- İçindekiler
- Nedir?
- Tedavisi
- Yetişkinlerde Sarılık
Nedir?
Sarılık, deri ve göz beyazının sararmasıdır ve yetişkinlerde de yeni doğanlarda da görülebilir. Yetişkinlerde sarılık, karaciğerdeki bir sorun nedeniyle meydana gelir ve genellikle de başka bir durumun belirtisidir. Bebeklerde ise sarılığa, kanda biriken bilirubin denilen bir kimyasal neden olmaktadır. Herkesin kanında bilirubin bulunur ve doğal bir şekilde karaciğer tarafından işlenerek vücuttan atılır. Hamile bir kadın bilirubini fetüsün karaciğerinden dışarı atabilir ancak bir bebek için bu fonksiyonun gelişmesi birkaç gün alabilir.
Tedavisi
İlaç Tedavisi
Çinko protoporfirin (ZnPP), kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyen ev ortamı oksijenini engelleyerek, yeni doğanlarda sarılığı önleyebildiği tespit edilen bir ilaçtır. Birkaç gün süren geçici bir durum olması nedeniyle sarılıkla mücadelede etkin önleyici kimyasalların kullanılması önemlidir.
Fototerapi
Sağlık uzmanları, bebeğinizi kanındaki bilirubin seviyesini düşüren özel bir ışığın altına koyup sarılığı önleyebilirler. Fototerapi esnasında bebeğinizin cildi ışık dalgalarını emer ve bilirubini vücuttan kolayca geçerek dışarı atılacak başka maddelere dönüştürür. Fototerapinin tek yan etkisi bağırsak sistemini zayıflatmasıdır ancak bağırsak zayıflığı da tedavinin bitmesiyle birlikte sona erer. Tedavi bir hastanede ya da bir klinikte yapılır.
Tarama
Yeni doğanlarda sarılık başlangıcını önlemenin en etkili ve güvenli yolu ise basit bir tarama metodudur. Tarama metodu vücutta üretilen karbon monoksit seviyesinin bir nefes testiyle ölçülmesi şeklinde tasarlanmıştır. Test, bilirubini zehirleyici seviyeye ve sarılığa neden olacak duruma ulaşmadan önce tespit edebilmektedir. İstisnai bazı vakalarda da sarılık, beyin kasılmaları ve beyin hasarlarına neden olabilir.
Yetişkinlerde Sarılık
Yetişkinlerde Sarılık
Yetişkinlerde sarılığın önlenmesi için buna neyin sebep olduğunu anlamak gerekir. Sarılığa neden olan rahatsızlıklar genellikle alkol sirozu, viral hepatit, pankreas kanseri, safra yolu daralması, ilaçların neden olduğu safra yolu taşları, hemolitik anemi ve otoimmün hepatittir. Meyve ve sebzelerin ağırlıkta olduğu sağlıklı bir diyet ve egzersizle rahatsızlıkların çoğunu önleyebilirsiniz. Aşırı alkol, sigara ve damar içi ilaçlardan uzak durmak, temel bir öneme sahiptir. Yetişkinler için sarılığı önlemenin en iyi yolu, sağlıklı ve aktif bir hayat tarzına sahip olmaktır.
Yeni doğan bebekte sarılık nasıl anlaşılır?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Çocuğunuz Hala Konuşamıyor Mu?
Zenginleştirilmiş Un Zeka Geliştiriyor
Okul Çağındaki Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisine Dikkat!
Boyun Kalınlığı Çocuklarda Obeziteyi Gösterir
Erken Doğan Bebeklerde Körlük Riskine Dikkat