Stres
Sedefe bağlı eklem iltihabı mı yaşamınızı her geçen gün daha zorlaştırarak stres yaratır? Stres mi sedefe bağlı eklem iltihabının olumsuz etkileyerek yaşamınızı zorlaştırır?
Sedefe bağlı eklem iltihabı bulunan çoğu insan için, her ikisi de doğrudur. Eğer sizde bunlardan biriyseniz, umutsuzluğa kapılmayın. Sedefe bağlı eklem iltihabı belirtilerinizle birlikte, stresinizi de kontrol altına almanıza yardımcı olacak birçok yöntem var.
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Stres Arasındaki Bağlantı
Evlilik sorunları veya iş kaybı gibi stres kaynaklarının, sedefe bağlı eklem iltihabı belirtileriniz üzerindeki olumsuz etkilerini fark etmiş olabilirsiniz. Sedefin neden olduğu doku bozukluklarınızda yayılma, ağrı, eklemlerinizde sabah sertleşmesi, şişmiş el ve ayak parmakları can sıkıcı bir hal almış olabilir.
Çalışmalar, sedef hastalarının yüzde 30 ila 70’inde hastalığın, duygusal stres belirtileriyle birlikte ortaya çıktığını belirledi. Bu durum, stresin sedef hastalığı konusunda önemli bir tetikleyici olduğunu gösterdi. Birçok araştırmacı, bu oranın sedefe bağlı eklem iltihabı yaşayan insanlar için de benzer olduğunu düşünüyor. Stres hastalık gelişiminde önemli bir faktör olmasına rağmen, tek tetikleyici değil.
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı İki Yönlü Tehdit Eder
İkilem şudur; stres, sedef ve sedefe bağlı eklem iltihabını etkilerken, yol açtığı sonuçlar da stres artışını etkilemektedir.
Örneğin, cildiniz açıkça görülebilen sedef oluşumlarıyla kaplıyken, insanların arasına karışmak tedirgin edici ya da utanç verici olabilir. Veya hissedeceğiniz ağrı ve rahatsızlıklar, belirtilerin daha da kötüye gitmesine sebep olabilecek strese yol açabilir.
Sedefe bağlı eklem iltihabı olan bir insanın ilk yapması gereken şey, aşağıda sıraladığımız beş ipucu da dâhil olmak üzere, stresle mücadele tekniklerini günlük yaşamında uygulamaktır. Eğer, stres seviyenizi kendi başınıza düşüremezseniz, stres yönetimi konusunda yardım almak için profesyonel bir sağlık kurumuna danışmanız yerinde olacaktır.
İpuçları
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı, Stres Ve Egzersiz
Stres düzeyiniz ve hastalık belirtileriniz arttığında, ilk yapmanız gereken şey egzersizdir. Elbise dolabınızın kapağında asılı bir spor ayakkabı bulundurmak, egzersiz yapmanız gerektiğini aklınızda tutabilmeniz için gayet etkili bir yoldur. Yaptığınız egzersizler yalnızca ruhsal yönden değil, aynı zamanda fiziksel yönden de yarar sağlayacaktır. Eğer derinizdeki sedef izleri yüzünden başkalarıyla birlikte giyinip soyunmak istemiyorsanız, spor salonunu tercih etmeyip, egzersizlerinizi kendi başınıza yapabilirsiniz. Egzersizlerinizden zevk alarak sürekliliğini sağlayabilmek için, sevdiğiniz televizyon programını seyrederken hareket etmenizi sağlayabilecek bir koşu bandı, kondisyon bisikleti ya da birlikte zevkli yürüyüşlere çıkabileceğiniz bir köpek edinin.
Eklemlerinizde ağrı ve şişlik hissederken, yeni bir egzersiz programına başlamak zor olabilir. Bu yüzden kendinizi çok zorlamadan, alıştırarak başlamaya dikkat edin.
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Stres Yönetimi
Uzmanların sedef ve sedefe bağlı eklem iltihabı hastalarına stres yönetimi teknikleri önermesinin önemli bir nedeni var. Çünkü bu yöntemler işe yarar
Yoga ya da meditasyon yapmaktan, en sevdiğiniz koltuğunuza oturup çayınızı yudumlarken dinlendirici müzikler dinlemeye kadar, birçok stres kontrol tekniği vardır. Hatta tedaviniz yolunda gidiyorsa, aynı seçenekler daha da etkilidir. Sedef hastalığı bulunan 37 katılımcı üzerinde yapılan araştırma sonucunda, tedavi süresince meditasyon uygulayanların diğer hastalara göre daha hızlı ilerleme kaydettikleri saptandı.
Eğer bu uygulamaların, faturaları ödemek ve diğer günlük işler için ayırdığınız zamandan fedakârlık yapmanızı gerektireceğini düşünüyorsanız; yaptıklarınızın sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerini, işler için istek ve enerji kazandıracağını aklınızda bulundurun.
Önceliğiniz Stresin Azalması
Sedefe bağlı eklem iltihabı gibi kalıcı bir sorununuz olduğunda, bunun hayatınızı etkileyeceğini kabul etmeniz önemlidir. Bu yüzden, sizin için önemli olanın ne olduğunu, stres ve sedefe bağlı eklem iltihabınızla ilgili ne gibi uygulamalardan yararlanabileceğinizi düşünmek için zaman ayırın.
Eğer düzenli olarak zevk alacağınız etkinliklere katılırsanız, bunun ruh haliniz üzerinde olumlu bir etkisi olur. Örneğin, yorgun ve bunalmış hissediyorsanız, çocuklarınıza el yapımı kurabiyeler hazırlamanıza gerek yoktur. Bir pastaneden herkesin sevebileceği seçimler yapıp, evde ailenizle huzurlu bir akşam geçirmek daha keyifli olmaz mı?
Dışarı Çık, Sosyal Ol, Stresi Azalt!
Sedefe bağlı eklem iltihabı ve stres seviyenizin yükseldiği durumlarda, sosyal faaliyetlerden kaçınmak cazip gelebilir. Ancak emin olun, insanlarla daha sık beraber olduğunuzda çok daha sakin ve huzurlu hissedeceksiniz. İster gönüllü çalışabileceğiniz bir etkinliğe katılın, ister kahve için arkadaşlarınızla buluşun, ama mutlaka sosyal aktiviteler için yeterince zaman ve enerji ayırdığınıza emin olun.
Yeni insanlarla tanışmak mı istiyorsunuz? Gönüllü olarak katılabileceğiniz yerel bir organizasyon, buna olanak sağlayarak stresinizden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca internetten, yaşadığınız bölgede sedef hastalığı ile ilgili herhangi bir topluluk veya destek grubu olup olmadığını araştırabilirsiniz.
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Konusundaki Yaklaşımınız
Eğer kendiniz ve sedefe bağlı eklem iltihabı sürecinizle ilgili iyimserseniz, içinde bulunduğunuz durumla ve bu durumun yarattığı stresle baş etmeniz çok daha kolay olacaktır. Bu yüzden, belirtilerde artış olduğu zaman, hastaların büyük çoğunluğunun ruhsal durumunu düzelterek, belirtilerde azalma sağladığını hatırlayın. Kendiniz için işler bir yöntem bulana kadar profesyonel yardım almayı kesmeyin.
Ve son olarak, gülmeyi unutmayın. Gülmek sadece stresi azaltmakla kalmaz. Özellikle sedefe bağlı eklem iltihabı gibi durumlarda daha fazla önem kazanan bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok önemlidir.
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Hamilelik
Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR
hocam merhaba 30 yaşındayım 5 yıldır sedefe bağlı eklem romatizmam var sürekli kortizon kullanıyorm acaba başka tedavi yöntemi varmı .anti tnf ilacı... devamı
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Tedavinizi Değiştirmeli Misiniz?
Sedef Hastalığı (Psöriyaz)
Cildinizde Kaşıntılı Şişkinlikler Mi Var?
Sedef Hastalığını Tetikleyen Yedi Etken
Sedefe Bağlı İltihaplı Romatizma İçin Alternatif Tedavi Seçenekleri