Süt ve şeker hastalığı arasındaki ilişki tam olarak anlaşılmamıştır. Bazı vakalarda, bebek mamasındaki inek sütü proteinlerinin bebeklerde veya çocuklarda Tip 1 Diyabet geliştirme olasılığının, ailede durumun güçlü bir geçmişi varsa, daha yüksek olduğuna dair kanıt var gibi görünür. Bazı uzmanlar, kişinin insüline ihtiyacı varken süt içmesinin kan şeker düzeylerini yükseltebileceğini ileri sürerlerken başka uzmanlar az yağlı süt ürünlerinin kilo vermek ve muhtemelen insülin bağımlılığını kaybetmek için sağlıklı bir besin tercihi olduğunu veya insanları daha zayıf tuttuğunu ve Tip 2 Diyabet oluşumunu tamamen önlediğini ileri sürerler. Başka araştırmalar, süt ve şeker hastalığının bazı inek türlerinde kesinlikle alakalı, başka türlerdeyse alakasız olduğunu savunurlar. Kişilerin dikkat etmesi gereken bir durumdur çünkü konumlar düzenli olarak değişir.
Araştırmalara göre, Tip 1 Diyabet genetik geçmişiyle doğan bebekler, inek sütü proteinleri içeren bir mamayı içtiklerinde durumun daha çok riski altında olabilirler. Ailelerin güçlü bir Tip 1 Diyabet geçmişi varsa alternatifler vardır. Doktorlar bebeklerin anne sütü veya soyalı formüller içmelerini tavsiye ediyorlar. Bu teoriyi tartışan araştırmacılar, bu çocuklar için sütü ikinci doğum günlerinde başlatmayı o kadar sorunlu görmüyorlar ve Tip 1 Diyabet sıklığının oldukça düşük olduğuna dikkat çekiyorlar, o yüzden bu tavsiye nüfusun sadece küçük bir kısmı için geçerli olabilir.
Süt ve şeker hastalığı hakkındaki başka bir iddia, süt alımının insüline bağımlı kişilerde doğrudan kan şeker düzeylerini etkilediğidir. Bu doğrudur ve beslenmenin dikkatle planlanması gerekir. Bütün şeker hastalarının sütten kaçınması gerekmez ama ürünün artan kan şekerine dönüşebilecek yüksek şeker içeriği vardır. Şeker hastaları tüketebilecekleri süt ve süt ürünlerini beslenme uzmanlarıyla konuşmalılardır.
Süt ve şeker hastalığının, özellikle Tip 2 Diyabetin kuvvetle bağlı olmadığı ve bağlantısız olabileceğine dair de iddia vardır. Az yağlı veya yağsız süt ürünleri, yüksek proteinli ve düşük kalorili olan sağlıklı yiyeceklerdir. Kilo korumak veya vermek için bir diyetin harika bir parçası olabilir. Kilo korumak veya vermek Tip 2 Diyabeti önlemenin bir yolu olabilir, o yüzden sütün muhtemelen yararı vardır.
Bazı çalışmalar, Afrika’da Masai kabileleri gibi çok az şey tüketen topluluklarda süt tüketimini değerlendirdi. Bu kabilelerin üyelerinde şeker hastalığı gelişmiyor. Araştırmacılar Masai sığırlarının Avrupa ve Amerika sığırlarından çok az farklı olduğunu ve süt proteinlerinde ufak değişiklikler bulunduğunu ileri sürdüler. Süt ve şeker hastalığı arasındaki bağlantının sadece proteine mi bağlı olduğu açık değil ve genetik yatkınlığın rol oynadığına dair kanıt vardır.
Son olarak, inek sütünün tüketilirken yüksek şeker hastalığı riski yaratıp yaratmadığına kişiler kendi karar vermelidir. Çoğu kişi için durum bu değildir. İnek sütünden kaçınmak isteyenler alternatif olarak keçi sütü veya sert kabuklu yemişlerden, tohumlardan ya da soyadan üretilen sütleri deneyebilirler.
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
merhaba; yaklaşık 2 yıl önce tip 2 diyabet teşhisi konuldu diaformin 1000 mg kullanıyorum .6 aydır ekmek vs gibi ürünler tüketmiyorum geçen yılda kole... devamı
Şeker Hastası Öğrencinin Ygsye Alınmaması
Kronik Yorgunluk Sendromu
Çürükleri Tedavi Etmenin Ve Önlemenin En İyi 7 Yolu
Metabolik Sendrom Riski Altında Mısınız