- İçindekiler
- Saç boyaları güvenli midir
- Saçımı boyatacakken hangi tedbirleri almalıyım
- Saç boyalarının içindeki kurşun asetatlar güvenli midir
- Hamile kadınların saç boyası kullanmaları güvenli midir
Saç boyaları güvenli midir
Saç renginizi değiştirme kararı zor bir karar olabilir. Bazı araştırmalar, saç boyalarıyla bazı kanserler arasında bağlantı olduğu sonucuna varsa da bazı çalışmalar bu bağlantıyı bulamamıştır. Saç boyalarının çoğu diğer kozmetik ürünleri raflardaki yerini almadan önce geçtiği güvenlik testlerinden geçmez. Kadınlar, saç boyalarının güvenli olup olmadığına karar vermede genelde kendi başlarınadır.
Saç boyası ilk çıktığında, saç boyası katranı bazı insanlarda bazı alerjik reaksiyonlara neden olmuştur. Saç boyalarının çoğu petrol kaynaklarından yapılır. Fakat FDA onları hala katran boyalar olarak değerlendirir. Bu yüzden, bu eski boyalarda yer alan bileşenlerle aynı bileşenleri içerirler.
Kozmetik üreticileri, hayvanlarda kanser yaptığı bilinen maddeleri kullanmaktan vazgeçmişlerdir. Örneğin, 4-metoksi-m-fenilendiamin (4MMPD) ya da 4-metoksi-m-fenilendiamin sülfat (4MMPD sülfat) artık kullanılmıyor. Fakat bazı kimyasallar, ayni şekilde kanser yapan başka bileşenlerle değiştirilmiş durumda. Bazı uzmanlar, yeni bileşenlerin değiştirilenlerden çok da farklı olmadığı görüşündeler.
Uzmanlar, zaman içinde daha az saç boyası kullanarak kanser riskini azaltabileceğinizi düşünüyorlar. Saçlarınızın grileşene kadar saçlarınızı tekrar boyatmamak da kanser riskini azaltabilir.
Saçımı boyatacakken hangi tedbirleri almalıyım
Saçını boyatacağınız zaman aşağıdaki talimatları takip etmelisiniz.- Saç boyasını ihtiyaç duyulandan daha fazla süre saçınızda bırakmayınız.
- Kullanımın ardından saç derinizi bol suyla yıkayınız.
- Saç boyası uygularken eldiven kullanın.
- Saç boyası paketindeki talimatları dikkatlice uygulayın.
- Farklı saç boyası paketlerini asla birbirine karıştırmayın.
- Saç boyasını kullanmadan önce alerjik reaksiyonlara karşı gerekli plasteri yaptığınızdan emin olunuz. Neredeyse bütün saç boyaları plaster yapılması talimatını içerir. Saçını her boyadığınızda bunu yapmanız gereklidir. Kuaförünüz de saçınızı boyamadan önce plaster uygulamasıdır. Test etmek için, kulağınızın arkasına bir tutam saç koyun ve birkaç boyunca yıkamayın. Test edilen alanda kaşınma, yanma, kızarıklık gibi herhangi bir alerjik reaksiyon olmamışsa saçınıza boya uygulandığında alerjik reaksiyonunuz olmayacağına dair bir şekilde rahatlamış olursunuz. Plaster testine karşı reaksiyon gösterirseniz, aynı testi alerjik olmadığınız bir tanesini bulana kadar farklı marka ve renkteki boyalarla aynı testleri uygulayınız.
- Asla kaş ve kirpikleri boyamayın. Boyaya gösterilebilecek alerjiler şişlik veya göz bölgesindeki enfeksiyonun artması olabilir. Bu da göze zarar verir hatta körlüğe bile neden olabilir. Boyayı yanlışlıkla göze kaçırmak da kalıcı hasara neden olabilir. FDA göz kapağı ve kirpiklerin boyanması için saç boyası kullanımını hatta güzellik salonlarında bu işlemlerin yapılmasını dahi yasaklamıştır.
Saç boyalarının içindeki kurşun asetatlar güvenli midir
Kurşun asetatlar ‘progresif’’ saç boyası ürünlerinde renk artırıcı olarak kullanılır. Bu ürünler kademeli renk etkisinin belirli bir sürede arttırmak için kullanılır. Eğer talimatları dikkatlice uygularsanız, bu ürünleri güven içinde kullanabilirsiniz. Bu uyarı ifadesi, kurşun asetat içeren saç boyası ürünlerinin etiketlerinde de yer alır.
‘’Dikkat: kurşun asetat içerir. Yalnızca dış kullanım içindir. Bu ürünü çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız. Kesik veya açık ürünleri kullanmayınız. Cilt tahrişi meydana gelirsin, kullanmayı bırakınız. Bıyık, kirpik, göz kapağı, saç derisi hariç cildin diğer bölgelerini boyamak için kullanmayın. Göze temas ettirmeyin. Talimatları takip edin ve kullanımın ardında ellerinizi iyice yıkayınız.’’
Hamile kadınların saç boyası kullanmaları güvenli midir
Saç boyalarının hamile kadınlar üzerinde kullanımının güvenliği hakkında henüz çok bir bilgiye sahip değiliz. Saç boyası uyguladığınızda, yalnızca çok küçük bir miktarının sisteminize nüfus etmesi olasıdır. Yani bebeğinize çok az miktarda bir kimyasal ulaşabilir. Gerçekleştirilen birçok hayvan ve insan testinde, gelişmekte olan bebeklerde herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir. Başka endişe veya sorularınız varsa, doktorunuzla görüşün.
Kusursuz Saçlar İçin İpuçları
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Merhaba,dr.hanım ben 26 yaşındayım benim çok gür ve uzun sağlıklı saçlarım vardı,kesim yaptırdım kesimden sonra aşırı dökülmeye başladı ve gür olan sa... devamı
Saçınız & Kafa Deriniz Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor
Ütüleme Lazer Yöntemi İle Ağrısız Epilasyon
Saçları Boyama Veya Kimyasal Sürece Tabi Tutma
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Doğal Saç Boyalarıyla Saçlarınıza Yeni Bir Görünüm Kazandırın