Romatoid faktörü, romatoid artrit teşhisi için yapılan en yaygın testtir. Test, pek çok romatoid artrit hastasının kanında mevcut olan romatoid antikorunu ölçer. Artritin erken dönemlerinde yüzdesi oldukça düşük olsa da romatoid artrit hastalarının yüzde 70 ila 80’inin kan testinde eninde sonunda pozitif çıkar. Romatoid faktörü, romatoid artritin yanı sıra diğer otoimmün hastalıklarda da yükselebilir.

Romatoid artrit testi nasıl yapılır?

Test hızlı yapılır ve ağrısızdır. Bir iğne kullanılarak kan alınır ve alınan kan örneği analiz için laboratuvara gönderilir.

Romatoid faktörü yanında doktorunuz, şu laboratuvar tetkiklerini de isteyebilir:

  • Vücuttaki kan hücrelerini değerlendirmek ve anemi olup olmadığına bakmak için tam kan sayımı
  • Antinükleer antikor (ANA) -bu antikor, romatoid artrit hastalarının yüzde 30 ila 40’ında bulunur.
  • İltihaplanma göstergesi olan eritrosit sedimantasyon (SED oranı) ve C-reaktif protein (CRP)
  • Romatoid artrit hastalarının çoğunda bulunan anti-CCP antibadisi

Röntgen, ultrason ve MR gibi taramalar da dahil olmak üzere, başka tetkikler de istenebilir. Tetkikler daha titiz bir teşhis için doktora yardımcı olacaktır.  

Romatoid faktörü testi için yapılması gereken özel bir hazırlık var mıdır?

Test için özel bir hazırlık yapılması gerekmez. Bazı kişiler kan alınmasına karşı hassastırlar. Bu konuda herhangi bir korkunuz veya sorunuz olursa, tahlilden önce doktorunuzla konuşun. Halsizlik veya mide bulantınız olursa, mutlaka birisini bundan haberdar edin.

Romatoid faktörü testinin sonucu ne anlama gelir?

Romatoid faktörü testinin sonuçları, doktorunuza fiziki muayene, diğer tetkikler ve belirtilerin hikayesinden elde edilen bulguların yanı sıra, titiz bir teşhis için ek bilgiler sağlar.

Romatoid faktörü testi aynı zamanda, hastalığın şiddetinin öngörülmesine de yardımcı olur. Çalışmalar, romatoid artritin yüksek seviyede romatoid faktörüyle ilişkili olmasının, hastalığın daha da şiddetli olacağının habercisi olduğunu göstermektedir.

Romatoid faktörü diğer hastalıklarda da pozitif midir?

Romatoid faktörü, sistemik lupus eritematozus (lupus) ve Sjogren sendromu gibi diğer otoimmün  hastalıklarda da pozitif olabilir.

Romatoid faktör, bazı enfeksiyon türlerinden muzdarip kişilerde de pozitif çıkabilir. Bu enfeksiyonlar hepatit, mononükleoz, tüberküloz ve sifilis gibi hastalıklardır. Kanser hastalarında da pozitif çıkması mümkündür.

Unutulmaması gereken önemli bir konu da, romatoid faktörünün pozitif çıkmasının otomatik olarak romatoid artrit hastalığı bulunduğu anlamına gelmemesidir. Kaldı ki romatoid faktörü bazı sağlıklı kişilerde pozitif olabileceği gibi, romatoid artrit hastalarında da negatif çıkabilir.

İLGİLİ MAKALE

Artrit Teşhisi

Op. Dr. Korkut ARSLAN

İyi günler doktor bey ben ilk dusukten sonra bu testi yaptırdım sonuç ise soyle bana yorumlar misiniz Faktör II G20210A (mutasyon saptanmamistir ) Fak... devamı