Sahurda ve İftarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Haziran’ın son haftalarında başlayan hazırlıklar ramazan ayının gelmesiyle hız kazandı. Osmanlı mutfağından lezzetler barındıran geleneksel ramazan sofraları geçtiğimiz yıl ağustos ayına bu yıl da temmuz ayına denk geldiği için alışık olduğumuz tatlar yerine sıvı ve enerji kaybını telafi edecek mide dostu gıdalar tercih etmeliyiz.Uzmanlar sahurda ve iftarda sıcak havaları göz önünde bulundurarak yiyecek ve içecek tercihi yapmamız gerektiğini vurgulamışlardı. Hatta kolesterol, şeker, reflü, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olanların çok daha dikkatli olmaları gerektiğini açıklamışlardı. Bu uyarıları göz önünde bulundurarak sahur ve iftar menünüzde neler olmalı araştırdık.  

Kompleks Karbonhidratlı Yiyecekler

Sahur ve iftar süresinin uzun olması sahuru daha da önemli kılmaktadır. Doğru besin tercihleri enerjinizin düşmesini engeller, yorgunluk hissini en aza indirger, kan şekeri düzensizliği ve metabolizmanın yavaşlamasını ortadan kaldırabilir. Bunların başında birinci dereceden enerji verici karbonhidratlı besinler gelmektedir. Sahurda ekmeklerinizi tam buğday unundan tercih edebilir, iftarda bulgur, pirinç, makarna gibi yiyecekler tüketebilirsiniz. 

Sebzeli Yemekler ve Salata

Sindirim şikâyetlerinin arttığı iftar sofralarında vitaminler ve mineraller açısından zengin sebzeli yemekler tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda aşırı açlık hissi ile hızlı bir şekilde yeme isteğini bastıracak bir bardak ılık su, çorba ve salata iftar menüsünde yer almalıdır.

Tatlı Yerine Meyve

İftarlar için hazırlanan şerbetli ve hamurlu tatlılar sıcak yaz günleri için hatalı bir tercihtir çünkü gün içerisinde sıvı tüketme isteğinizi arttıracaktır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren meyvelerin içeriğinin büyük ölçüde su olması sahurdan iftira kadar geçen süre zarfında sıvı ihtiyacınızı azaltır.

Protein Açısından Zengin Gıdalar

Süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi gıdaları hem sahur hem iftar menüsünden eksik etmeyerek tokluk hissi yaratabilir, metabolizma hızınızın düşmesini engelleyebilirsiniz.

Egzersiz

Oruçlu olmak demek gün içerisinde yapmanız gereken işleri ertelemenize engel değildir. Hareket etmek kabız oluşumunu engeller ve metabolizmayı hızlandırır. Buna ek olarak fiziksel egzersizler de deneyebilirsiniz. Sizleri terletmeyecek ve susatmayacak tempoda kısa yürüyüşler yaparak iftar süresine kadar olan boş vaktinizi değerlendirebilirsiniz. 

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

patella medial fasette grade 1 kkondromalozi lehine milimetrik yumuşama sinyalleri vardır. femur interkondiler çentik anterolateralde milimetrik boyut... devamı