Henry Ford Hastanesi araştırmacılarına göre, rotator manşon ameliyatından sonra omuz hareketi, hastanın diğer omzuna kıyasla önemli ölçüde farklı kalıyor.
Çalışmada araştırmacılar, kürek kemiğiyle ilişkili kol kemiğinin üç boyutlu görünümünü sağlayan X ışınlarını kullanarak, artroskopik cerrahiyle lif onarımı geçiren ve diğer omuzlarında hiçbir şikayeti olmayan 14 hastanın omuzlarındaki hareketleri kıyasladı.
Araştırmacılar iki omzun hareketini, ameliyattan 3, 12 ve 24 ay sonra inceleyerek omuz hareketi ve gücündeki değişikliklere baktı.
Araştırmacılar, “Yırtık bir rotator manşonu onarma ameliyatından sonra hasta memnuniyeti genelde çok yüksek olsa da veriler gösteriyor ki uzun dönem omuz faaliyeti, özellikle omuz gücü ve dinamik eklem kararlılığı her hastada tamamen eski haline dönemeyebiliyor,” diyor.
Sonuçları, New Orleans’taki Ortopedik Araştırma Topluluğunun yıllık toplantısında sunulan araştırmada, “Onarılan omzun hareket şeklinin, hastanın diğer omzundan önemli ölçüde farklı olduğunu bulduk. Omuz hareketindeki bu farklar, görünüşe göre bazı hastalarda zamanla devam ediyor,” deniliyor.
Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisine göre, rotator manşon yırtıkları yetişkinlerde, özellikle 40 yaş üstü kişilerde yaygın bir ağrı ve sakatlık nedeni. Rotator manşon dört kastan ve üst kol kemiğinin tepesini saran birçok liften oluşur. Rotator manşon, kemiği tutarak kolun dönmesini sağlar.
Rotator manşon tek bir zedelenmede yırtılabilir ama çoğu yırtık, kaslarla liflerin yıllarca aşırı kullanımından kaynaklanır. Tekrarlanan baş üstü hareketlerle uğraşanlar özellikle risk altındadır. Yaygın tedaviler arasında iltihap önleyici ilaçlar, steroid enjeksiyonu, fiziksel terapi ve ameliyat bulunur.
Çalışma bulgularına göre araştırmacılar, “normal eklem mekaniğini eski haline getirmek tatmin edici bir klinik sonuç almak için gerekli olmayabilir” açıklamasını yapıyorlar.
“Çalışmamız gösteriyor ki ameliyat normal omuz gücünü eski haline getirebilir ama normal omuz hareketi mutlak surette eski haline dönmeyebilir,” diyor ve ekliyorlar, “Ne var ki, ameliyat omuz ağrısını geçirdiği için önem taşıyor.”
Çalışma, yüksek hızlı, çift yüzeyli bir X ışını sistemi kullanarak yapıldı ve sistem araştırmacıların, hareket sırasında vücuttaki kemikle eklem konumlarını, yarım milimetre dahilinde ölçmelerini sağlıyor.
Araştırmacılar bu durumu, “Çift yüzeyli X ışını sistemi, omuz faaliyetinde geleneksel laboratuvar yöntemleriyle tespit edilemeyen çok küçük değişiklikleri incelememizi sağlıyor,” diyerek açıklıyor.
Henry Ford araştırmacıları için sonraki adımlar, fiziksel terapiyle ameliyatı karşılaştırmak ve rotator manşon yırtıkları için geliştirilmiş farklı teknikleri incelemek.
Araştırmacılar, konferansta, omzun ameliyat öncesi durumuna bakan başka bir çalışmanın sonuçlarını da sundu.
“Rotator manşon yırtıklarını anlamamızı daha zorlaştıran şey, çoktan bahsettiğimiz üzere, sağlıklı gönüllülerin baskın olan ve olmayan omuzları arasındaki omuz faaliyetinde küçük ama önemli farklılıklar bulunması,” diyorlar. “Bu süregelen çalışmalar, rotator manşon yırtıklarının hem kaynağı hem de tedavisini anlamamıza yardım ediyor.”
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
merhaba doktor bey, benim sorum kardeşimin omuz çıkıklığı ile, ilk çıkık 2006 oldu şuan ki çıkık sayısı 20 geçti. hapşırırken, ani ters hareketlerde ç... devamı
Kalça Ağrısı
Sırt Ağrısız Yaşamak Mümkündür
Eklem İltihabı Ve Skolyoz
Ofiste Gerçekleşen Yaralanmaların Evde Tedavisi
Sağlıklı Eklemler İçin İpuçları