da tespit edilebilir, otoimmun hastalıklı insanlardaysa bazen normal romatizmal faktör seviyeleri olabilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır
Bir romatizmal faktör testi şunlar için kullanılabilir:
- Fiziksel muayene, diğer testler ve işlemlerle birleştirilerek romatoid artrit ve Sjögren sendromu gibi bazı otoimmun hastalıkları teşhis etmek.
- Daha önce tanı konan romatoid artritin seyrini tespit etmek. Hastalığın seyrini tahmin etmek, doktorunuzun uygun bir tedavi seçerken göz önünde bulunduracağı bir etmen.
Romatizmal faktör testi genelde, durumunuza göre diğer kan tahlilleriyle birleştirilir. Romatoid artritten şüpheleniliyorsa doktorunuz size antinükleer antikor (ANA), anti-siklik sitrüline peptit (anti-CCP) antikorları, tam kan sayımı (CBC), eritrosit [alyuvar] sedimentasyon [çökme] hızı (ESR veya sed hızı) için de testler önerebilir.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz
Romatizmal faktör testi sırasında, kolunuzdaki damardan az miktarda kan örneği alınır. Normalde birkaç dakika sürer bu. Sonra günün geri kalanında istediğinizi yapabilirsiniz. Kan örneğiniz tahlil için bir laboratuara gönderilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Romatizmal faktör test sonuçları genelde pozitif ya da negatif olarak tanımlanır:
- Pozitif romatizmal faktör testi. Pozitif romatizmal faktör test sonucu, kanınızda yüksek düzeyde romatizmal faktör tespit edildiğini gösterir. Kanınızda yüksek romatizmal faktör düzeyi, otoimmun hastalıkla, özellikle romatoid artritle yakından ilişkilidir. Ama bir dizi hastalık ve durum da romatizmal faktör düzeylerini artırabilir. Bazı sağlıklı insanlarda, nedeni açık olmasa da, romatizmal faktör testleri pozitif çıkar.
- Negatif romatizmal faktör testi. Negatif romatizmal faktör test sonucu, kanınızda hiç romatizmal faktör ölçülmemiş ya da çok düşük düzeyde romatizmal faktör ölçülmüş demektir. Romatoid artrit gibi bazı otoimmun hastalıkları olan insanların kanında romatizmal faktör düzeyleri yüksek değildir.
Romatizmal faktör düzeyini yükseltebilecek hastalıklar ve durumlar şunlar:
- Kanser
- Kronik enfeksiyonlar
- Siroz
- Kriyoglobülinemi
- İnflamatuar akciğer hastalıkları, örneğin sarkodoz
- Karışık bağdoku hastalığı
- Romatoid artrit
- Sklerodermi [deri sertleşmesi]
- Sjögren sendromu
- Sistemik lupus eritematozus
Başka testler ve işlemler de, pozitif bir romatizmal faktör testine neden olan belirli hastalık veya durumu belirleyebilir.
Op. Dr. Korkut ARSLAN
İyi günler doktor bey ben ilk dusukten sonra bu testi yaptırdım sonuç ise soyle bana yorumlar misiniz Faktör II G20210A (mutasyon saptanmamistir ) Fak... devamı
Sedimantasyon Oranı (Eritrosit Sedimantasyon Hızı)
Emziren Anneler Etanercept (Enbrel) Kullanabilir?
El Ve Parmaklarda Romatoid Artrit
Romatoid Artritin Anlaşılması Ve Tedavisi
Sağlam Kemikler İçin Güneş Banyosunu İhmal Etmeyin