Nedir
Romatoid nodülleri, deri altında meydana gelen ten rengindeki tümseklerdir. Nodüller etkilenmiş olan eklemin civarında belirirler ve bir ceviz veya küçük bir nohut tanesi büyüklüğünde olabilirler.
Yetişkin romatoid artrit hastalarının yüzde 20 ila 35’inde romatoid nodülleri görülür. Nodüller bazen hareket ettirilebilirler. Deri altında tendonlara ya da kasları örten zara iyice yapışmış olabilirler.
Romatoid nodülleri, şu basınç alanlarında bulunurlar:
- Eller
- Parmaklar
- Parmak eklemleri
- Dirsekler
- Topuklar
Nodüller, ses tellerinde de meydana gelir ve ses kısıklığına yol açarlar. Bu nodüller akciğerler, kalp ve diğer iç organlar üzerinde de görülebilirler.
Romatoid nodülleri bulunan romatoid artrit hastalarında ağrı veya başka belirtiler olmaz. Ancak, bazı hastalarda nodüller ağrıya yol açar. Romatoid nodülleri bazen günlük aktiviteleri etkiler, sinirlere baskı uygular ve hareketi kısıtlar. Kalp ve akciğer gibi alanlarda bulunan romatoid nodülleri ise, iç organ fonksiyonlarını etkilerler.
Sebepleri
Romatoid nodüllerinin nedenleri nelerdir?
Romatoid nodülleri, genellikle romatoid artrit hastalarında meydana gelir. Romatoid nodülleri bulunan hastaların hemen hepsinde romatoid faktörü de pozitif çıkar.
Romatoid artrit hastalarının yüzde 70 ila 80’inde romatoid faktörü pozitiftir. Çalışmalar, kanda pozitif çıkan romatoid faktörü ile ilişkili olan romatoid artrit hastalığının, daha agresif bir hastalığın belirtisi olabileceğini göstermektedir.
Romatoid artrit nodülü olasılığını arttıran başka faktörler de vardır. Çalışmalarda, sigara içmenin ya da yaygın olarak kullanılan bir romatoid artrit ilacı olan methotrexatenin de romatoid nodülünün artmasında etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Tedavisi
Romatoid nodülleri için bir tedavi var mıdır?
Hastalık değiştirici antiromatoik ilaçlar, romatoid nodüllerini bazen küçültmektedirler. Fakat methotrexate alan hastalarda romatoid nodüllerinin sayıları artabilir ve nodüller büyüyebilirler. Eğer nodüllerin kullanılması sonucunda ortaya çıktığı düşünülüyorsa, ilaç tedavisinde değişiklik yapılması gerekebilir. Fakat bu karar, hastalar bazında ve çok dikkatli bir şekilde verilmelidir.
Glikokortikosteroid (kortizon) enjeksiyonu, nodüllerin küçültülmesine yardımcı olabilir. Eğer nodüller bir enfeksiyondan etkilenir veya ağır belirtilere yol açarsa, cerrahi müdahale de gerekebilir.
Romatoid nodüllerle ilgili ciddi sorunlardan kaçınmak için, doktorunuzla düzenli görüşmek önemlidir.
Tiroit Nodülü Tedavisinde Bitkiler
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
Ben 16 yaşındayım ve el eklemim şiş arada ağrıyor ama beni rahatsız etcek kadar degil ve ayak eklemimde dışarı çıkıntı var üniversite hastanesine gitt... devamı
Romatoit Artrit
Diz Romatoid Artriti
Romatoid Artrit Ve Aile Planlaması
Romatoid Artrit İçin El Egzersizleri
Ateşli Romatizma