- İçindekiler
- Esnetme Hareketleri
- Kaçınılması Gerekenler
Esnetme Hareketleri
Romatoid artrit belirtilerini rahatlatan 7 el esnetme hareketi
Yemek pişirmek, etrafı temizlemek, klavyeyi kullanmak, kısaca her türlü işlemi yapabilmek için ellerimize ihtiyaç vardır. Ancak kişi, el ve parmak eklemlerini hedef alan herhangi bir artrit türüne veya romatoid artrit (RA) hastalığına yakalanana kadar el becerisinin önemi üzerine pek de kafa yormaz.
RA, vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı eklemlere savaş açtığı bir hastalıktır. Hastalık, diğer eklemlere yayılmadan önce çoğunlukla ellerde başlar.
El ve ayaklar ilk hedeftir ve her romatoid artrit vakasında ağırlıklı olarak buradaki eklemler mutlaka zarar görür.
RA’li kişilerin tümüne uyan tek tip bir egzersiz programı yoktur ama bir romatoloji uzmanı, fizyoterapist veya meslek terapisti yalnızca sizin elinize uygun bir program oluşturabilir. Aşağıda bu programda yer alabilecek 7 el egzersizi verilmiştir:
1.Egzersiz
Ellerinizi, bilekler, parmaklar ve baş parmak yukarıya bakacak şekilde düz tutun. Bu aynı zamanda, bunu takip edecek diğer el egzersizlerinin de temel başlangıç pozisyonudur. Ellerinizi bu şekilde 5-10 saniye tutun.
2.Egzersiz
Bileklerinizi ilk başlangıç pozisyonundaki gibi bükmeden dik tutun ve parmaklarınızı, onları avuca bağlayan alt eklem noktasından bükün. Bunu yaparken parmağınızın orta ve uç eklemleri ile bileğinizi düz tutun. Bu zaten RA’lı hastalar için yeterince çaba gerektiren bir pozisyon. Ellerinizi bu şekilde 5-10 saniye tutun. Her el için günde iki kez tekrarlayın.
3. Egzersiz
Bu sefer parmakların alt kısmı ve bileklerinizi düz tutun ve her parmağı orta ve uç eklemlerden tek tek bükün. Her parmağı bu şekilde 5 saniye tutun. Bu egzersizi 10 parmak için günde iki kez tekrarlayın .
4. Egzersiz
Diğer elinizi kullanarak parmağınızı avuca bağlayan alt eklem noktasından içe doğru bükün. Aynı hareketi parmağın orta eklemi/ boğumundan bükecek şekilde tekrarlayın. Daha sonra da tırnak ucunuza yakın olan üst eklem/ boğumdan bükecek biçimde tekrarlayın. Her boğumu bükülü şekilde 10 saniye boyunca tutun. Günde iki kez 10 parmak için tekrarlayın.
5. Egzersiz
Eliniz düz, parmaklarınız yukarı bakacak şekilde parmaklarınızı içe doğru, avucunuza değecek şekilde bükün. Ama elinizi yumruk yapmayın. Parmak uçlarınızın avucunuza değmesi gerek. Elinizi bu pozisyonda 5 saniye tutun. Her ele günde iki kez uygulayın.
6. Egzersiz
Bilek, parmaklar ve başparmak yukarı bakacak şekilde işaret parmağınızı baş parmağa değdirerek bir “O” harfi oluşturun. Bu pozisyonu 5, en fazla 20 saniye boyunca bozmayın. Bu hareketi günde iki kez 2 ile 10 defa tekrarlayabilirsiniz.
7.Egzersiz
Elleriniz başlangıç pozisyonunda ve tüm parmak boğumlarınız düz olacak şekilde parmaklarınızı yavaşça, bir yelpazeyi andıracak şekilde açabildiğiniz kadar açın. Bu pozisyonun ardından elinizi yumruk yapın. Her pozisyonda 5 saniye kalın. İki el için günde iki kez tekrarlayın.
RA hastalığınız varsa bu el egzersizleri, eli esnetmek ve elin hareketliliğini sağlamak açısından çok etkilidir. Bu egzersizlerin önerilme nedeni eli güçlendirmek değil. El hareketliliğini sağlayan günlük işler sırasında kazanılan güç zaten yeterli.
Kaçınılması Gerekenler
RA Vakalarında Kaçınılması Gereken Egzersizler
Bazı egzersizlerin yarardan çok zararı dokunur. Birçok hasta “egzersiz için yumuşak bir topu sıkıyorum” diye belirtmiştir. Ancak bu tip egzersizler, eklemlere daha fazla baskı yaptığı için onlardan kaçınmak gerekir.
RA için El Egzerzileri: Ağrı Duymanız İyiye İşaret Değildir
Uzmanlar RA vakalarındaki el egzersizleri için tek bir kuralın geçerli olduğunu söylüyor: Romatoid artrit egzersizleri ağrı vermemelidir.
Ağrı duyarsanız, el egzersizlerini hemen kesin. Ağrı geçtikten sonra egzersizleri ele fazla yüklenmeden daha yavaş bir hızla yapabilirsiniz.
Ağrı geri gelirse veya el egzersizlerini yüklenmeden bile yapamaz durumdaysanız, o zaman eklem çıkması gibi başka bir durum söz konusu olabilir. Durum buysa, uzmanlar acilen doktorunuza görünmenizi öneriyor.
RA için El Egzersizleri: Eklemlerinizi Koruyun
Uzmanlar eklemlerin korunmasının kilit nokta olduğunu savunuyor. “İltihaplanmayı azaltıp hastalara günlük aktivitelerini nasıl değiştirebileceklerini anlatarak eklemleri korumaya odaklanıyoruz,” diyorlar.
Hayat tarzında yapılan değişiklikler de el ve bilek eklemlerinin korunmasında ve işlevlerinin sürdürülmesinde yardımcı olur.
Örneğin, eklemlerin gece boyunca hareketsizlikten dolayı en tutuk olduğu sabah saatlerinde, hasta uyanır uyanmaz eklemlere ısı uygulayabilir. Bu işlem, sıcak su torbası yardımıyla veya duşta elleri doğrudan ılık suya tutarak yapılabilir.
Eklemleri zorlamamak için kavanoz açacağı veya maşa gibi yardımcı aletler de hastanın işini kolaylaştırabilir.
Uzmanlar el ve bilek atellerinin RA hastaları için önemli olduğunu vurguluyor. Ateller, eklemlere destek olurken uygun eklem dizilimini sağlıyor. “Romatoid artrit vakalarında el deformitesindeki dağılım hep aynıdır ve elimizde bu tür deformasyonları doğrudan düzelten ateller var,” diye belirtiyorlar.
Romatoid Artrit Egzersizi
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
Ben 16 yaşındayım ve el eklemim şiş arada ağrıyor ama beni rahatsız etcek kadar degil ve ayak eklemimde dışarı çıkıntı var üniversite hastanesine gitt... devamı
Skafoid Kırıkları
Parmak Sakatlanmaları
El Kırıkları
Kırık Parmak
Sık Karşılaşılan El Problemleri