Nedir

Bu mevsimde soğuk algınlığına yakalanmayı önlemek istiyorsanız doktorunuz size egzersiz önerebilir. Bulgular gösteriyor ki egzersiz bağışıklık sisteminizin soğuk algınlığı ve grip gibi basit enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı oluyor. Egzersiz kalp hastalığı, tip 2 diyabet, osteoporoz ve bası kanser türlerinden korunmanıza da yardım eder.

Soğuk Algınlıklarının Önlenmesi ve Egzersiz

Egzersiz ve fiziksel aktiviteler, sağlıklı kalmak ve kronik hastalıkları önlemek için kişisel eylem planınızın önemli parçalarıdır. Düzenli egzersiz genel zindeliğinizi geliştirmenizi sağlar, o da vücudunuzun bağışıklık sistemini, enfeksiyonlara karşı savunmasını güçlendirir.

Düzenli egzersiz bağışıklık sistemini hızla çalıştırıyor ve geçirdiğiniz soğuk algınlıklarını azaltıyor gibi görünüyor. Egzersizle, belli bağışıklık sistemi hücrelerinin, örneğin doğal katil hücrelerinin sayısı ve agresifliği %50’den %300’e yükselir. Düzenli olarak egzersiz yaparsanız bu geçici artış bağışıklık sistemini soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olan davetsiz misafirleri yok etmekte daha etkin hale getirmeye yardımcı olur.

Bazı bilgiler gösteriyor ki ortalama yoğunlukta egzersiz, günde 20-30 dakikalık yürüyüşler, iki günde bir spor salonuna gitmek veya çocuklarla haftada birkaç kez bisiklete binmek geçirdiğiniz soğuk algınlığı sayısını azaltabilir.

Soğuk Algınlığında Egzersiz Yapmalı mısınız

Egzersiz bağışıklık işlevini canlandırmaya yardımcı olduğu için, vücudunuzu dinlediğiniz sürece soğuk algınlığında spor yapmak genelde güvenlidir.

Yine de soğuk algınlığında spor yaparken vücudunuzu dinlemeniz önemli. Bazen dekonjestanlar gibi soğuk algınlığı ilaçları kalp atış hızınızı artırabilir. Ek olarak, kalp atış hızınız egzersizle artar. Egzersiz ve dekonjestanların birleşimi kalbinizin çok hızlı pompalamasına neden olabilir. Nefesiniz kesilebilir ve nefes almakta zorlanabilirsiniz.

Astım veya soğuk algınlığınız varsa egzersiz yapmadan önce doktorunuzla görüşün. Astım belirtileriniz soğuk algınlığıyla birlikte kötüleşirse önlem almanız gerekir. Soğuk algınlığı ve astımla egzersiz yapmak öksürme, hırıltı ve solunum yetmezliği gibi artan solunum belirtilerine neden olabilir. Ateşli bir soğuk algınlığınız varsa egzersiz vücudunuzu daha da yorabilir. O yüzden düzenli egzersiz programınıza geri dönmek için birkaç gün beklemeniz önemlidir. Soğuk algınlığında aşırı egzersiz yapmak vücudunuzu zorlayarak kötü hissetmenize neden olur. Bu ilave stres iyileşmenizi engelleyebilir.

Bu sorun çoğumuz için sorun değildir ama soğuk algınlığı sayılarını azaltmaya çalışıyorsanız yoğun egzersiz seanslarından sonra dinlenme ve iyileşme için zaman ayırın.

Bağışıklık sisteminiz zorlanmadığı zaman en etkin biçimde çalışır. Araştırmalar ortalama bir egzersiz programının solunum hastalıklarına karşı bağışıklığınızı ve direncinizi artırabileceğini doğruladı. Ama bilim insanları iyileşmeden yapılan yoğun egzersizin sporcuları soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlara daha yatkın kıldığını belirtiyorlar.

Ortalama düzeyde egzersiz yaptığınızda bağışıklığınız güçlenirken seçkin veya yüksek performanslı sporcular, örneğin yererince iyileşmeden yoğun egzersizle fiziksel sınırlarını zorlayan koşucular, yüzücüler ve başka sporcular için zıddı geçerli olabilir. Örneğin, uzun ve yoğun egzersiz sırasında bastırılan bağışıklığın üst solunum yolu enfeksiyonlarının sayısının artmasıyla ilişkili olduğuna dair kanıt var.

Egzersizler zorlayıcı veya aşırı olduğunda vücutta dolaşan beyaz kan hücrelerinin sayısı azalabilir ve stres hormonu kortizolun miktarları artabilir. Bu da bazı bağışıklık sistemi hücrelerinin yeterince çalışma becerisini engelleyebilir.

Doktoru Ne Zaman Aramalısınız

Soğuk algınlığında egzersiz yapıyorsanız ve şu belirtileriniz varsa bırakıp doktorunuzu anlamanız önemlidir:
  • Artan göğüs daralması
  • Öksürük ve/veya hırıltı
Şu durumlarda acil tıbbi yardım isteyin:
  • Göğüste daralma veya baskı
  • Nefes almakta zorlanma veya nefes darlığı
  • Sersemlik veya baş dönmesi
  • Dengede durmakta zorluk

Prof. Dr. Kaan AYDOS

iyi günler hocam ateşli silah yaralanmasından dolayı bağırsak ameliyatı oldum bu ameliyattan penisten sperm gelmemeye başladı daha önceden herşey norm... devamı