Sonuçlar
Çok hızlı yemek yemek ciddi bir durumdur ve sindirim sisteminizde zararlı sonuçlara neden olabilir. Her lokmanızda bir öncekini tamamen yutmadan yeni bir ısırık alıyorsanız, bu çok hızlı yemek yediğiniz anlamına gelir. Eğer hızlı yemek yiyorsanız, normal hızda yemek yiyen birinin bir çatal dolusu yiyecek yemesi için geçen sürede sizin 4-5 lokma yediğinizden de haberiniz yoktur.
Sindirim süreci ağızda çiğneme aşamasında başlar. İyi çiğnemek gerçekten önemlidir! Her lokmanızı en az 20-25 kere çiğnemelisiniz.
Sorunlar
Çok hızlı yemek yemek aşağıdaki sindirim sorunlarına neden olabilir:
- Çok hızlı yemek yediğimizde doyma hissimiz geç gelir. Bu nedenle aşırı yemek yeme eğilimine gireriz.
- Sindirim sistemimiz çalışmakta zorlanır, hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi kötü sindirimden kaynaklanan sorunlar ortaya çıkar.
- Hazımsızlık ve mide ekşimesi riski artar.
- Bağırsaklar, kötü sindirimin bir işareti olarak, yemekten hemen sonra sizi tuvalete götürecek bir tepki verebilir. Bu, yiyecekleri gerekli besinleri emmeye yetecek kadar parçalamadığınız anlamına gelir.
- Zayıf sindirim, sizi hastalıklara karşı korumasız bırakan zayıf bir bağışıklık sistemine yol açabilir.
Yemek yemenin önem verilen bir etkinlik olması gerekir. Hızlı yiyenler sadece yiyeceklerin içinde bulunan besinleri değil, aynı zamanda rahatlamak ve daha iyi hissetmek için kendilerine zaman ayırma keyfini de kaçırıyor. Belki de, şişmanlamalarında suçu yiyeceklerde bulan ve yanlış bir şey yaptıkları için yediklerini gizlemeye çalışan hızlı yiyenlerin suçluluğu tesadüfi değildir. İronik olarak, aslında suçlu olan şey yeme hızlarıdır!
Yapmanız Gerekenler
Yemeğinizin keyfini yavaş yavaş çıkarın ve daha sağlıklı kalın. İşte bunun için yapmanız gerekenler:
- Durun ve yemek yemeden önce derin bir nefes alın. Nefes alışınıza ve yemek yeme hızınıza dikkat etmeyi kendinize hatırlatın.
- Televizyon ya da bilgisayardan uzakta, bir tabakta yemek yiyin (bu aşırı yemeye katkıda bulunabilir).
- Yemeğinizi sakin, rahatlatıcı bir ortamda yiyin, üzgünken ya da bir tartışma sonrasında (ya da sırasında!) asla yemeyin.
- Bir sonraki lokmayı ağzınıza almadan önce ağzınızdakini çiğneyip yuttuğunuzdan emin olun. Kendinizi eğitmek için her lokmadan sonra çatalınızı aşağıya indirin.
- Gerçekten yemeğin tadını aldığınızdan emin olun. Yeme süreci sırasında tadın nasıl değiştiğinin farkına varmaya çalışın. Ağızda kalan tat nasıl? İlk aldığınız tat nasıl? Odaklanın.
- Daha küçük ısırıklar alın. Çiğnerken 30''a kadar saymayı deneyin.
- Neden hızlı ve/veya aşırı yediğinizi anlamaya çalışın. Örneğin, hızlı yiyenlerin birçoğu daha hızlı yemek için bir kardeşiyle yarışarak büyümüştür. Hemen ye, yoksa gider. Birçoğu bunu yetişkinliğe de taşır.
Yavaş Yemenin Faydaları
Daha yavaş yemek yemenin bazı faydaları:
- Daha sağlıklı ve doğal yiyeceklerden faydalanmaya ve bunların tadını çıkamaya başlarsınız çünkü çoğu ticari ve işlenmiş gıda ilk birkaç ısırıkta çekici gelecek şekilde tasarlanmıştır.
- Bütün mide ağrılarınız ve size "yaramayan" şeyler ortadan kaybolabilir.
- Daha ince bir bele sahip olursunuz.
- Daha iyi emilen besinlerle vücudunuz daha güçlü olur.
Yavaş yemek, kolayca öğrenilebilen, sağlığınıza katkıda bulunan ve hastalık önleyici faktörleri ona katlayan sağlıklı bir alışkanlıktır. Eğer hızlı yeme alışkanlığından kurtulmak istiyorsanız ya da sindirim için biraz yardım almak istiyorsanız, probiyotikler sindirime yardımcı çok değerli takviyelerdir.
Hızlı Yemek Şeker Hastalığı Riskini Artırıyor
Uzm. Dr. Tarık TURFAN
Merhaba hocam sımdı yemek yıyıyorum ama faydasını goremıyorum yemek yedıkten sonra karnım agrıyo metebolızmam mı hızlı çalışıyor hızlı çalışıyorsa ne ... devamı
Çağımızın Hastalığı D Vitamini Eksikliği
Ginseng Nedir?
Hassas Cilt
Kanserle En Başta Savaşan Besinler
Vücudunuzdaki Yağların Azalmasına Katkıda Bulunmak İçin Yemeklerde Baharat Kullanın