Tıkanırcasına yemenin ve sık sık ona eşlik eden obezitenin sağlıkla ilgili ağır sonuçları olabilir. Aşağıda bu bozukluktan kurtulmanızda size yardımcı olabilecek bazı sağlıklı öneriler bulunuyor.
1.Adım
Sağlıklı yeme alışkanlıklarının nasıl geliştirileceği hakkında doktorunuzla konuşun. Sağlıklı beslenme, öğün saatlerinin belirlenmesinin yanı sıra günlük kalori miktarınızı sınırlamayı gerektirebilir.
2.Adım
Dürtülerinize söz geçirebilmek için yemeden önce düşünün. Tıkanırcasına yemek, çoğunlukla stres veya depresyon gibi sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için kullanılır. Bir ısırık almadan önce durup düşünerek gerçekten aç mı yoksa duygusal bir ihtiyaçtan dolayı mı yediğinizi belirleyebilirsiniz.
3.Adım
Olası yeme stratejilerini görüşmek üzere yeme bozuklukları alanında eğitimli bir rehber veya terapistle konuşun. Sizden bir yemek günlüğü tutmanız, yediklerinizin yanı sıra yerken duygusal olarak nasıl hissettiğinizi kaydetmeniz istenebilir. Bu bilgileri inceleyerek terapistiniz aşırı yemenizi engellemede size yardımcı olabilir.
4.Adım
Doyma hissinizi izleyerek sağlıksız yeme alışkanlıkları edinmekten korunabilirsiniz. Yavaş yiyin ve doymuş hissetmenize yetecek kadar yediğinizde yemeyi bırakın. Zihninizin, midenizin doyduğunu anlaması için 20 dakikaya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Yeme hızınızı yavaşlatarak beyninize, midenizle arayı kapaması için zaman vermiş olacaksınız.
5.Adım
Tıkanırcasına yeme üzerine oluşturulan destek grubuna katılarak başkalarından destek almaya çalışın. Doktorunuz, terapistiniz veya rehberiniz size bu grupları önerebilir. Destek gruplarının her hastaya tavsiye edilmediğini unutmayın, bu yüzden katılmadan önce bu seçeneği doktorunuzla mutlaka görüşün.
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
ben sporcuyum nasıl yemek tüketmeliyim acaba çok aç kalsam tehlikeli olurmu benim sorum bu çok teşekkür ederim... devamı
Zayıflamayı Sağlayan 10 Besin
Çocuğumun Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu Mu Var?
Ergenlerde Tıkanırcasına Yemek Yeme Sorunu
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu
Tıkanırcasına Yeme Bozukluklarının Sosyal Sebepleri