Çoğu insan, soğuk algınlığının daha ilk belirtisinde, bir şişe C vitamini desteği edinir. Sıradan soğuk algınlığı (viral üst solunum yolu enfeksiyonu) için C vitamini öylesine kabul edilmiş bir tedavidir ki, zenginleştirilmiş meyve sularında, öksürük pastilleri ve bitki çayları gibi birçok ürünün içinde bulunur.
C vitamini, ilk olarak 1970’li yıllarda, sıradan soğuk algınlığı için adını duyurdu. Ama yaygın kullanımına karşın, uzmanlar C vitamininin sıradan soğuk algınlığı üzerindeki etkisine dair aslında çok az kanıt olduğunu belirtiyorlar.
C vitamini, vücudun sizi güçlü ve sağlıklı tutmak için kullandığı önemli bir vitamin ve antioksidandır. C vitamini kemiklerin, kasların ve kan damarlarının onarılmasında kullanılır. Ayrıca bu vitamin, vücudun demir emilimine ve kolajen oluşumuna da yardım eder.
C vitamini meyve ve sebzelerde, özellikle de portakal ve diğer narenciye ürünlerinde doğal olarak bulunur. Bu önemli vitamin, doğal beslenme takviyesi olarak C vitamini hapları ya da çiğnenebilir tabletler halinde de satılır.
C Vitamini Soğuk Algınlığı Belirtilerini Önleyebilir Ya Da Tedavi Edebilir Mi?
C vitamini, soğuk algınlığının muhtemel tedavisi olarak uzun yıllardır çalışılıyor. Ama bulgular biraz tutarsız. Uzmanlar C vitamininin, soğuk algınlığının önlenmesi ya da tedavisinde genelde faydalı olmadığına dair çok az şey buldular.
Haziran 2007’de yapılan çalışmada uzmanlar, günlük 200 miligram ya da daha fazla C vitamini almanın, sıradan soğuk algınlığının sıklığını, süresini ya da ciddiyetini azaltıp azaltmadığını görmek istediler. 60 yıllık klinik araştırmaları gözden geçirdikten sonra gördüler ki soğuk algınlığı başladıktan sonra alınan C vitamini takviyeleri, soğuk algınlığını kısaltmıyor ya da daha hafif geçirilmesini sağlamıyor. Günlük olarak alındığında C vitamini, soğuk algınlığının süresini hafifçe kısaltıyor; bu da yetişkinlerde yüzde 8 ve çocuklarda yüzde 14 oranında gerçekleşiyor.
Ama araştırmacılar C vitamininin, en çok maraton koşucuları gibi uç koşullarda yaşayanlar üzerinde etkili olduğunu ortaya çıkardılar. Bu gruptaki kişilerde C vitamini almak, soğuk algınlığına yakalanma riskini yarıya indiriyor.
Öyleyse Bütün Bunların Anlamı Nedir?
Yılda 12 gün soğuk algınlığı çeken ortalama bir yetişkin, o yıl boyunca her gün yüksek dozda C vitamini aldığında yılda 11 gün soğuk algınlığı yaşar.
Bir çocuk, yılda ortalama 28 gün soğuk algınlığı sorunu yaşıyorsa, her gün yüksek dozda C vitamini aldığında, yılda 24 gün soğuk algınlığı yaşar.
C vitamini, soğuk algınlığı tedavisi için 7 ayrı çalışmada test edildiğinde, soğuk algınlığı belirtilerinin süresini kısaltmada plasebodan (etkisiz ilaç) daha etkili değildi.
C Vitamini Almak Güvenli Midir?
Genel olarak, meyve ve sebze gibi besin kaynaklarından alındığında, C vitamini güvenlidir. C vitamini desteklerinin önerilen dozlarda alınması da çoğu insan için güvenlidir. Tavsiye edilen günlük alım erkekler için 90 miligram, kadınlar için de 75 miligramdır. C vitamininin yüksek dozları (yetişkinlerde günde 2000 miligramdan fazlası) böbrek taşına, mide bulantısına ve ishale neden olur.
Eğer soğuk algınlığı için C vitamini alımından emin değilseniz, size sağlık hizmeti veren profesyonellerle konuşun. Doktorunuz C vitamini, soğuk algınlığı ve aldığınız diğer destekler hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir.
Soğuk Algınlığını Hızlı Atlatmak İçin Takviyeler
Prof. Dr. Kaan AYDOS
iyi günler hocam ateşli silah yaralanmasından dolayı bağırsak ameliyatı oldum bu ameliyattan penisten sperm gelmemeye başladı daha önceden herşey norm... devamı
Multivitamin Almaya İhtiyacım Var Mı?
Cildi Güzelleştiren Gıdalar
K Vitamini
Meyve Suyu Diye Kimyasal İçirmeyin
Kahvaltıyı Atlayanlar, Abur Cubura Karşı Koyamıyor